Izumljeno cjepivo koje bi moglo izliječiti multiplu sklerozu, ali i još nekoliko autoimunih poremećaja! Evo na koji način funkcionira

Izumljeno cjepivo koje bi moglo izliječiti multiplu sklerozu, ali i još nekoliko autoimunih poremećaja

Portal Medical News Today prenosi da znanstvenici na Pritzker School of Molecular Engineering (Sveučilište u Chicagu) tvrde da su stvorili revolucionarno cjepivo, nazvano “inverzno cjepivo“, u studiji na miševima. Ovo inovativno cjepivo uspješno je poništilo autoimune poremećaje poput multiple skleroze, dijabetesa tipa 1 i Crohnove bolesti kod miševa bez ugrožavanja imunološkog sustava.

Autoimune bolesti pogađaju otprilike jednu od 10 osoba u svijetu, pri čemu imunološki sustav greškom napada zdrave stanice i tkiva.

Trenutačno ne postoje konačni lijekovi za autoimune bolesti, a tretmani su usmjereni na upravljanje simptomima lijekovima, operacije i prilagodbu načina života. Točni uzroci autoimunih bolesti ostaju nepoznati, ali čimbenici poput genetike, okolišnih elemenata i specifične izloženosti virusima mogu povećati rizik.

inverzno cjepivo
FOTO: Shutterstock

Kako djeluje “inverzno cjepivo”?

“Inverzno cjepivo” djeluje drugačije od tradicionalnih cjepiva. Dok obična cjepiva aktiviraju imunološke stanice da generiraju stanice koje se bore protiv infekcija i proizvode antitijela protiv virusa, inverzno cjepivo ima jedinstvenu sposobnost da deaktivira imunološke stanice koje su greškom dobile dozvolu da napadnu vlastite stanice.

Također, može generirati stanice koje dodatno ublažavaju imunitet, poznate kao regulatorne T-stanice. Ono što je važno je činjenica da se to može postići bez ugrožavanja cjelokupnog imunološkog sustava.

U studiji koju je vodio dr. Jeffrey Hubbell, profesor tkivnog inženjerstva, korišten je model miša s bolešću koja podsjeća na multiplu sklerozu. Ovo stanje autoimunog encefalomijelitisa uključuje imunološki sustav koji pogrešno cilja na mijelin, zaštitni omotač oko živaca. Kada je primijenjeno inverzno cjepivo, imunološki sustav prestao je napadati mijelin, dopuštajući živcima da pravilno funkcioniraju i poništavajući simptome bolesti kod miševa.

Inovativni pristup inverznog cjepiva koristi mehanizme unutar tijela koji održavaju toleranciju na umiruće stanične ostatke, proces koji je poremećen kod autoimunih bolesti.

Stvaranjem molekula koje podsjećaju na ove krhotine i sadrže proteine usmjerene na određene autoimune bolesti cjepivo u biti prevari tjelesne mehanizme da održe toleranciju.
Kliničko testiranje inverznog cjepiva već je započelo za određena stanja poput celijakije i multiple skleroze
FOTO: Shutterstock

Započela su klinička testiranja za određena stanja

Autoimune bolesti obuhvaćaju više od 100 stanja, uključujući multiplu sklerozu, dijabetes tipa 1, reumatoidni artritis, lupus, celijakiju, Crohnovu bolest i dr. Iako se svaka bolest manifestira drugačije, uobičajeni simptomi uključuju bol, umor, slabost mišića i upalu. Osobe s autoimunim bolestima suočene su s povećanim rizikom od bolesti srca, depresije, oštećenja organa i raka.

Pročitajte članak “Autoimune bolesti: Danas ih postoji više od 40, a od njih boluje do 20 % svjetske populacije! Ovo su najčešće“.

Kliničko testiranje inverznog cjepiva već je započelo za određena stanja poput celijakije i multiple skleroze. Dr. Barbara Giesser, neurologinja i specijalistica za multiplu sklerozu, smatra ovu studiju dokazom koncepta na životinjskom modelu, sugerirajući da bi se, umjesto potiskivanja imunološkog sustava, oštećenje živaca kod multiple skleroze potencijalno moglo spriječiti “desenzibilizacijom” određene imunološke stanice na mijelinski protein.

Ovaj pristup može ponuditi prednosti u odnosu na neke trenutne imunosupresivne terapije koje mogu povećati osjetljivost na infekcije.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu