Napitak za brzo čišćenje crijeva – kada je potreban, recept

Čišćenje crijeva i prehrana

Zdravlje probavnog sustava, kao i svih ostalih organskih sustava, važno je za opću dobrobit, odnosno zdravlje kao i sreću. Mnogi naslovi na internetskim portalima obećavaju čišćenje crijeva i detoksikaciju pripremom takozvanih čarobnih napitaka za čišćenje crijeva. 

Budući da živimo u dobu u kojemu se oslanjamo na znanstvene dokaze iz medicine i nutricionizma, prirodno se postavlja pitanje o učinkovitosti ovih nerijetko zagovaranih čudotvornih metoda te mogućih alternativa kojima bismo mogli potaknuti redovito pražnjenje crijeva i osigurati zdravlje probavnog sustava.

O čišćenju crijeva klistiranjem ili upotrebom laksativa možete pročitati u sljedećim člancima: 

U ovom članku bit će riječi o povezanosti prehrane i redovitog pražnjenja crijeva. Uz modifikaciju životnog stila, važno je ne ignorirati nagon za defekaciju, odnosno pražnjenje stolice te otići na zahod kada je to potrebno.

Što podrazumijeva čišćenje crijeva?

Gastrointestinalni sustav jedan je od najvećih organskih sustava u organizmu. Njegova uloga je probava i apsorpcija hranjivih tvari, ali isto tako i zaštita od patogenih mikroorganizama i drugih štetnih tvari koje se unose hranom ili nastaju procesom probave.

Čišćenje crijeva, odnosno pražnjenje crijevnoga sadržaja, proces je koji se prirodno redovito događa kod zdravih osoba koje se pravilno hrane i redovito vježbaju. Nije potrebno provoditi ekstremni post ili dijete kako bi se odvijao ovaj normalan fiziološki proces.

Ipak, u slučaju određenih bolesnih stanja ili medicinskih pretraga, potrebno je dodatno potaknuti čišćenje crijeva.

Zašto je čišćenje crijeva važno?

Redovito pražnjenje crijevnoga sadržaja nužno je zbog toga što ljudi neprestano unose novu hranu koja dovodi do stvaranja novog sadržaja u debelom crijevu. Ono što je organizam namijenio za izbacivanje, trebalo bi se i izbaciti iz organizma.

Osim toga, neredovito pražnjenje crijeva ili konstipacija dovodi do nadutosti i boli, što otežava obavljanje normalnih životnih aktivnosti. Redovita stolica povezuje se i sa smanjenim rizikom od pojave raka debelog crijeva.

Debelo je crijevo organ u kojemu dolazi do formiranja stolice. Njezinim izbacivanjem iz tijela uklanjaju se neprobavljene komponente hrane, ali i neke toksične tvari. Zbog toga je zdravlje debeloga crijeva i redovito pražnjenje crijeva od velike važnosti.

Treba imati na umu da se pražnjenje crijeva odvija različitom učestalošću među ljudima, što ne znači da je stolica neredovita. Općenito, ako je stolica izgleda poput kamenčića i tvrda je, to ukazuje na konstipaciju. S druge strane, tekuća stolica znak je proljeva.

Kada je potrebno čišćenje crijeva?

Kao što je već spomenuto, redovito čišćenje crijeva u kontekstu pražnjenja crijevnoga sadržaja važno je za svakoga, svakodnevno, a događa se kao prirodan proces kretanja crijeva tijekom probave.

Međutim, u nekim slučajevima treba obratiti posebnu pozornost na dodatno poticanje čišćenje crijeva:

Pravilna prehrana može pomoći kod konstipacije i neredovitog pražnjenja crijeva. Pri tome je važno strpljenje i uvrštavanje što većeg broja namirnica koje će biti spomenute u nastavku.

Neke osobe imaju intolerancije na pojedine sastojke hrane, poput laktoze ili fruktoze. Te osobe svoje simptome mogu olakšati izbjegavanjem unosa namirnica koje sadrže sastojke na koje su intolerantni. Više o intoleranciji možete pročitati u članku Intolerancija hrane – uzroci i simptomi.

Naposljetku, neke medicinske pretrage zahtijevaju čišćenje crijeva. Najpoznatiji primjer je kolonoskopija.

Čišćenje crijeva prije kolonoskopije

Prije provođenja kolonoskopije važno je pripremiti crijeva. Priprema podrazumijeva pridržavanje posebno propisanog režima prehrane uz korištenje sredstava za čišćenje crijeva, tj. laksativa. Ukratko, modifikacija prehrane obuhvaća zamjenu krute hrane s tekućom i kašastom hranom koja sadrži što manje koštica i vlakana.

Čišćenje crijeva za kolonoskopiju kreće 3-4 dana prije samoga pregleda. Započinje se sa smanjenjem unosa masne i krute hrane te povećanje unosa tekućine.

Drugi dan se preporučuje unos kašaste i tekuće hrane uz izbjegavanja unosa mesa i hrane koja uzrokuje nadutost. I dalje je važan adekvatan unos tekućine.

Naposljetku, dan prije provođenja pretrage u propisanim se intervalima uzima laksativ. Prehranu čine tekućine, poput juhe, čaja i bistrog soka, dok je mlijeko i guste sokove potrebno izbjegavati.

Za učinkovitije čišćenje crijeva prije kolonoskopije važno je i kretanje.

Prehrana koja potiče redovito čišćenje crijeva

Ono što je zaista važno za zapamtiti jest da je čišćenje crijeva prirodni proces koji se događa u organizmu. Njemu ipak možemo pomoći ili odmoći određenim prehrambenim navikama. U nastavku su navedene prehrambene navike koje potiču pravilan rad crijeva i redovito izbacivanje stolice. Postupnim uvrštavanjem ovih navika zasigurno ćete primijetiti pozitivne promjene.

1. Unos tekućine

Neadekvatan unos tekućine jedan je od mogućih uzroka zatvora ili konstipacije. Zbog toga, dovoljan unos tekućine može pomoći u poticanju redovitog čišćenja crijeva.

Nije se dovoljno oslanjati na osjećaj žeđi jer kada on nastupi organizam je već blago dehidriran. Preporučuje se unos tekućine rasporediti jednoliko tijekom cijeloga dana.

Prilikom osiguravanja dovoljnog unosa tekućine, možete se osloniti na preporuku unosa 8 čaša vode dnevno. Osim toga, jednostavan način određivanja vlastitih potreba za tekućinom je množenjem svoje tjelesne mase (u kilogramima) s 30 mL. Tako bi primjerice osoba koja teži 70 kg dnevno trebala unositi 2100 ml ili 2,1 L tekućine.

Najpoželjniji izvor tekućine je, naravno, voda. Za poboljšanje okusa, u nju se mogu dodati komadići voća i povrća (npr. jagoda i krastavca), ili mala količina 100 % voćnog soka. Međutim, čaj i umjeren unos kave također mogu biti izvor tekućine. Štoviše, kava ima laksativan učinak.

Uz unos napitaka, izvor tekućine je i hrana, prvenstveno voće i povrće. Ono osim tekućine, sadrži i prehrambena vlakna. Stoga, za čišćenje crijeva u prehranu možete uvrstiti primerice:

 • lubenicu,
 • dinju,
 • jagode,
 • breskve,
 • rajčicu,
 • zelenu salatu, 
 • celer,
 • krastavac.

Dakle, za čista crijeva pametno je imati uz sebe uvijek napunjenu bočicu ili čašu vode.

2. Prehrambena vlakna

Kao što nedovoljan unos tekućine dovodi do oslabljenog pražnjenja crijeva, tako i prenizak unos prehrambenih vlakana može dovesti do konstipacije. Vlakna su važna jer povećavaju volumen stolice, poboljšavaju peristaltiku (kretanje) crijeva i tako olakšavaju njezino uklanjanje iz organizma. Uz to, potiču i rast korisnih bakterija koje imaju važnu ulogu u očuvanju zdravlja crijeva i cijeloga organizma.

Čišćenje crijeva može se potaknuti unosom vlakana koji iznosi minimalno 25 g dnevno. To se može postići unosom namirnica koje su bogate prehrambenim vlaknima, a u njih se ubrajaju:

 • voće,
 • povrće,
 • cjelovite žitarice (osobito u mekinjama i posijama),
 • sjemenke,
 • orašasti plodovi.

Više o prehrambenim izvorima vlakana možete pronaći u članku 6 ukusnih izvora vlakana.

Vlakna
Foto: Photo Secrets

Osim u hrani, prehrambena vlakna dostupna su i u obliku dodataka prehrani. Mogu se nabaviti u ljekarnama tako da se prilikom kupovanja o vrsti i količini možete posavjetovati s ljekarnikom. 

Poznati koncentrirani izvor vlakana koji se koristi kao laksativ su psyllium ljuskice. Prilikom njihovog unosa važno je piti dovoljno tekućine. U suprotnom, može doći do pogoršanja zatvora.

3. Sokovi i smoothieji

Vrlo često se uz pojmove čišćenje crijeva i detoksikacija vežu razni recepti za čudotvorne sokove i smoothie-je. 

Iako se ne može ignorirati činjenica da su oni vrijedan izvor mnogih nutrijenata, treba biti svjestan da navodni pozitivni učinci detoksikacijskih programa sa sokovima nisu dovoljno ispitani.

2013. godine u časopisu The American Journal of Medicine znanstvenik Yeong-Hau H. Lien iz SAD-a istaknuo je da do sada ne postoje jaki dokazi koji potvrđuju prednost unošenja sokova u usporedbi s jedenjem voća i povrća.

On je također naglasio moguće štetne učinke pretjerivanja u takozvanom čišćenju organizma sa sokovima, u čemu se upravo vidi važnost održavanja umjerenosti u prehrani. Naime, visok unos sokova te oksalata koji se u njima mogu nalaziti mogu dovesti do pogoršanja bubrežnih tegoba kod bubrežnih bolesnika.

Ipak, u umjerenim količinama, sokovi i smoothieji poželjni su dio prehrane i mogu imati učinak na čišćenje crijeva, i to zbog toga što sadrže:

 • vodu,
 • prehrambena vlakna,
 • sorbitol,
 • vitamin C.
Zeleni smoothie
Foto: Photo Secrets

Prednost ipak treba dati smoothiejima jer oni zbog veće količine prehrambenih vlakana dodatno potiču rad crijeva.

Ako do sada niste pili sokove i smoothieje, preporučujemo njihovo postepeno uključivanje u prehranu, kako me bi došlo do neželjenih posljedica.

Smoothie za čišćenje crijeva

Mnogo je načina na koji se može pripremiti smoothie. Slijedi primjer smoothieja koji bi mogao dodatno potaknuti rad i čišćenje crijeva.

Za pripremu smoothieja trebat će vam:

 • 1 jabuka, oprana i narezana na kockice,
 • 3 suhe šljive,
 • sok od pola limuna,
 • 4 žlice zobenih pahuljica,
 • 1 žličica đumbira,
 • vode po želji.

Sve sastojke ubacite u blender i miksajte 1-2 minute, dok se svi sastojci ne usitne.

4. Probiotici

Kada je riječ o zdravlju debelog crijeva, ne smijemo zaboraviti spomenuti probiotike.

Probiotici su živi mikroorganizmi koji primijenjeni u dovoljnoj količini imaju pozitivne učinke na zdravlje osobe koja ih unosi. Oni se mogu nabaviti u ljekarnama, ali kao i uvijek, prednost treba dati hrani.

Izvori probiotika u hrani su:

 • jogurt,
 • kefir,
 • kimchi,
 • kiseli kupus,
 • jabučni ocat,
 • neki sirevi.

Probiotici su poželjni zato što pomažu nastaniti crijeva korisnim mikroorganizmima koji u crijevu imaju protuupalno djelovanje i potiču peristaltiku (kretanje) crijeva.

Istraživanje objavljeno 2010. godine u časopisu Digestive Diseases and Sciences pokazalo je da je dvotjedni tretman s probioticima koji sadrže bakterije Bacillus subtilis i Streptococcus faecium učinkovitiji u čišćenju crijeva od placeba.

Napitak za brzo čišćenje crijeva

Navedene promjene u prehranim, uz redovito kretanje, djeluju postupno na čišćenje crijeva te zahtijevaju strpljenje i predanost.

Brži način pročišćavanja crijeva može biti primjena slane otopine. Naime, istraživanje objavljeno 2010. godine u časopisu The Journal of Alternative and Complementary Medicine pokazalo je da konzumiranje slane otopine na prazan želudac djeluje laksativno, i to relativno brzo.

Ispitanici su u istraživanju slanu otopinu pripremili otapanjem 2 žličice soli u 1 litri tople vode. Od toga su odjednom trebali popiti 480 mL, a ako ne podnose taj volumen onda su trebali popiti manje – 240 mL slane otopine. Nagon za pražnjenje crijeva pojavio se unutar nekoliko minuta.

Ispitanici u istraživanju također su izvodili određene vježbe preuzete iz joge.

Iako ova metoda ima potencijala, do sada nisu provedena dodatna istraživanja koja bi ispitala njezinu sigurnost i učinkovitost.

Zbog visoke količine soli, ne preporučuje se ovo prakticirati svakodnevno, a nikako se ne preporučuje srčanim bolesnicima i osobama s povišenim krvnim tlakom jer može doći do neravnoteže elektrolita.

Dodatne informacije o čišćenju crijeva možete pronaći i u sljedećim člancima:

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Wilson, D. R. (2018) How to Do a Natural Colon Cleanse at Home. Healthline.
 2. Arya, V., Gupta, K. A., Arya, S. V. (2010) Efficacy of bolus lukewarm saline and yoga postures as colonoscopy preparation: a pilot study. Journal of alternative and complementary medicine, 16(12), 1269–1277.
 3. Nikolić, M. (2016) Kolonoskopija – tko treba obaviti pregled i kako se adekvatno pripremiti? PlivaZdravlje.
 4. NHS (2020) ConstipationNHS inform.
 5. Hefny, A. F., Ayad, A. Z., Matev, N., Bashir, M. O. (2018) Intestinal obstruction caused by a laxative drug (Psyllium): A case report and review of the literature. International journal of surgery case reports, 52, 59–62.
 6. Lien Y. H. (2013) Juicing is not all juicy. The American journal of medicine, 126(9), 755–756.
 7. Lee, H., Kim, Y. H., Kim, J. H., Chang, D. K., Kim, J. Y., Son, H. J., Rhee, P. L., Kim, J. J., Rhee, J. C. (2010) A feasibility study of probiotics pretreatment as a bowel preparation for colonoscopy in constipated patients. Digestive diseases and sciences, 55(8), 2344–2351.
 8. Buttler, N. (2019) What are the best juices for constipation? MedicalNewsToday.

Saznajte više o probavi u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu