Čimbenici rizika za ove bolesti su u velikom porastu

Nova studija naglašava globalni porast faktora rizika od bolesti kao što su visoki krvni tlak, razina kolesterola i visoki indeks tjelesne mase

Nova studija objavljena u časopisu The Lancet naglašava globalni porast faktora rizika od bolesti kao što su visoki krvni tlak, razina kolesterola i visoki indeks tjelesne mase (BMI).

Studija o globalnom teretu bolesti, ozljeda i čimbenika rizika (GBD) 2021., koju je proveo Institut za mjerenje i procjenu zdravlja (IHME) na Sveučilištu Washington, otkriva porast zdravstvenih izazova povezanih s metabolizmom, uključujući visoki sistolički krvni tlak (SBP), visoku glukozu u plazmi natašte (FPG), visoki LDL kolesterol i disfunkciju bubrega.

Ti se problemi pripisuju starenju stanovništva i promjeni načina života.

Loše zdravlje osoba 15 – 49 godina

Između 2000. i 2021. broj globalnih godina života prilagođenih invaliditetu (DALY) zbog čimbenika rizika povezanih s metabolizmom povećao se za 49 %. Loše zdravlje osoba 15 – 49 godina sve je više uzrokovano visokim BMI-jem i FPG-om, koji povećavaju rizik od dijabetesa tipa 2. Visoki LDL kolesterol i SBP također su značajni čimbenici rizika za ovu dobnu skupinu.

Dr. Michael Brauer s IHME-a za Medical News Today naglašava utjecaj čimbenika načina života na te metaboličke rizike, posebice među mlađim generacijama. Zalaže se za ciljanje na nezarazne bolesti koje se mogu spriječiti kroz politiku i obrazovanje, kako bi se poboljšali globalni zdravstveni ishodi.

Loše zdravlje osoba 15 – 49 godina sve je više uzrokovano visokim BMI-jem
FOTO: Shutterstock

Rezultati studije

Studija, koja pokriva 204 zemlje i teritorija 1990. – 2021., koristi IHME-ovu novu metodologiju tereta dokazivanja za rigoroznu procjenu dokaza koji povezuju čimbenike rizika s bolestima i ozljedama. Glavni faktori koji su doprinijeli DALY-ima u 2021. uključivali su onečišćenje zraka, pušenje i nisku porođajnu težinu, uz značajne varijacije među demografskim skupinama.

Unatoč tim izazovima, 2000. 2021. godine postignut je značajan napredak u smanjenju opterećenja bolestima povezanim s nesigurnom vodom, sanitarnim uvjetima, zdravljem majke i djeteta te onečišćenjem zraka u kućanstvima.

Komentari stručnjaka

Dr. Emmanuela Gakidou naglašava potrebu za rješavanjem trenutnih zdravstvenih rizika kao što su pretilost, metabolički sindrom, zagađenje zraka i uporaba duhana kroz globalne zdravstvene politike i smanjenje izloženosti.

Budući trendovi mogu se razlikovati zbog čimbenika kao što su klimatske promjene i sve veća pretilost, ali postoje prilike za pozitivan utjecaj na zdravlje sljedeće generacije. Poboljšanja u zdravlju majke i djeteta, sanitarnim uvjetima i prehrani tijekom posljednja tri desetljeća rezultirala su smanjenjem tereta bolesti, osobito u nižim sociodemografskim područjima.

Međutim, teret bolesti povezan s pothranjenošću djeteta i majke ostaje visok u regijama kao što su subsaharska Afrika, sjeverna Afrika, Bliski istok, južna Azija i dijelovi istočne Azije, jugoistočne Azije i Oceanije.

Dok se izloženost pušenju smanjila, teret bolesti uzrokovanih pušenjem je porastao zbog starenja stanovništva. Povećana izloženost visokom BMI-u, visokom FPG-u i visokom SBP-u također je pridonijela rastućem teretu bolesti.

Dr. Cheng-Han Chen naglašava važnost rješavanja promjenjivih metaboličkih čimbenika rizika putem javnozdravstvenih kampanja koje promoviraju zdravu prehranu i redovitu tjelovježbu.

Dr. Mir Ali dodaje da su promjene načina života i smanjena tjelesna aktivnost, u kombinaciji s lakšim pristupom prerađenoj hrani, pridonijeli globalnom porastu pretilosti i povezanih zdravstvenih problema. Oba stručnjaka naglašavaju potrebu za ranom edukacijom o prehrani i tjelovježbi te pronalaskom načina da se zdrava hrana učini pristupačnijom kako bi se ublažili ovi trendovi.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu