Koristi se kao suplement za trening, a mogao bi pomoći ljudima koji boluju od dugog COVID-a! Neki znanstvenici smatraju ga sigurnim

suplement za trening

Nedavna mala studija provedena u Njemačkoj sugerira da kreatin u prehrani može ponuditi olakšanje za postvirusni sindrom umora (PVFS), dugotrajni učinak COVID-19, izvještava Medical News Today.

U istraživanju je sudjelovalo 12 sudionika u dobi 18 – 65 godina, kod kojih je u prethodna tri mjeseca potvrđen COVID-19 i koji su imali zaostale simptome. Tijekom razdoblja od tri mjeseca, oni koji su konzumirali četiri grama kreatina dnevno izvijestili su o značajnom poboljšanju umora. Do šest mjeseci također su primijetili poboljšanje tjelesnih bolova, poteškoća s disanjem, gubitka okusa, glavobolja i problema s koncentracijom u usporedbi s onima koji su dobivali placebo.

Dugi COVID obuhvaća širok raspon simptoma uključujući poremećaje spavanja, vrtoglavicu, bol u prsima, depresiju i anksioznost.

Osobe s PVFS-om mogu smatrati izazovnim obavljanje aktivnosti koje su prije radili bez napora, imaju nezadovoljavajući san i imaju poteškoća s oporavkom nakon napora.
kreatin
FOTO: Shutterstock

Što je kreatin?

Kreatin je prirodna tvar u ljudskom tijelu koja igra ključnu ulogu u održavanju koncentracije adenozin trifosfata (ATP), vitalnog za razne stanične funkcije. Kreatin se ujedno koristi i kao preworkout suplement koji daje energiju prije fizičke aktivnosti. Glavni istraživač studije, dr. Sergej Ostojić, tvrdi da pozitivni učinci kreatina u dugotrajnom COVID-u mogu proizaći iz njegove uloge u regeneraciji ATP-a, kao i njegovih protuupalnih, antioksidativnih i neuromodulatornih svojstava.

Međutim, neki stručnjaci, poput profesora Andrewa R. Lloyda, specijalista za zarazne bolesti, ističu da nema dovoljno dokaza koji bi poduprli pretpostavku o nedostatku kreatina u postvirusnim stanjima umora ili dugotrajnom COVID-u. Iako profesor Lloyd priznaje dizajn studije, on vjeruje da je premalena da bi se izvukli konačni zaključci.

Dr. Ostojić priznaje ograničenja studije, uključujući mali uzorak i poteškoće u regrutiranju sudionika. Predlaže da su potrebne daljnje, veće studije kako bi se potvrdili ovi nalazi, posebno ispitivanje učinaka kreatina na različite podskupine pacijenata s dugom COVID-om, poput starijih osoba, onih s težim simptomima i onih koji nisu primili cjepivo protiv COVID-19.

Što se tiče sigurnosti, dr. Ostojić napominje da u studiji sudionici nisu prijavili veće nuspojave zbog suplementacije kreatinom, što sugerira da je siguran kada se daje u ispitivanoj dozi do šest mjeseci. Međutim, i dr. Ostojić i profesor Lloyd naglašavaju potrebu neovisnog ponavljanja ovih nalaza i upozoravaju da se u ovoj fazi ne donose široki zaključci. Oni također ističu važnost preciznije definicije dugog COVID-a i rigoroznog isključivanja alternativnih medicinskih i psihijatrijskih stanja u budućim istraživanjima.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu