8 činjenica koje trebate znati o obiteljskim liječnicima

8 činjenica koje trebate znati o obiteljskim liječnicima

Svjetska organizacija obiteljskih doktora (WONCA) proglasila je 19. svibnja Svjetskim danom obiteljskih liječnika. Cilj je istaknuti njihovu temeljnu ulogu u zdravstvenom sustavu te obilježiti značaj i doprinos obiteljskih liječnika u brizi i skrbi o ljudima, počevši od najranije dobi pa do starosti. Dobro razvijena i dostupna primarna zdravstvena zaštita čini zdravstveni sustav efikasnijim i kvalitetnijim, troškovi su manji, liste čekanja kraće, a prisutna je veća jednakost u dostupnosti zdravstvene zaštite.

Slijedi osam činjenica koje trebate znati o obiteljskim liječnicima.

1. Obiteljski liječnici mogu pratiti i nekoliko generacija iste obitelji

Jedno od načela u pružanju zdravstvene zaštite je njezin kontinuitet. Obiteljski liječnici prate svojeg pacijenta od “malih nogu”, upoznati su s njegovim stanjima i bolestima otkad je on registriran kao njihov pacijent. Jedan liječnik obiteljske medicine može pratiti i nekoliko generacija iste obitelji, prateći pojavu nekih kroničnih bolesti, ali također imajući u vidu i socijalnu komponentu bolesti, kao i onu psihološku. 

2. Posjeduju širok spektar znanja i kvalifikacija

Obiteljski liječnici su educirani da riješe visok postotak zdravstvenih tegoba populacije. Njihovo je znanje široko jer se svakodnevno susreću s problematikom iz svih grana medicine, te iste moraju prepoznati i na njih adekvatno reagirati. Uz edukaciju koja za sve liječnike znači šest godina pohađanja Medicinskog fakulteta, specijalisti obiteljske medicine obavljaju edukaciju dodatnih pet godina, skupljanjem znanja i iskustava iz svih polja medicine, kako bi najbrže i najbolje mogli pomoći svojim pacijentima.

Uz to, svake su godine dužni obnavljati svoje znanje pohađanjem predavanja, seminara i kongresa na kojima se iznose najnovije medicinske i znanstvene spoznaje.

Djeluju preventivno, kurativno i palijativno
FOTO: Shutterstock

3. Djeluju preventivno, kurativno i palijativno

S obzirom na širok spektar problematike s kojom se susreću obiteljski liječnici, imaju mogućnost djelovati u sva tri oblika medicinske intervencije. Preventivne mjere su one kojima je svrha spriječiti, odnosno prevenirati pojavu same bolesti. Obiteljski liječnici čine to svakodnevno provedbom pravovremenog cijepljenja, edukacijom pacijenata o bolestima i rizičnim faktorima za njihov razvoj te provedbom preventivne terapije.

Kurativna medicina stupa na snagu kada do bolesti dođe i treba poduzeti mjere da se bolesnika vrati u zdravo stanje. Obiteljski liječnici sposobni su zbrinuti većinu skrbi o ranama i infekcijama i terapiji kroničnih bolesti te hitna medicinska stanja do dolaska hitne medicinske pomoći.

Ukoliko je neka bolest prerasla mogućnosti današnje medicine, postoje palijativne metode pomoći kojima se može bolesniku olakšati njegovo stanje. Tu također sudjeluje njegov obiteljski liječnik.

Pročitajte članak “Palijativna skrb – medicinska, psihološka i duhovna podrška za oboljele od teških bolesti“.

4. Cilj im je zadržati i postići zdravlje svojih pacijenata

Pacijent ulazi u zdravstveni sustav preko liječnika obiteljske medicine. Obiteljski liječnik se u tom prvom kontaktu trudi riješiti tegobe svojeg pacijenta, ukoliko je u mogućnosti. Ako je zdravstveni problem kompleksnije prirode, pacijenta liječnik obiteljske medicine upućuje na sekundarnu ili tercijarnu razinu zdravstvene zaštite na pregled specijalistu u bolnicu ili klinički bolnički centar.

5. Nedostaje ih i situacija je sve gora

U Hrvatskoj je situacija s liječnicima obiteljske medicine sve gora i gora što se tiče njihovog broja. Veliki broj trenutno dostupnih liječnika, čak oko trećine, je u starosti od 60 godina života. Odlaskom tih stručnjaka u mirovinu velik broj građana Republike Hrvatske ostat će bez svojih dugogodišnjih liječnika obiteljske medicine u bliskoj budućnosti.

Preko 100 timova obiteljske medicine nema svojeg stalnog liječnika, nego dužnost vrše zamjenski doktori. 

Obiteljski liječnici brinu da uvijek imamo dostupnu zdravstvenu skrb
FOTO: Shutterstock

6. Obiteljski liječnici brinu da uvijek imamo dostupnu zdravstvenu skrb

Dostupnost zdravstvene zaštite još je jedno načelo njezinog pružanja, a obiteljski liječnici su na raspolaganju za svoje pacijente u svojim ordinacijama u zadano radno vrijeme. Ako je jedan liječnik spriječen doći radi bilo kojeg razloga, njegovu poziciju pokrit će drugi i nastaviti dostupnost zdravstvene usluge za pacijente.

Također, savjet u određenim situacijama ili usluge poput izdavanja recepata za lijekove moguće je obaviti i telefonskim razgovorom, a poseban oblik zdravstvene skrbi pruža se odlaskom liječnika u dom bolesnika, odnosno kućnim posjetama.

7. Držite se postignutog dogovora sa svojim obiteljskim liječnikom

Bilo da se radi o terminu dolaska u ordinaciju, rasporedu uzimanja terapije, smanjenju i prekidu pušenja i uzimanja alkohola, poštujte postignuti dogovor s vašim liječnikom obiteljske medicine.

8. “Strah od vikenda” je nepotreban ako nema tegoba

Nema potrebe za preventivnim pregledom pluća, ždrijela ili krvne slike ukoliko planirate izlet ili put preko vikenda. Javite se svojem obiteljskom liječniku kada osjećate tegobe, izrecite ih što jasnije i precizirajte njihov intenzitet i način pojavljivanja. Na taj će vam način oni moći nabolje pomoći svojim savjetom ili liječenjem.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

2 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu