Tako kremasto i fino!
Rižoto od šparoga: Imamo 3 brza recepta bez kojih proljeće ne može
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Rižoto od šparoga je jedno od brojnih finih jela koje možete pripremiti s ovom namirnicom. Ovaj rižoto možete pripremiti s divljim (tankim) ili s uzgojenim (debljim) šparogama kakve se mogu pronaći u trgovinama.
Ako koristite divlje šparoge, dovoljno je kupiti jednu vezicu na tržnici.
Za jeftiniju alternativu možete isprobati bljušt.
Pročitajte članak “9 razloga zašto biste trebali jesti više šparoga“.
Rižoto s divljim šparogama
Divlje šparoge u proljetno vrijeme jedna su od zdravijih namirnica koje možete kupiti na tržnici ili ih pak ubrati u prirodi. Ako ih ne želite jesti s kuhanim jajima i maslinovim uljem, napravite ovaj jednostavan rižoto!
Sastojci:
- 1 vezica divljih šparoga
- 50 g maslaca (ili maslinovo ulje)
- 1 mali bijeli luk (nasjeckan nasitno)
- 160 g arborio riže
- 750 ml temeljca (ili vode)
- 25 g maslaca
- 50 g naribanog parmezana
- sol i papar po želji.
Priprema
- Očistite šparoge tako da odstranite donji tvrdi dio, a potom ih dobro operite.
- Izrežite očišćene šparoge na komadiće dužine 2 – 3 cm.
- U loncu otopite 50 g maslaca i popržite luk dok ne postane mekan.
- Dodajte rižu i dobro je promiješajte s maslacem.
- Dodajte zaimaču vrućeg temeljca i miješajte dok ga riža ne upije.
- Sljedećih 10 minuta postepeno dodajte zaimaču po zaimaču temeljca, miješajući dok ga riža ne upije.
- Nakon 10 minuta umiješajte šparoge i pustite sve da kuha još pet minuta. Dodajte još temeljca ako je potrebno i pripazite da se riža ne zalijepi.
- Kada je riža kuhana al dente, umiješajte ostatak maslaca, parmezan, sol i papar.
Rižoto od šparoga – recept s tikvicama
Ovaj rižoto od šparoga i tikvica s pinjolima je osvježavajuć, ali i iznimno zdrav.
Sastojci:
- 6 jušnih žlica maslinovog ulja
- 450 g tikvica (izrezanih na tanke ploške)
- 400 g očišćenih i opranih šparoga (izrezane na 2 – 3 cm dužine)
- 1 mali bijeli luk (nasjeckan nasitno)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckan nasitno)
- 2 l temeljca
- 400 g arborio riže
- naribana kora i sok jednog limuna
- 1 jušna žlica nasjeckane mente
- 1 jušna žlica nasjeckanog bosiljka
- 50 g tostiranih pinjola
- naribani parmezan za serviranje.
Priprema
- Zagrijte maslinovo ulje u loncu i kratko popržite tikvice s paprom i soli po želji.
- Kada postanu mekane, prebacite ih u zasebnu zdjelu.
- Ako je potrebno, dodajte 1 – 2 jušne žlice ulja u lonac u kojem ste pržili tikvice i kratko popržite šparoge.
- Kad postanu mekše, prebacite ih u zdjelu u kojoj su tikvice.
- U istom loncu popržite luk, dodajte sol i papar te pržite dok ne postane mekan.
- Zatim dodajte češnjak i pržite još 30 sekundi.
- U lonac s lukom umiješajte rižu.
- Postepeno dodajte vrući temeljac dok riža ne postane al dente.
- Umiješajte koricu i sok limuna, a zatim i mentu, bosiljak i pinjole.
- Dodajte tikvice i šparoge te začinite po želji.
- Servirajte i posipajte parmezan na vrh.
Kremasti rižoto sa šparogama
Rižoto od šparoga s vrhnjem savršeni je kremasti ručak ili večera.
Sastojci:
- 1 vezica šparoga
- 100 g mladog luka
- pola dl maslinovog ulja
- 200 g arborio riže
- pola l temeljca od šparoga
- 2 dl bijelog vina
- 1 dl vrhnja za kuhanje
- sol i papar po želji
- parmezan i peršin za serviranje.
Priprema
- Šparoge očistite i operite pa izrežite na komadiće dužine 2 – 3 cm.
- Dio šparoga koji je previše tvrd (ostatak) prokuhajte u vodi 5 – 10 minuta kako biste dobili temeljac. Procijedite i ostavite sa strane.
- Na maslinovom ulju popržite mladi luk pa dodajte šparoge i još malo pržite. Dodajte sol i papar po želji.
- Dodajte rižu, promiješajte pa dodajte vino. Smanjite vatru i pustite da kuha uz povremeno miješanje dok alkohol ne ispari.
- Postepeno dodajte temeljac uz miješanje dok riža ne postane al dente ili mekana.
- Pred kraj kuhanja dodajte vrhnje i kuhajte još par minuta.
- Servirajte s peršinom i parmezanom na vrhu.
Pročitajte i članke:
- Proljetni rižoto: Dolazak najljepšeg godišnjeg doba obilježite delicijom od šparoga, mladog luka i jestivog cvijeća
- Šparoge u lisnatom tijestu s kremastim umakom: Proljetni afrodizijak! Imamo jednostavan recept koji tako fino paše uz čašu bijelog vina
- Umak od artičoka, bijelih šparoga i rikole: Imamo jednostavan, zdrav i prefin recept koji je gotov kad i tjestenina.
Članak objavljen: