Cjelodnevni jelovnik kod gastritisa: Što jesti?

Cjelodnevni jelovnik kod gastritisa

Svi koji imaju gastritis znaju koliko je to frustrirajuće, ograničavajuće i neugodno. Upala želučane sluznice može se razviti naglo, pa govorimo o akutnom gastritisu, a može biti i dugotrajna, što je kronični gastritis. Pored nepravilne prehrane, najčešći uzroci su stres, bakterija Helicobacter pylori te pojedini lijekovi.

Osoba kojoj je dijagnosticiran gastritis morat će prilagoditi svoju prehranu. Iako postoje određene preporuke, na kraju svaki pojedinac mora pronaći svoj balans, pratiti reakciju na svaku namirnicu i tako sam dolaziti do uvida što mu odgovara, a što ne.

Ono što često osobe s gastritisom čini očajnim jest što dugo traje, upravo zbog začaranog kruga želje da se stanje stabilizira i stresa koji se dodatno stvara jer se simptomi ne povlače, a žele se ostaviti lijekova. Općenito, kod gastritisa se preporučuju manji, ali češći obroci.

Time se sprječava prekomjerno lučenje želučane kiseline, a onda i iritacija želuca. Obroci trebaju biti lagani te spremljeni kuhanjem, pirjanjem ili pečenjem, bez agresivnih začina i lako probavljivi. Preporuka je jesti što više kuhanog – kuhano povrće poput mrkve, tikvice i krumpira, kuhane cjelovite žitarice, nemasno meso i jaja.

Masna i pržena hrana, alkohol, kofein, začinjena jela, agrumi, rajčica, čokolada, kao i visoko procesuirana hrana kod velike većine bit će na crnoj listi zbog pogoršanja simptoma.

Drugi savjeti se odnose na to da se nakon obroka ne liježe, da se ne jede prekasno i prije spavanja, a jednako je važno jesti polako.

U nastavku je cjelodnevni jelovnik kod gastritisa, tj. primjer koji može okvirno poslužiti otkud krenuti. Svakako, ako ste dobili dijagnozu gastritisa, pokušajte svoj jelovnik kreirati u skladu s nutricionistom, a uvelike će vam pomoći dnevnik prehrane gdje ćete bilježiti što, kada i kako ste pojeli te kakva je bila reakcija.

Osoba kojoj je dijagnosticiran gastritis morat će prilagoditi svoju prehranu
FOTO: Shutterstock

Cjelodnevni jelovnik kod gastritisa

Ovdje donosimo prijedlog za oko pet manjih obroka dnevno i s preporučenim vremenskim razmacima. Ako znate da vam neka od namirnica izaziva reakciju, naravno da je nećete konzumirati. Važno je u obzir uzeti i neke druge dijagnoze ako ih imate te dodatno prilagoditi jelovnik.

Doručak – 8 h

Za doručak spremite zobenu kašu s pečenom jabukom.

Sastojci:
Priprema
  1. Zobene pahuljice skuhajte u 200 ml vode te dodajte preostale sastojke.

Možete popiti mlaki čaj od kamilice.

Međuobrok – 10:30 h

Između doručka i ručka pojedite:

Ručak – 13 h

Za ručak spremite piletinu s pireom i tikvicama.

Sastojci:

Međuobrok – 16:30 h

Između ručka i večere pojedite:

  • 60 g bijele kiflice, odstajale
  • 50 g svježeg kravljeg sira
  • 1 šalica blagog sljezovog čaja.
sljezov čaj za gastritis
FOTO: Shutterstock

Večera – 19 h

Evo prijedloga jednostavne i lagane večere.

Sastojci:

Prema potrebi – lagani obrok poslije večere

Ako osjećate glad poslije večere, možete pojesti nešto od ovoga:

  • 20 g zobenih pahuljica kuhanih u 100 ml vode
  • 1 integralni dvopek
  • 200 ml toplog mlijeka (ovisno o podnošljivosti).

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu