Rolada od špinata: Imamo recept bez jaja i s prefinim nadjevom

Rolada od špinata

Priznajem da mi ovo bio jako zabavan eksperiment. Napraviti roladu bez jaja, a da bude puna okusa, ne raspada se ili puca i da nije žilava.

Ima ponešto recepata za posne rolade takvog tipa koje ne sadrže jaja, isprobala sam neke, no ono što je meni nedostajalo u njima je ukratko “šmek”.

Naime, svi ti recepti samo su izbacili jaja i povećali količinu brašna – što nekome zaista može biti fino, ne ulazim u osobne preferencije, ali meni je bio osjećaj da jedem predebelu žilavu palačinku. Zato sam razmišljala čime to popraviti.

Naravno, prvo što mi se učinilo logičnim bilo je poigrati se narančastim batatom ili bundevom, kao što sam to već mnogo puta napravila kod biskvita. Dogodilo se to da nisam uspjela (što nužno ne znači da nije moguće (!)) dobiti potrebnu elastičnost tijesta kako bi se rolada mogla fino smotati. To joj je zadatak, zar ne?!

Što mi se na kraju pokazalo najboljim rješenjem?

Pasta od slanutkovog brašna, začina i maslinovog ulja koju napravite u par sekundi upravo od navedenih sastojaka i koju onda pomiješate s gaziranom mineralnom vodom. To će u današnjem receptu glumiti jaja.

Brašno od slanutka
FOTO: Mare

Za one koji žele znati više o slanutkovom brašnu, zašto ga Talijani obožavaju i usput isprobati tradicionalnu Farinatu, pisala sam o tome u članku “Farinata od slanutka: Samo 4 sastojka! Ovo jednostavno jelo ponos je na tanjuru Ligurije i Toskane, a mi imamo recept“.

Za recept rolade s ukusnim nadjevom koji kombinira bijeli grah, slanutak, majonezu i po želji tofu nastavite dalje s čitanjem.

Rolada od špinata
FOTO: Mare

Sastojci za roladu:

  • 300 g špinata
  • 230 g glatkog pšeničnog brašna
  • 30 g slanutkovog brašna
  • 2 čajne žličice soli
  • 1/2 čajne žličice papra
  • 1 čajna žličica češnjaka ili luka u prahu
  • 400 ml mineralne vode
  • 2 čajne žličice praška za pečenje
  • 4 jušne žlice maslinovog ulja.

Sastojci su dostatni za veliki lim (dimenzije 40 x 40 cm, no mogu i druge dimenzije velikog lima). Ako roladu radite u limu veličine npr. 22 x 30 cm, onda trebate prepoloviti dozu.

Sastojci za nadjev:

Nadjev za roladu
FOTO: Mare

Priprema

  1. Špinat skuhajte na pari, dovoljno je dvije minute da uvene i po potrebi dodatno usitnite na malo manje komade.
  2. Dobro pomiješajte pšenično brašno i prašak za pečenje, a slanutkovo brašno, sol, papar, češnjak ili luk u prahu zamiješajte s uljem. Dobit ćete gustu smjesu nalik žumanjku, koju ćete zatim uliti u mineralnu vodu i sve dobro promiješati.
  3. Skuhani špinat dodajte u brašno, ulijte prethodno napravljenu tekućinu i sve dobro promiješajte.
  4. Izlijte na papir za pečenje, rasprostranite ravnomjerno i pecite 10 – 15 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C.
  5. Odmah po vađenju iz pećnice zajedno s papirom za pečenje umotajte u vlažnu krpu pažljivo formirajući oblik rolade. Ostavite tako formirano da se ohladi, a za to vrijeme napravite nadjev.
  6. Nadjev napravite tako da sve navedene sastojke usitnite do teksture kreme, štapnim mikserom (malo teže, ali izvedivo) ili u procesoru za hranu. Tofu možete izostaviti, nadjev će biti dovoljno kompaktan i bez njega, ako ga ne volite. Ako pak želite više teksture u nadjevu, sve sastojke pretvorite u kremu, ali tofu posebno dodajte u već formiranu kremu tako da ga razmrvite. Dobit ćete više “sirnu” teksturu.
  7. Pažljivo odmotajte roladu, namažite nadjev i zamotajte nazad. Stisnite prianjajućom ili aluminijskom folijom te ostavite barem jedan sat u hladnjaku da se stisne prije rezanja.
Zamotana rolada
FOTO: Mare

Prijedlozi za serviranje

Istu smjesu za roladu, kao i nadjev možete pripremiti i servirati na još dva načina. Primjerice, od smjese za roladu možete peći američke palačinke pa ih premazati nadjevom. Ako pak posjedujete kalup za vafle, po istom principu možete napraviti vafle, servirati uz nadjev, nešto sirovog povrća i/ili orašastih plodova i sjemenki i dobili ste odličan hranjivi obrok.

Vafl od špinata
FOTO: Mare
Salata s roladom
FOTO: Mare

Također, želite li isprobati još jedan prikladan nadjev za roladu ili ovako servirana jela, poslužite se receptom za namaz/dip s artičokama, bijelim grahom i tofuom koji možete pronaći u članku “Šparoge u lisnatom tijestu s kremastim umakom: Proljetni afrodizijak! Imamo jednostavan recept koji tako fino paše uz čašu bijelog vina“.

Dobar tek!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   7

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu