Medicinski odobrava

Marta Dugonjić, dr. med.

Trbušni tifus – simptomi, posljedice i liječenje

trbušni tifus

Trbušni tifus je zarazna bolest uzrokovana bakterijom Salmonella typhi. Bakterija najčešće uzrokuje simptome kao što su vrućica, bol u abdomenu, proljev, glavobolja i osip. Uz pravilno liječenje, ova bolest nije smrtonosna. Najčešće se javlja kod djece i mladih u dobi od 5 do 19 godina.

Godine 2015. zabilježeno je oko 12.5 milijuna slučajeva u svijetu, a najčešće se pojavljuje u Indiji. Na slici su prikazana područja u kojima je zaraza ovom bolesti moguća.

trbušni tifus rasprostranjenost

Ako putujete u neka od ovih područja, preporučuje se cijepljenje radi prevencije.

Što je tifus?

Tifus je rijetka bolest u razvijenim zemljama koja se širi putem kontaminirane hrane i vode ili kroz bliski kontakt sa zaraženim osobama. Neki od simptoma ove bolesti uključuju: visoku temperaturu, bolove u trbuhu, proljev ili zatvor. Za liječenje tifusa najčešće se prepisuju antibiotici.

Više o samoj bolesti tifus možete pročitati ovdje.

Trbušni tifus – uzroci

Uzrok bakterije je Salmonella typhi koja se širi zbog loše osobne higijene i higijene javnih sanitarnih uvjeta. Najčešće se prenosi konzumiranjem hrane ili vode kontaminirane fekalijama zaražene osobe.

Zarazu mogu prenijeti i muhe koje sa zaraženih fekalija slete na hranu.

Trbušni tifus – simptomi

Simptomi uzrokovani ovom bakterijom variraju, a najčešće se javljaju 6 – 30 dana nakon izloženosti. Bez liječenja, simptomi mogu trajati tjednima ili mjesecima. Simptomi su podijeljeni u tri faze, prilikom kojih bolesnik postaje sve slabiji i iscrpljeniji:

  • Prvi tjedan: polagano povišenje tjelesne temperature, glavobolja, kašalj. Mogući su i bol u abdomenu te krvarenje iz nosa.
  • Drugi tjedan: temperatura oko 40 °C, delirij, učestala zelena stolica. Moguća je pojava ružičastih točkica (rozeole) na abdomenu koji je bolan.
  • Treći tjedan: krajem trećeg tjedna temperatura se povlači. Moguća je pojava raznih komplikacija kao što su: krvarenje u probavnom sustavu, perforacija crijeva, pneumonija, neuropsihijatrijski simptomi, bol u žučnjaku i žutica, itd.

Moguće je uz zarazu ne iskusiti nikakve simptome, ali i dalje ostaje opasnost od širenja zaraze na druge ljude kao potencijalni kliconoša.

Trbušni tifus – komplikacije

Iako se većina ljudi oporavi, moguće su komplikacije uslijed zaraze, pogotovo kod osoba koje se ne liječe ili prekasno počnu s terapijom. Neke od mogućih komplikacija su:

  • krvarenje i proboj crijeva uz upalu trbušne stijenke (peritonitis),
  • upala pluća,
  • infekcija žučnog mjehura i jetre,
  • bronhitis,
  • infekcija krvi, kostiju, srčanih zalistaka, moždanih ovojnica, itd.

Trbušni tifus – dijagnoza

Iako simptomi mogu upućivati na trbušni tifus, prisutnost ove bakterije najčešće se ustvrđuje kroz analizu kulture krvi, stolice, urina ili koštane srži. Za vrijeme bolesti smanjuje se razina leukocita, što se očituje u nalazu krvi.

Trbušni tifus – liječenje

Kada se liječi na vrijeme, trbušni tifus nije fatalna bolest. Najčešće se liječi određenim antibioticima koji stopu smrtnosti smanjuju na 1%.

Od dodatnih mjera važno je bolesniku pružiti terapiju rehidratacijom ako je imao dugotrajne proljeve. Dok traje vrućica, potrebno je mirovati. U težim slučajevima, moguća je potreba i za nadoknadom elektrolita ili transfuzijom krvi, a važno je i paziti na prehranu.

U nekim slučajevima je potrebna i operacija, ako bakterija uzrokuje komplikacije kao što je perforacija crijeva.

trbušni tifus liječenje

Prevencija trbušnog tifusa

Pravilna higijena je prvi i najvažniji korak u prevenciji trbušnog tifusa. S obzirom na to da se tifus prenosi jedino u prostorima gdje ljudske fekalije dolaze u kontakt s hranom i vodom, važno je obratiti pozornost na pripremu hrane i prati ruke redovito.

U područjima u kojima je endemičan, preporučuje se izbjegavanje hrane koja se čuva pri sobnoj temperaturi (kao što je sirovo lisnato povrće). Preporučuje se konzumacija hrane koja je vruća, termalno obrađena (ili ohlađena), sirova ali se može guliti te flaširanih pića s ugljičnim dioksidom. 

Trbušni tifus – cijepljenje

Postoje dvije vrste cjepiva za prevenciju trbušnog tifusa – oralno i injekcijsko tifusno polisaharidno cjepivo. Jedna doza cjepiva pruža učinkovitu zaštitu u trajanju od 3 godine. Cijepljenje protiv ove bolesti nije obavezno, no preporučuje se svim osobama koje putuju u područja u kojima je tifus endemičan.

Učinkovitost oralnog cjepiva iznosi oko 70%, a daju se sve ukupno 4 doze – po jedna svaki drugi dan. Cijena cijepljenja protiv trbušnog tifusa u RH iznosi oko 240 kn

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: trbusni tifus, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu