Kopanje nosa moglo bi povećati rizik od ove bolesti

kopanje nosa povećava rizik od Alzheimerove bolesti

Od 2023. godine više od 6,7 milijuna Amerikanaca od 65 godina i starijih imalo je dijagnozu Alzheimerove bolesti, a taj bi broj do 2060. mogao porasti na 14 milijuna.

Alzheimerova bolest je vrsta demencije uzrokovana nakupljanjem proteina u mozgu, što dovodi do trajnog oštećenja moždanog tkiva. Ovo oštećenje rezultira simptomima kao što su gubitak pamćenja, smanjene sposobnosti govora i pisanja te nemogućnost samozbrinjavanja.

Rezultati istraživanja

Iako postoje neki dokazi koji ukazuju na vezu između kopanja nosa i Alzheimerove bolesti, oni nisu konačni.

Teorija je da bi unošenje stranih tvari ili patogena u nos kopanjem istog moglo dovesti do upale mozga, što je faktor rizika za Alzheimerovu bolest.

Međutim, ovi su dokazi uglavnom teoretski i temeljeni na studijama na životinjama, a ne na ljudima.

Pregled iz 2023. ispitivao je vezu između nazalnih patogena i upale mozga, raspravljajući o tome kako bakterije, virusi ili gljivice mogu ući u olfaktorni sustav kopanjem nosa. Njušni sustav, koji pomaže u tumačenju mirisa, može biti pod utjecajem ovih patogena, potencijalno dovodeći do upale mozga i razvoja proteina povezanih s Alzheimerovom bolešću poput amiloid-bete i tau proteina.

Studija na miševima iz 2022. otkrila je da bakterija Chlamydia pneumoniae može prijeći krvno-moždanu barijeru i uzrokovati upalu mozga sličnu onoj koja se viđa kod Alzheimerove bolesti.

Potvrđeni rizici od kopanja nosa uključuju povećan rizik od respiratornih infekcija kao što su upala pluća i COVID-19, oštećenje tkiva i desenzibilizaciju nosnih dlačica koje štite od infekcija.

držite maramice pri ruci za brisanje ili ispuhivanje nosa
FOTO: Shutterstock

Kako prestati kopati nos?

Da biste prestali kopati nos, učinite sljedeće:

  • hidratizirajte nosna tkiva otopinama za ispiranje fiziološkom otopinom, kako biste smanjili svrbež i nakupljanje sluzi
  • držite maramice pri ruci za brisanje ili ispuhivanje nosa
  • često perite ruke ili koristite sredstvo za dezinfekciju ruku
  • omotajte zavoj oko prstiju kao podsjetnik da ne kopate nos.

Alergije također mogu uzrokovati kopanje nosa zbog svrbeža ili stalnog kapanja. Ako je potrebno, posavjetujte se s liječnikom oko lijekova protiv alergija.

Može li kopanje nosa izazvati rak?

Kopanje nosa ne uzrokuje izravno rak, ali može povećati rizik od infekcije, što bi s vremenom moglo dovesti do određenih vrsta raka.

Može li kopanje nosa uzrokovati Parkinsonovu bolest?

Nema dokaza koji povezuju kopanje nosa s Parkinsonovom bolešću, koja pogađa drugačiji dio mozga od Alzheimerove bolesti.

Koji je psihološki razlog kopanja nosa?

Anksioznost ili stres mogu dovesti do kompulzivnog kopanja nosa, poznatog kao rinotileksomanija, što je povezano s opsesivno-kompulzivnim poremećajem (OKP). Rješavanje problema mentalnog zdravlja s terapeutom može pomoći u smanjenju ovakvog ponašanja.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Saznajte više o alzheimerovoj bolesti u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu