Dalgona kava – recept, koliko je zdrava?

Dalgona

Dalgona kava postala je novi trend u pripremi kave. Miješanjem jednake količine šećera, instant kave i vode dobiva se kremasta pjena čijim se dodatkom u mlijeko dobiva iznimno oku privlačan i jeziku ukusan napitak – dalgona kava. Nema sumnje da će dalgona kava postati popularan napitak ovoga ljeta.

Međutim, jeste li se s obzirom na vrstu i količinu sastojaka koje sadrži prilikom pripreme zapitali koliko je poželjno uvrstiti ovaj napitak u svakodnevnu rutinu?

Dalgona potječe iz korejske riječi koja znači slatko je. Upravo zbog visokog udjela šećera dalgona kava je poput deserta te ju je najbolje konzumirati samo povremeno.

Slijedi kratki pregled sastojaka koji se koriste u pripremi dalgona kave, njihovih uloga u samom napitku i učinaka na ljudsko zdravlje.

Dalgona kava – recept

Dalgona kava
Foto: Unsplash

Priprema dalgona kave nije komplicirana, iako zahtijeva malo više vremena i truda od pripreme obične instant kave.

Za pripremu dalgona kave trebat će vam:

 • 2 žlice šećera,
 • 2 žlice instant kave,
 • 2 žlice vode,
 • mlijeko,
 • led.

Šećer, kava i voda pomiješaju se s pjenjačom ili ručnim mikserom dok se ne stvori pjena koja se potom doda mlijeku s kockicama leda. Ovaj jednostavan postupak možete pogledati i u sljedećem videu.

Dalgona kava – utjecaj kave na zdravlje

Kava je jedno od najpoznatijih napitaka na svijetu. Ona je kompleksna mješavina preko 1000 različitih sastojaka, među kojima se ističe kofein. Kava upravo zbog kofeina djeluje kao stimulans smanjujući umor i povećavajući fokus i koncentraciju.

Zaštitno djelovanje

Umjerena konzumacija kave povezuje se sa zaštitnim učincima za zdravlje. Za sada se čini da unos kave smanjuje rizik od pojave dijabetesa tipa 2. Iako kofein nakon unosa uzrokuje smanjenje osjetljivosti na inzulin, što nije osobito poželjno, redoviti unos kave ipak se pokazao korisnim.

Konzumiranje kave povezuje se i sa smanjenjem rizika od pojave Parkinsove bolesti. Pretpostavlja se da je za taj učinak odgovoran kofein jer se unos drugih napitaka koji sadrže kofein, poput zelenog i crnog čaja, također dovodi u vezu s prevencijom Parkinsove bolesti.

Postoje dokazi koji ukazuju na to da umjereni unos (manje od 8 šalica dnevno) kave smanjuje učestalost samoubojstava. Sama veza između depresije i unosa kave još uvijek nije jasna te se kava ne preporučuje u terapiji depresije.

Kava se povezuje i sa smanjenjem pojave raka debelog crijeva, iako dokazi za to i dalje nisu dovoljno jaki. Umjeren unos kave pokazao je i zaštitno djelovanje na jetru.

Preporučena dnevna doza

Kada se govori o unosu kave, preporučuje se unositi maksimalno 3-4 šalice dnevno, tj. 300-400 mg kofeina u danu. Ipak, treba imati na umu da se u dalgona kavu dodaje više od uobičajene količine kave za jednu šalicu – čak dvije žlice instant kave.

Količina kofeina u instant kavi varira ovisno o proizvođaču. Jedna žlica instant kave prosječno sadrži 150 mg kofeina. Dakle, dvije žlice instant kave koje se koriste prilikom pripreme dalgona kave mogu sadržavati čak 300 mg, tj. dosegnuti dnevnu preporučenu dozu.

Mogući rizici

Budući da je lako prijeći preporučeni maksimalni dnevni unos kave unosom već samo jedne dalgona kave, važno je osvrnuti se i na nepovoljne učinke prekomjernog unosa kave. Oni se ne odnose na svakodnevnu konzumaciju umjerenih količina kave.

Prekomjeran unos kave prvenstveno se povezuje s bolestima srca i krvnih žila. Kafestol i kaveol iz nefiltrirane kave djeluju na povećanje razine kolesterola u krvi. Kofein i klorogena kiselina doprinose povećanju razine homocisteina koji se izravno povezuje s povećanjem rizika od pojave bolesti srca i krvnih žila. Ipak, povećanje unosa svježeg voća i povrća koji su bogati folatom mogu ublažiti ovaj učinak. Unos kofeina može djelovati i na povećanje krvnoga tlaka.

Kofein smanjuje apsorpciju nekih minerala, a na prvom mjestu to su:

 • kalcij,
 • željezo,
 • cink.

Pijenje kave uz obrok može smanjiti apsorpciju željeza iz biljnih namirnica (takozvanog nehemskog željeza) za 24-74 %. Zbog toga se općenito ne preporučuje piti kavu uz obroke, već barem pola sata nakon obroka. 

Što se tiče utjecaja na apsorpciju kalcija, pozitivno je što dalgona kava sadrži mlijeko koje obiluje kalcijem pa je taj učinak neutraliziran.

Prekomjeran unos kave ne preporučuje se niti trudnicama i dojiljama jer on može djelovati nepovoljno na razvoj ploda kao i na san dojenog djeteta.

Pregledna studija iz 2006. godine zaključuje da postoji malo dokaza o zdravstvenim rizicima i neki dokazi o koristi za zdravlje odraslih osoba za umjeren unos kave. Osobe s hipertenzijom kao i starije osobe mogle bi biti osjetljivije na kofein.

Dalgona kava bez kofeina

Dodatak kave omogućuje stvaranje pjene zbog različitih spojeva koje kava sadrži. Osim instant kave, može se koristiti i kratki espresso. U tom slučaju nije potrebno dodavati vodu. Ipak, rezultati su bolji s instant kavom.

Pojedine osobe koje su osjetljivije na kofein ili osobe koje nastoje smanjiti unos kofeina instant kavu u dalgona kavi mogu zamijeniti s beskofeinskom instant kavom ili s kavovinama, poput instant kavovine od cikorije.

Time se može smanjiti unos kofeina te povećati unos nekih drugih nutrijenata. Primjerice, zamjenom kave s kavovinom od cikorije napitku se dodaje prehrambeno vlakno inulin.

Dalgona kava – utjecaj mlijeka na zdravlje

Mlijeko je također sastojak dalgona kave. U zadnjih nekoliko desetljeća došlo je do pada konzumacije mlijeka, za što se pretpostavlja da je posljedica povećanog broja negativnih tvrdnji s kojima se mlijeko sve češće povezuje u medijima.

Ipak, unos 0,5 litre mlijeka ili drugih mliječnih proizvoda dnevno opskrbljuje organizam s mnogim hranjivim tvarima. Ne postoje čvrsti znanstveni dokazi koji bi opravdali izbjegavanje unosa mlijeka, osim u slučaju određenih poremećaja metabolizma i bolesti u koje se ubrajaju:

 • alergija na proteina mlijeka – potrebno je u potpunosti izbjegavati unos mlijeka i svih mliječnih proizvoda,
 • laktoza intolerancija – najčešće je moguće unositi određenu manju količinu mlijeka ili odabrati mlijeko bez laktoze,
 • galaktozemija – razgradnjom laktoze iz mlijeka nastaje galaktoza koju osobe oboljele od galaktozemije ne mogu metabolizirati,
 • ADHD – u nekim slučajevima izbjegavanje mlijeka i mliječnih proizvoda može ublažiti simptome.

Mlijeko je kompleksna mješavina mnogih sastojaka, među kojima se ističu:

 • proteini,
 • mliječni šećer laktoza,
 • mliječna mast,
 • kalcij,
 • riboflavin,
 • vitamin B12.

Dnevno se odraslim osobama preporučuje unijeti 3 šalice mlijeka i drugih mliječnih proizvoda. Pri tome su ipak najpoželjniji fermentirani mliječni proizvodi, poput jogurta i kefira.

Dakle, ne postoji problem s količinom mlijeka u dalgona kavi. Upravo suprotno, dalgona kava može biti vrijedan izvor hranjivih tvari iz mlijeka. Osobe koje ne konzumiraju mlijeko lako ga mogu zamijeniti s obogaćenim biljnim alternativama, poput sojinog napitka.

Ipak, treba imati na umu da mlijeko značajno doprinosi energetskoj vrijednosti dalgona kave, što naravno uvelike ovisi i o količini mliječne masti u mlijeku. Mlijeko s manjim postotkom mliječne masti ima nižu energetsku vrijednost. Dio mlijeka može se zamijeniti i s vodom.

Dalgona kava – utjecaj šećera na zdravlje

Iznimno važan sastojak dalgona kave je šećer. Međutim, on je ujedno i najveći osumnjičenik kada je riječ o nutritivnoj vrijednosti kave.

Prekomjeran unos šećera povezuje se prvenstveno s debljinom i karijesom. Šećer je izvor energije a da pri tome ne opskrbljuje organizam sa značajnim količinama bilo kakvih hranjivih tvari, za razliku od mlijeka. 

Zbog toga, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje smanjiti unos takozvanog slobodnog šećera na manje od 10 % ukupne energije koja se unese u danu. Ako prosječna odrasla osoba unosi 2000 kcal dnevno, to bi značilo da unos slobodnog šećera ne bi trebao prelaziti 12 čajnih žličica, tj. 4 jušne žlice dnevno. S jednom dalgona kavom dosežemo polovicu ovih preporuka.

Može li se dalgona kava napraviti bez šećera?

Kava dalgona
Foto: Unsplash

Može, ali pjena neće biti jednako postojana. Naime, šećer je vrlo važan za održavanje strukture pjene tako da će se pjena dalgona kave koja je pripremljena bez šećera brzo raspasti.

Ako nemate problema s pjenom koja se brže raspadne, dalgona kavu bez problema možete napraviti i bez šećera, ili dodavanjem manje količine šećera.

Dalgona kava
Foto: Unsplash

Dalgona kava kao dio pravilne prehrane

Iako je dalgona kava energetski bogat napitak, i ona može biti dio pravilne prehrane ako se ne konzumira svakodnevno.

Dodatna nutritivna nadogradnja može biti korištenje manje količine dalgona pjenice za pripremu jedne kave (primjerice jedna smjesa se iskoristi za tri kave) te korištenje mješavine vode i mlijeka umjesto čistoga mlijeka.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. U.S. Department of Agriculture (USDA), Agricultural Research Service (ARS) (2019). Coffee, instant, not reconstituted. FoodData Central.
 2. Haug, A., Høstmark, A. T., Harstad, O. M. (2007) Bovine milk in human nutrition–a review. Lipids in health and disease, 6, 25. 
 3. World Health Organisation (2015) Guideline: sugars intake for adults and children. WHO.
 4. Higdon, J. V., Frei, B. (2006) Coffee and health: a review of recent human research. Critical reviews in food science and nutrition, 46(2), 101–123. 

Prestanite jesti slatko

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu