Brzi kolači od oraha: Recepti s poznatim sastojcima
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
 
					
				Orasi su dio tradicionalne kuhinje pogotovo kada su u pitanju slastice. Najpoznatiji kolač svakako je orehnjača, međutim orahe rado koristimo i za druge recepte. Stoga, u nastavku otkrivamo kako se rade brzi kolači od oraha.
O dobrobiti konzumacije oraha ne treba previše govoriti jer su bogati zdravim mastima, ponešto proteinima i drugim nutrijentima.
Brzi kolači od oraha
Slijede brzi kolači od oraha koji dolaze u drugim kombinacijama poput pudinga ili čokolade, u čašama ili pak u mokroj verziji za one koji vole sočnije kolače.

Brzi kolač od oraha
Za domaću i ukusnu verziju brzog kolača s orasima slijedi recept idealan za uživanje uz šalicu čaja i omiljenu knjigu pod dekicom na terasi dok promatrate jesensko lišće.
Sastojci:
- 3 jaja
- 200 g šećera
- 150 ml ulja
- 200 ml mlijeka
- 250 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 150 g mljevenih oraha.
Priprema
- Umutite jaja i šećer do pjenaste teksture, a potom dodajte ulje, mlijeko, brašno, prašak za pecivo.
- Umiješajte mljevene orahe, a potom smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup.
- Pecite kolač na 180 °C oko 25 minuta.

Brzi kolač s orasima i pudingom
Puding je uvijek top odabir sastojaka u kolačima jer daje sočnu i kremastu teksturu, a i kolači s pudingom su najčešće jednostavni za pripremu.
Ovaj recept je odličan ako tražite laganu i prozračnu verziju kolača s orasima.
Sastojci:
- 3 jaja
- 150 g šećera
- 100 ml ulja
- 150 ml mlijeka
- 200 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 100 g mljevenih oraha
- 1 puding prašak od vanilije
- 500 ml mlijeka
- 2 jušne žlice šećera.
Priprema
- Najprije umutite jaja i šećer, pa dodajte ulje, mlijeko, brašno i prašak za pecivo.
- Zatim umiješajte orahe, ulijte biskvit u kalup i pecite ga na 180 °C oko 20 minuta.
- U međuvremenu skuhajte puding od vanilije s mlijekom i šećerom prema uputama.
- Kad je biskvit pečen, pustite ga da se ohladi.
- Premažite puding preko biskvita i poravnajte površinu, a potom pustite kolač da se stisne.

Brzi kolač od čokolade i oraha
Čokolada i orasi su nezaobilazna i, rekli bismo, luksuzna kombinacija. Ovaj kolač je odličan izbor kada su se gosti najavili, a nemate puno vremena za pripremu.
Sastojci:
- 3 jaja
- 150 g šećera
- 100 ml ulja
- 200 g brašna
- 50 g kakaa
- 1 prašak za pecivo
- 100 g mljevenih oraha
- 100 g čokolade za kuhanje.
Priprema
- Najprije umutite jaja i šećer, pa dodajte mlijeko i ulje.
- Zatim, dodajte brašno, kakao i prašak za pecivo.
- Umiješajte orahe i komadiće čokolade.
- Smjesu ulijte u kalup i pecite na 180 °C oko 30 minuta.

Kolač od oraha na čaše
Ako ste početnik u spravljanju slastica i možda čak i nemate vagu kod kuće, ne brinite. Čaše su dobra mjerna jedinica za količinu sastojaka pa je logično da ćemo ovaj kolač nazvati upravo tako. Mjerna jedinica je čaša od 200 ml.
Sastojci:
- 3 jaja
- 2 čaše šećera
- 1 čaša ulja
- 3 čaše brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 čaša mljevenih oraha.
Priprema
- Najprije umutite jaja i šećer, pa dodajte mlijeko i ulje.
- Zatim, dodajte brašno, orahe i prašak za pecivo.
- Namastite lim i ulijte smjesu.
- Pecite kolač na 180 °C oko 25 minuta.

Mokri kolač s orasima
Zahvaljujući sirupu koji se prelije na kolač, ovaj desert je idealan za one koji vole mokre i sočne kolače, a savršen je spoj uz toplu šalicu čaja, kave ili po starinski, divke ili kavovine.
Sastojci:
- 4 jaja
- 200 g šećera
- 150 ml ulja
- 250 ml jogurta
- 250 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 150 g mljevenih oraha.
Sastojci za sirup:
- 200 ml vode
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer.
Priprema
- Umutite jaja i šećer, a potom dodajte ulje i jogurt.
- Dodajte suhe sastojke – brašno, orahe i prašak za pecivo.
- Ulijte kolač u kalup i pecite 30 minuta na 180 °C.
- U lončiću skuhajte sirup od vode, šećera i vanilin šećera, a kad je kolač još vruć nakon pečenja, prelijte ga sirupom i ostavite da se upije.
Fini kolač od oraha
Za kraj smo ostavili recept s nešto više sastojaka u kombinaciji s mascarponeom koji će kolaču dati potrebnu svježinu i profinjenost.
Sastojci:
- 4 jaja
- 120 g šećera
- 100 g mljevenih oraha
- 50 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 50 ml ulja.
Sastojci za kremu:
- 250 g mascarpone sira
- 200 ml slatkog vrhnja
- 2 jušne žlice šećera u prahu
- 1 vanilin šećer.
Priprema
- Jaja i šećer umutite do pjenaste teksture.
- Dodajte ulje, zatim brašno, orahe i prašak za pecivo.
- Smjesu izlijte u kalup i pecite na 180 °C oko 20 minuta.
- Za to vrijeme umutite vrhnje za šlag, potom lagano umiješajte mascarpone, vanilin šećer i šećer u prahu.
- Kad se biskvit ohladio, premažite ga kremom.
- Po vrhu po želji posipajte mljevene orahe ili ribanu čokoladu.
Pročitajte i ove članke:
- Jesenski kolači koji će ispuniti vaš dom aromama
- Tanko tijesto i puno glazure: Brzi čokoladni kolač koji ima baš sve što pravi desert treba imati
- Recept za kolač na čaše s jabukama, grizom i orasima.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
 
	
	7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja
