1/3 svjetske populacije ima simptome nesanice! Među glavnim krivcima su ove dvije vrste pića

13 svjetske populacije ima simptome nesanice

Nedovoljno sna postaje globalno zanemaren zdravstveni problem, pri čemu otprilike jedna trećina svjetske populacije ima simptome nesanice.

Procjenjuje se da 70 milijuna Amerikanaca pati od poremećaja spavanja. Oni koji se bore s dnevnim umorom zbog lošeg sna često se okreću napitcima s kofeinom kako bi ostali budni, a navečer neki mogu posegnuti za alkoholom kako bi zaspali.

Utjecaj kofeina i alkohola na san

Nedavna studija u časopisu PLOS ONE bavi se kombiniranim utjecajem kofeina i alkohola na ukupni san, otkrivajući potencijalnu nepovezanost između percipirane i stvarne kvalitete sna.

Istraživači s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Washingtonu otkrili su da osobe koje su konzumirale kofein danju i alkohol noću nisu primijetile pad kvalitete sna, za razliku od pojedinačnih učinaka tvari.

Ova lažna percepcija može pridonijeti ciklusu uobičajenog samoliječenja, što dovodi do trajnih problema sa spavanjem.

Frank Song, istraživač s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Washingtonu i glavni autor studije, istaknuo je da, unatoč prethodnim istraživanjima koja su odvojeno isticala štetne učinke kofeina i alkohola na spavanje, nijedna studija nije istražila njihov zajednički učinak na svakodnevni život.

Prijašnje studije povezale su povećanu konzumaciju alkohola s lošijom kvalitetom sna i njegovim kraćim trajanjem, dok se pokazalo da kofein odgađa početak REM faze spavanja i smanjuje ukupnu kvalitetu sna uz kontinuiranu upotrebu.

alkohol, kao sedativ, remeti obnavljajući san
FOTO: Shutterstock

Trajanje sna se smanjuje

Studija se usredotočila na 17 muškaraca, financijskih trgovaca s punim radnim vremenom, skupinu poznatu po redovitom konzumiranju kofeina i alkohola. Analizirajući pojedinačnu upotrebu tvari, istraživači su otkrili da je svaka šalica kofeina popijena prethodnog dana dovela do zabilježenog smanjenja trajanja sna za prosječno 10 minuta.

Sudionici koji su dan prije konzumirali alkohol prijavili su pad kvalitete sna od 3 % u prosjeku po piću.

Kada su ispitivali kombinirane učinke kofeina i alkohola na percipiranu kvalitetu sna, istraživači su otkrili da sedativni učinci večernjeg konzumiranja alkohola ublažavaju dio negativnog utjecaja dnevnog konzumiranja kofeina. Međutim, uobičajena uporaba jedne tvari za suzbijanje učinaka druge ukazuje na obrazac samoliječenja, potencijalno prikrivajući pad kvalitete sna.

Dr. John Saito, pulmolog, za Medical News Today je istaknuo da alkohol, kao sedativ, remeti obnavljajući san, dok kofein, kao stimulans, smanjuje trajanje sna blokirajući percepciju pospanosti.

Dr. Monique May, obiteljska liječnica, je sugerirala da bi nalazi studije mogli poslužiti kao upozorenje pacijentima o rizicima samoliječenja, s mogućnošću da pojedinci trebaju sve veće količine tvari, što predstavlja opasnost od ovisnosti o alkoholu. Istaknula je važnost prepoznavanja negativnog utjecaja alkohola na kvalitetu sna i kofeina na količinu sna.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Pelc, C. (2023). Alcohol and caffeine hurt sleep quality and quantity, study finds. Medical News Today.
  2. Song, F. i Walker, M. P. (2023). Sleep, alcohol, and caffeine in financial tradersPLOS One,0291675.

Saznajte više o nesanici u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu