Brzi kolači od oraha: Recepti s poznatim sastojcima

Brzi kolači od oraha

Orasi su dio tradicionalne kuhinje pogotovo kada su u pitanju slastice. Najpoznatiji kolač svakako je orehnjača, međutim orahe rado koristimo i za druge recepte. Stoga, u nastavku otkrivamo kako se rade brzi kolači od oraha.

O dobrobiti konzumacije oraha ne treba previše govoriti jer su bogati zdravim mastima, ponešto proteinima i drugim nutrijentima.

Brzi kolači od oraha

Slijede brzi kolači od oraha koji dolaze u drugim kombinacijama poput pudinga ili čokolade, u čašama ili pak u mokroj verziji za one koji vole sočnije kolače.

Sastojci su jednostavni, poznati, a priprema brza i laka pa ne morate imati puno slastičarskog iskustva.
Brzi kolači od oraha
FOTO: Shutterstock

Brzi kolač od oraha

Za domaću i ukusnu verziju brzog kolača s orasima slijedi recept idealan za uživanje uz šalicu čaja i omiljenu knjigu pod dekicom na terasi dok promatrate jesensko lišće.

Sastojci:
Priprema
  1. Umutite jaja i šećer do pjenaste teksture, a potom dodajte ulje, mlijeko, brašno, prašak za pecivo.
  2. Umiješajte mljevene orahe, a potom smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup.
  3. Pecite kolač na 180 °C oko 25 minuta.
Brzi kolač s orasima i pudingom
FOTO: Shutterstock

Brzi kolač s orasima i pudingom

Puding je uvijek top odabir sastojaka u kolačima jer daje sočnu i kremastu teksturu, a i kolači s pudingom su najčešće jednostavni za pripremu.

Ovaj recept je odličan ako tražite laganu i prozračnu verziju kolača s orasima.

Sastojci:
Priprema
  1. Najprije umutite jaja i šećer, pa dodajte ulje, mlijeko, brašno i prašak za pecivo.
  2. Zatim umiješajte orahe, ulijte biskvit u kalup i pecite ga na 180 °C oko 20 minuta.
  3. U međuvremenu skuhajte puding od vanilije s mlijekom i šećerom prema uputama.
  4. Kad je biskvit pečen, pustite ga da se ohladi.
  5. Premažite puding preko biskvita i poravnajte površinu, a potom pustite kolač da se stisne.
Brzi kolač od čokolade i oraha
FOTO: Shutterstock

Brzi kolač od čokolade i oraha

Čokolada i orasi su nezaobilazna i, rekli bismo, luksuzna kombinacija. Ovaj kolač je odličan izbor kada su se gosti najavili, a nemate puno vremena za pripremu.

Sastojci:
Priprema
  1. Najprije umutite jaja i šećer, pa dodajte mlijeko i ulje.
  2. Zatim, dodajte brašno, kakao i prašak za pecivo.
  3. Umiješajte orahe i komadiće čokolade.
  4. Smjesu ulijte u kalup i pecite na 180 °C oko 30 minuta.
Kolač od oraha na čaše
FOTO: Shutterstock

Kolač od oraha na čaše

Ako ste početnik u spravljanju slastica i možda čak i nemate vagu kod kuće, ne brinite. Čaše su dobra mjerna jedinica za količinu sastojaka pa je logično da ćemo ovaj kolač nazvati upravo tako. Mjerna jedinica je čaša od 200 ml.

Sastojci:
Priprema
  1. Najprije umutite jaja i šećer, pa dodajte mlijeko i ulje.
  2. Zatim, dodajte brašno, orahe i prašak za pecivo.
  3. Namastite lim i ulijte smjesu.
  4. Pecite kolač na 180 °C oko 25 minuta.
Mokri kolač s orasima
FOTO: Shutterstock

Mokri kolač s orasima

Zahvaljujući sirupu koji se prelije na kolač, ovaj desert je idealan za one koji vole mokre i sočne kolače, a savršen je spoj uz toplu šalicu čaja, kave ili po starinski, divke ili kavovine.

Sastojci:
Sastojci za sirup:
  • 200 ml vode
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer.
Priprema
  1. Umutite jaja i šećer, a potom dodajte ulje i jogurt.
  2. Dodajte suhe sastojke – brašno, orahe i prašak za pecivo.
  3. Ulijte kolač u kalup i pecite 30 minuta na 180 °C.
  4. U lončiću skuhajte sirup od vode, šećera i vanilin šećera, a kad je kolač još vruć nakon pečenja, prelijte ga sirupom i ostavite da se upije.

Fini kolač od oraha

Za kraj smo ostavili recept s nešto više sastojaka u kombinaciji s mascarponeom koji će kolaču dati potrebnu svježinu i profinjenost.

Sastojci:
Sastojci za kremu:
  • 250 g mascarpone sira
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 2 jušne žlice šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer.
Priprema
  1. Jaja i šećer umutite do pjenaste teksture.
  2. Dodajte ulje, zatim brašno, orahe i prašak za pecivo.
  3. Smjesu izlijte u kalup i pecite na 180 °C oko 20 minuta.
  4. Za to vrijeme umutite vrhnje za šlag, potom lagano umiješajte mascarpone, vanilin šećer i šećer u prahu.
  5. Kad se biskvit ohladio, premažite ga kremom.
  6. Po vrhu po želji posipajte mljevene orahe ili ribanu čokoladu.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu