Klistiranje kod kuće – metoda, prednosti i nedostaci

Klistiranje-kod-kuće

Klistiranje kod kuće je način čišćenja crijeva koji uključuje ispiranje crijeva s vodom preko anusa, a najčešće se koristi za rješavanje problema konstipacije. Za klistiranje je potreban poseban pribor koji se može kupiti u svim ljekarnama.

Konstipacija
Photo: Photospin

Klistiranje kod kuće – metoda

Da ste prije nekoliko stotina godina pitali ljude kako isprazniti crijeva, vjerojatno bi vam preporučili klistiranje s obzirom na to da je ovo najstarija metoda za čišćenje debelog crijeva kod kuće. Odavno se koristi za liječenje trovanja hranom, zatvora i ostalih bolesti za koje je čišćenje crijeva nužno.

Klistir dolazi od grč. riječi klyster što znači štrcaljka ili brizgaljka. Koristili su ga drevni Egipćani i Grci kao i neke povijesne poznate osobe (npr. Shakespeare, Louis XIV). Osim toplom vodom, klistiranje sodom bikarbonom, kavom, glinom ili čajevima je također moguće zbog čega postoji više vrsta klistiranja.

Međutim, medicinski stručnjaci smatraju da klistir može biti učinkovit samo kod čišćenja donjeg dijela crijeva što nije dovoljno za potpuno pražnjenje organizma.

Klistiranje kod kuće – kada je potrebno?

Klistiranje kod kuće se može provoditi u situacijama za koje se smatra da je pražnjenje crijeva nužno za olakšavanje tegoba koje se nikako ne mogu riješiti prirodnim putem (npr. kod konstipacije).

No, klistiranje se ne provodi samo kod kuće već i kod različitih medicinskih intervencija (kolonoskopija, liječenje crijevnih bolesti, klistiranje prije poroda, operativni zahvati u abdomenu itd.), a uglavnom je u medicinskom rječniku poznatije pod nazivom klizma.

Klistiranje
Photo: Photospin

Klistiranje ili klizma – objašnjenje

Klizma označava postupak uvođenja rektalne sonde ili katetera s potrebnom otopinom u debelo crijevo.

Otopina koja se uvodi u debelo crijevo je u najvećem postotku sastavljena od tople vode, a pritom se može dodati i laktuloza, parafin ili glicerin. Ona izaziva pražnjenje stolice i čišćenje organizma, a može trajati 2 – 5 minuta (mala klizma) ili 10 minuta (velika klizma).

Postupak nije toliko zahtjevan, no potrebno je oprezno izvođenje kako ne bi došlo do bilo kakvih oštećenja crijeva. Može se provoditi kod djece i odraslih neovisno o dobi, a prije samog postupka je potrebno objasniti pacijentima što će se dogoditi te im otkloniti mogući strah od klizme.

Klistiranje kod kuće – prednosti

Klistiranje je jednostavna i prilično jeftina metoda čišćenja organizma. Osim toga, za pribor za klistiranje, cijena niža od 100 kuna u mnogim ljekarnama je velika prednost pri izboru ove metode za čišćenje crijeva. Pritom je postupak dosta brz i kod mnogih ljudi učinkovit.

Osjećaj olakšanja, čišćenja organizma i rješavanja tegoba s kojima se suočavate se klistiranjem može riješiti u samo nekoliko minuta bez da odlazite na masovne preglede liječnicima.

Pribor-za-klistiranje
Photo: Photospin

Klistiranje kod kuće – nedostaci

Najveći nedostatak klistiranja je to što je u pitanju izrazito neugodan postupak. Mnogima je sama pomisao na klistiranje odvratna, a iako ga možete provesti sami kod kuće, svejedno će vam prvih nekoliko puta vjerojatno biti prilično nelagodan osjećaj pri samoj provedbi s obzirom na to da si morate ubrizgavati vodu u crijeva preko anusa.

Također, problem kod klistiranja kod kuće je i moguća neopreznost pri samom korištenju čime se mogu prouzročiti različite infekcije oštećenja crijeva te poremećaj crijevne flore.

Ako osjetite bilo kakve bolove prilikom uvođenja pumpice u crijeva, slušajte svoje tijelo i zaustavite postupak. Savjet za ispravno korištenje pribora za klistiranje je najbolje potražiti kod medicinskih stručnjaka koji će vam najbolje znati objasniti cijeli postupak.

Treba uzeti u obzir da klistiranje nije metoda koja se provodi svaki dan već u situacijama kada je pražnjenje crijeva iznimno potrebno, a ne može biti postignuto normalnim pražnjenjem (npr. kod konstipacije).

Stoga vam svakako savjetujemo da prije kupnje i korištenja pribora za klistiranje potražite savjet liječnika o samoj primjeni pribora te učestalosti korištenja.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Tanger, G. i Brljak, J. (2016). Klistir – kada, kako i zašto se primjenjuje? Ordinacija.hr, Večernji list.
  2. Tolman, T. (2018). 3 Things You MUST Know Before You Do An Enema. Tyler Tolman Blog.
  3. Watson, K. (2017). Enema AdministrationHealthline.

Ocijenite članak

3.60 / 5   10

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu