Četiri brza i zdrava jela iz pećnice i bez puno čišćenja

brza i zdrava jela iz pećnice

Ako tražite brz i jednostavan način pripreme večere (ili doručka) uz minimalno čišćenje, lim za pečenje je vaš najbolji prijatelj. Tako ćete izbjeći pekarnicu i dostavu te uživati u zdravoj hrani.

Kad birate lim, razmislite što i koliko ćete peći. Općenito, najveći lim koji stane u vašu pećnicu idealan je za ravnomjerno raspoređivanje sastojaka. Lim pune veličine ima dimenzije 66 x 45 cm.

Međutim, za pečenje tijesta poput kolača lim od 33 x 45 cm ili 40 x 26 cm mogao bi biti bolja opcija.

Za jela s tekućinom ili uljem neophodan je lim za pečenje s rubom. Kako biste spriječili lijepljenje, obložite lim papirom za pečenje ili folijom ili ga pokapajte maslinovim uljem, koje također dodaje jednostruko nezasićene masti zdrave za srce.

Na limu možete peći različitu hranu. Razmislite o pokušaju pečenja palačinki ili tjestenine u limu. Donosimo jednostavne recepte kojih se možda niste sjetili, ali svakako ih morate isprobati.

Njoki s pečenim povrćem
FOTO: Shutterstock

Njoki s pečenim povrćem

Tražite zdravu večeru nabrzinu? Ovo jednostavno pečeno jelo od tjestenine sprema se u samo nekoliko minuta.

Sastojci:

  • 1 kg njoka
  • 3 šalice cherry rajčica
  • 6 režnja češnjaka
  • 2 ljutike (narezane na ploške)
  • 1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1/4 čajne žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 1/4 šalice naribanog svježeg parmezana
  • 1/4 šalice svježeg lišća bosiljka (natrganog).

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 220 °C. Za lakše čišćenje lim za pečenje obložite papirom za pečenje ili folijom.
  2. Na lim za pečenje stavite njoke, rajčice, češnjak i ljutiku.
  3. Pokapajte maslinovim uljem i promiješajte da se ravnomjerno prekrije.
  4. Posipajte paprom i pecite dok rajčice ne počnu pucati, a njoki lagano porumene, oko 25 – 30 minuta.
  5. Poslužite posuto parmezanom i svježim bosiljkom.
Palačinke s komadićima čokolade i jagoda
FOTO: Shutterstock

Palačinke s komadićima čokolade i jagoda

Pečenje palačinki u pećnici savršen je način da sve vaše palačinke budu vruće i spremne u isto vrijeme, što ovo jelo čini idealnim za užinu ili kada pripremate obrok za više ljudi.

Sastojci

  • 1 i pol šalice višenamjenskog brašna
  • 1 šalica integralnog pšeničnog brašna
  • 2 čajne žličice praška za pecivo
  • 1 čajna žličica sode bikarbone
  • pola čajne žličice soli
  • 3 velika jaja (lagano tučena)
  • 2 šalice biljnog napitka po izboru
  • 1/4 šalice biljnog ulja
  • 2 jušne žlice čistog javorovog sirupa
  • 2 čajne žličice čistog ekstrakta vanilije
  • 2 šalice narezanih jagoda
  • 1/4 šalice poluslatkih komadića čokolade.

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 220 °C. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i ostavite sa strane.
  2. U zdjeli pomiješajte višenamjensko brašno, integralno brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
  3. U zasebnoj posudi umutite jaja, mlaćenicu, ulje, javorov sirup i ekstrakt vanilije.
  4. Ulijte mokre sastojke u suhe sastojke i miješajte dok se ne povežu.
  5. Izlijte tijesto u pripremljen lim za pečenje i posipajte jagodama i komadićima čokolade.
  6. Pecite dok se ne stegne i ne porumeni, oko 15 – 17 minuta.
  7. Narežite na 12 jednakih kvadrata prije posluživanja.
Patlidžan s parmezanom
FOTO: Shutterstock

Patlidžan s parmezanom

Patlidžan s parmezanom je kremast i ukusan način uživanja u istom. Patlidžan je bogat izvor vitamina, minerala i antioksidansa.

Sastojci

  • 2 srednja patlidžana (narezana na ploške)
  • 1 čajna žličica soli
  • 4 rajčice (narezane na kolutiće)
  • 1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 4 režnja češnjaka (nasjeckana)
  • 2 šalice kvalitetnog marinara umaka bez dodane soli
  • 3 jušne žlice ribanog parmezana
  • 150 g mozzarelle (narezane na kolutove)
  • 1/4 šalice svježeg lišća bosiljka (grubo nasjeckanog).

Priprema

  1. Zagrijte brojler u pećnici.
  2. Položite rešetku za hlađenje preko lima za pečenje pa na istu položite s obje strane posoljene ploške patlidžana. Ostavite da odstoji 15 minuta prije nego ih isperete hladnom vodom i osušite papirnatim ručnicima ili čistom kuhinjskom krpom. Osušite i lim.
  3. Položite kriške patlidžana u ravnomjernom sloju na lim za pečenje i pokapajte jušnom žlicom maslinovog ulja. Stavite ispod brojlera dok lagano ne porumene, oko četiri minute.
  4. Zagrijte pećnicu na 220 °C.
  5. Položite ploške patlidžana na lim za pečenje naizmjenično s ploškama rajčice.
  6. Pokapajte s preostale tri jušne žlice maslinova ulja, posipajte češnjakom i prelijte marinara umakom.
  7. Na kraju posipajte parmezanom i dodajte kolutove mozzarelle.
  8. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici dok patlidžan ne omekša i sir se otopi, oko 15 – 20 minuta. Prije posluživanja posipajte svježim bosiljkom.
Pečena pastrva
FOTO: Shutterstock

Pečena pastrva

Tijekom užurbane radne večeri nema ništa bolje od brzog i zdravog obroka koji se može pripremiti u limu za pečenje. Rezanje krumpira na tanke, jednake ploške jamči da će se brzo ispeći i da će sve biti gotovo u isto vrijeme. Sok limuna nakon kuhanja daje puno okusa i dozu vitamina C.

Sastojci:

  • 1 kg krumpira (narezanog na kolutiće)
  • 2 šalice cherry rajčica
  • 2 ljutike (narezane na ploške)
  • 4 režnja češnjaka
  • 1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 3/4 čajne žličice soli
  • 1/4 čajne žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 450 g sirovog filea pastrve
  • 2 jušne žlice umaka za roštilj
  • 1 čajna žličica svježeg timijana
  • 2 limuna (narezana na kriške).

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
  2. Položite krumpir, rajčicu, ljutiku i češnjak na pripremljeni lim za pečenje.
  3. Pokapajte maslinovim uljem i pomiješajte. Posipajte solju i paprom te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici dok krumpir ne počne omekšavati, oko 15 – 20 minuta.
  4. Izvadite povrće iz pećnice i gurnite ga malo u stranu, kako biste imali dovoljno prostora za ribu.
  5. Na otvoreni prostor položite pastrvu i premažite je umakom za roštilj.
  6. Cijeli lim posipajte majčinom dušicom i pecite dok se riba lako ne ljušti vilicom, još oko 15 minuta. Poslužite s kriškama limuna.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu