Suplementi za energiju: Zbog ubrzanog i stresnog životnog tempa traženi su u ljekarnama! Magistar farmacije otkriva koji su

Suplementi za energiju

Suplementi za energiju su relativno često traženi od strane pacijenata u ljekarnama. Zbog ubrzanog i stresnog tempa života, vitamini, minerali te drugi potencijalni suplementi koji daju energiju su nerijetka tema razgovora između pacijenta i ljekarnika. Koji su tu dodaci prehrani koji potencijalno mogu djelovati kao suplementi za podizanje energije?

Suplementi za energiju

Nekoliko je vitamina i minerala koji su ključni za metabolizam organizma i posljedično za energetski status i osjećaj umora kod čovjeka.

suplementi koji daju energiju
FOTO: Shutterstock

Vitamini B skupine

Primjerice, vitamini B skupine sudjeluju u minimalno jednom, a često i u više biokemijskih koraka stvaranja energije na staničnoj razini. Ako u organizmu nema dovoljno B vitamina, posljedice mogu biti od osjećaja umora do težih kliničkih slika nedostatka vitamina B. Nedostatak npr. vitamina B2, B6 ili B9 mogu biti povezani s anemijom, stanjem čiji je tipičan simptom upravo osjećaj umora. Manjak B5 i B12 vitamina isto tako može dovesti do osjećaja manjka energije.

Suplementacija vitaminima B skupine se pokazala učinkovitom u različitim kliničkim ispitivanjima u svrhu smanjenja osjećaja umora, poslije sportskih aktivnosti ili kad je riječ o iscrpljenosti zbog mentalnih napora. 

Iako je riječ o relativno malim studijama, tiamin (B1), riboflavin (B2) i folat (B9) su se posebno pokazali korisnima za smanjenje osjećaja umora nakon sportskih aktivnosti. Snažniji su dokazi kada je riječ o različitim mentalnim naporima i umoru te utjecaju suplementacije vitaminima B. Tu su se ponovno istaknuli tiamin, folat te vitamin B12, dok se B3 pokazao povoljnim kod nekih pacijenata s Parkinsonovom bolešću u smislu poboljšanja sna.

Suplementacija sa svim B vitaminima se također pokazala povoljnom u različitim kliničkim ispitivanjima, a i određeni suplementi koji su obuhvaćali multivitaminske preparate su se pokazali korisnima. Kombinacija B6, B9 i B12 se pokazala posebno korisnima kod populacije koji su imali manjak istih.

U svakom slučaju, vitamini B kompleksa imaju veliku ulogu u stvaranju energije na staničnoj razini. Kada govorimo o dokazima s kojima raspolažemo u trenutku pisanja ovog članka, možemo reći da su vitamini B skupine možda i najbolji suplementi za energiju, a posebno se to odnosi za one pacijente koji dokazano imaju manjak nekog od B vitamina.

Važno je naglasiti da govorimo o umoru zbog iscrpljenosti, a ne o umoru kao simptomu neke bolesti. Drugim riječima, važno je isključiti ozbiljnija zdravstvena stanja koja mogu potencijalno dovesti do osjećaja umora, a iziskuju liječenje točno određenim lijekovima.

suplementi za podizanje energije
FOTO: Shutterstock

Vitamin C

B vitamini, naravno, nisu jedini suplementi koje možemo koristiti za smanjenje osjećaja umora. Sveprisutni vitamin C isto tako ima potencijalnu ulogu kada je riječ o osjećaju iscrpljenosti. Kao i vitamini B, vitamin C također sudjeluje te je nužan za određene reakcije stvaranja energije na staničnoj razini. Naravno, u slučaju manjka istog moguće je da se javi osjećaj manjka energije, a u nekim slučajevima se mogu javiti i ozbiljnija klinička stanja.

Postoji nekoliko manjih studija koje potvrđuju navedene teze. Naime, nekoliko takvih studija sa sportašima je pokazalo kako korištenje vitamina C smanjuje osjećaj umora.

Željezo

Osim vitamina, određeni minerali su se također pokazali korisnima kod osjećaja manjka energije. Primjerice, željezo je mineral čiji nedostatak može uzrokovati ne samo osjećaj umora, već i anemiju. Poznata je njegova važnost u prijenosu kisika u organizmu. Važno je naglasiti kako je nekoliko studija pokazalo da previsoka razina željeza u organizmu također nosi svoje opasnosti te prema tome treba biti racionalan kada je u pitanju suplementacija istim.

U svakom slučaju, osjećaj nemoći je često simptom anemije koju nerijetko može izazvati manjak željeza. U tom slučaju je ne samo korisno, već i nužno suplementirati pacijenta s preparatima željeza.

Magnezij

Drugi mineral koji se često spominje u kontekstu pomoći osobama koji osjećaju manjak energije je magnezij. Često korišten kod pojave grčeva u mišićima, magnezij ima ulogu kod stvaranja molekula ATP-a, inače unutarstaničnog skladišta energije. Iako je manje dokaza u odnosu na npr. vitamine B kompleksa, nekoliko studija govori o potencijalnom pozitivnom učinku suplementacije magnezijom, posebice nakon fizičkih i sportskih napora.

suplement za energiju
FOTO: Shutterstock

Koenzim Q10

Koenzim Q10 je još jedna molekula koja se povezuje sa smanjenjem osjećaja umora. Riječ je o koenzimu s brojnim funkcijama i izrazitim antioksidativnim djelovanjem. Nalazimo ga u mitohondriju, gdje sudjeluje u procesu pretvaranja energije iz hrane u ATP (adenozin trifosfat, univerzalni nosač energije u organizmu). Iz tog razloga se vjeruje kako suplementacija istim može “energetski podignuti” organizam.

Postoji nemali broj studija koje potvrđuju navedenu hipotezu i povoljan učinak ove molekule. Ipak, s obzirom na postojanje drugačijih studija, još uvijek su potrebna veća i snažnija istraživanja kako bi se definitivno potvrdila hipoteza kako je koenzim Q10 suplement za energiju.

Kreatin

Uz navedene vitamine i minerale, spomenimo još i kreatin. Riječ je o molekuli koja na staničnoj razini ima ulogu u obnovi ATP-a, što u intenzivnim fizičkim naporima potencijalno može omogućiti bolji sportski performans. U svakom slučaju, suplementacija istim pokazuje povoljan učinak u nekim kliničkim studijama kod smanjenja umora, ali praktički isključivo kod sportaša nakon treninga.

Iako pokazuje potencijal, potrebno je još snažnijih dokaza kako bismo definitivno utvrdili benefit suplementacije kreatinom te eventualne zdravstvene rizike korištenja istog.

Prirodni suplementi za energiju

Osim navedenih preparata, imamo i biljke koje se danas znaju koristiti kao prirodni suplementi za energiju. Riječ je o guarani, ginsengu i matičnoj mliječi koja, tehnički gledano, nije biljka, već je riječ o nusproduktu pčela radilica. U svakom slučaju, govorimo o prirodnim tvarima za koje se primjetio povoljan učinak na energetski status organizma.

Prirodni suplementi za energiju
FOTO: Shutterstock

Guarana

Guarana je biljka koja dolazi iz Južne Amerike. Riječ je o biljci Paulinica cupana, a ekstrakt guarane koji se najčešće koristi kao dodatak prehrani se dobiva iz njezinih sjemenki. Prema svojem sastavu u ekstraktu su prisutne veće količine kofeina te drugih alkaloida poput teofilina i teobromina. Tradicionalno se koristi kao stimulans, a postoje studije koje govore u prilog guarani kao suplementu za podizanje energije, ali i za kognitivno funkcioniranje.

Međutim, kritičari ističu kako, s obzirom na kofein i druge supstance koje sadrži, ima kratko djelovanje (slično ispijanju kave), bez dugoročnog klinički značajnog učinka.

Ginseng

Ginseng je druga biljka koja se često spominje kao pomoć kod kroničnog umora. Riječ je o biljci Panax ginseng (azijski ginseng) koja, kako joj i samo ime govori, raste na području Azije. Tradicionalno se koristi u istočnoj Aziji za različita stanja te sama biljka uživa veliki ugled u tom dijelu svijeta. Djelatne komponente biljke koje su vjerojatno odgovorne za smanjenje osjećaja umora su ginsenozidi, posebice ginsenozid Rg1.

Istraživanja na životinjama i određena manja klinička ispitivanja na ljudima pokazuju djelotvornost ginsenga kada je u pitanju kratkotrajno podizanje energije, smanjenje umora i poboljšanje mentalnih sposobnosti. Pretpostavka jest da se mehanizam djelovanja temelji na antioksidativnom i protuupalnom učinku te reduciranju nakupljanja različitih metabolita.

U svakom slučaju, ginseng posjeduje određen učinak, uz zadršku kako je potrebno još dodatnih većih kliničkih ispitivanja u svrhu snažnijih dokaza o djelovanju ove biljke.

Matična mliječ je izlučevina pčelinjih žlijezda
FOTO: Shutterstock

Matična mliječ

Matična mliječ je izlučevina pčelinjih žlijezda. Svrha u prirodi joj je hrana za matice i ličinke. Ima izuzetno bogat sastav, s različitim enzimima, bjelančevinama, mineralima, vitaminima (posebno vitamini B kompleksa) te drugim molekulama.

Prema nekim istraživanjima pokazuje bakteriostatska i baktericidna svojstva, povećava otpornost na bolesti i stres, pomaže u regeneraciji tkiva, a zbog acetilkolina koji sadrži, prema nekim istraživačima pomaže i u pamćenju. U svakom slučaju, kada je u pitanju smanjenje osjećaja umora, postoje istraživanja koja joj idu u prilog. Vjerojatni mehanizam leži u prisutnim B vitaminima čiji je učinak već opisan u ovome članku, ali i u antioksidativnom učinku drugih molekula.

Neki istraživači navode i povećanu opskrbu mišića kisikom kao posljedicu konzumacije matične mliječi, što bi objasnilo smanjeni osjećaj umora nakon fizičkih napora. Veliki je potencijal matične mliječi, no unatoč dokazima koje nedvojbeno posjedujemo, bilo bi dobro kada bi se provela dodatna klinička ispitivanja koja bi definitivno potvrdila učinak matične mliječi, kako na povećanje energije, tako i na druge potencijalne indikacije.

Učinkovitost suplemenata za energiju

Kada su u pitanju suplementi za energiju, jako je važno naglasiti da ako postoji nedostatak nekog od vitamina i minerala u organizmu, suplementacija istog može dovesti do poboljšanja općeg stanja pacijenta. Drugim riječima, idealno bi bilo provjeriti samu razinu različitih vitamina, minerala i mikroelemenata u svrhu ispravne suplementacije.

Isto tako, jako je važno da se isključe sva potencijalna ozbiljnija zdravstvena stanja čiji je simptom umor, kako bi se na vrijeme reagiralo te u konačnici izliječilo takvog pacijenta.

Zaključno, mnoštvo je preparata danas prisutno u ljekarnama za koje proizvođači navode da su suplementi za energiju. U moru takvih dodataka prehrani svakako je preporučljivo konzultirati se s ljekarnikom ili liječnikom prije odabira samog preparata.

Naime, postoje različite kontraindikacije zbog kojih se određeni dodaci prehrani ne preporučuju. Razlog tome mogu biti zdravstveno stanje osobe ili pak drugi lijekovi, ako ih se koristi. Iz tog, ali i drugih razloga, važno je konzultirati se sa stručnjakom, kako bi se na temelju vlastitih individualnih potreba odabrao najoptimalniji suplement.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Coenzyme Q10. (2023). Mayo Clinic.
 2. Guarana. (2023). National Library of Medicine.
 3. Hack, B. i sur. (2023). Effect of Guarana (Paullinia cupana) on cognitive performance: A systematic review and meta-analysis. Nutrients., 15(2): 434.
 4. Tsai, IC. i sur. (2022). Effectiveness of coenzyme Q10 supplementation for reducing fatigue: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Frontiers in Pharmacology, 13: 883251.
 5. Lu, G. i sur. (2021). Recent advances in Panax ginseng C.A. Meyer as a herb for anti-fatigue: An effects and mechanisms review. Foods., 10(5): 1030.
 6. Tardy, A. L. i sur. (2020). Vitamins and minerals for energy, fatigue and cognition: A narrative review of the biochemical and clinical evidence. Nutrients., 12(1): 228.
 7. Kreider, R. B. i sur. (2017). International Society of Sports Nutrition position stand: safety and efficacy of creatine supplementation in exercise, sport, and medicine. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 14: 18.
 8. Moriyama, H. i sur. (2017). Royal jelly in medicinal to functional energy drinks. Sustained Energy for Enhanced Human Functions and Activity: 281–298.
 9. Bach, H. V. i sur. (2016). Efficacy of ginseng supplements on fatigue and physical performance: A meta-analysis. Journal of Korean Medical Science, 31(12): 1879–1886.
 10. Mofid, B. i sur. (2016). Effect of processed honey and royal jelly on cancer-related fatigue: A double-blind randomized clinical trial. Electronic Physician, 8(6): 2475–82.
 11. Saini, R. (2011). Coenzyme Q10: The essential nutrient. Journal of Pharmacy and Bioallied Sciences, 3(3): 466–7.
 12. Kuštrak, D. (2005). Farmakognozija: fitofarmacija. Golden Marketing i Tehnička knjiga: Zagreb.
 13. Kalođera, Z. i Jagodić, J. (2003). Što bi ljekarnici trebali znati o ginsengu. Farmaceutski glasnik, 59: 249–255.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu