Cjelodnevni jelovnik kod gastritisa: Što jesti?
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja

Svi koji imaju gastritis znaju koliko je to frustrirajuće, ograničavajuće i neugodno. Upala želučane sluznice može se razviti naglo, pa govorimo o akutnom gastritisu, a može biti i dugotrajna, što je kronični gastritis. Pored nepravilne prehrane, najčešći uzroci su stres, bakterija Helicobacter pylori te pojedini lijekovi.
Osoba kojoj je dijagnosticiran gastritis morat će prilagoditi svoju prehranu. Iako postoje određene preporuke, na kraju svaki pojedinac mora pronaći svoj balans, pratiti reakciju na svaku namirnicu i tako sam dolaziti do uvida što mu odgovara, a što ne.
Ono što često osobe s gastritisom čini očajnim jest što dugo traje, upravo zbog začaranog kruga želje da se stanje stabilizira i stresa koji se dodatno stvara jer se simptomi ne povlače, a žele se ostaviti lijekova. Općenito, kod gastritisa se preporučuju manji, ali češći obroci.
Time se sprječava prekomjerno lučenje želučane kiseline, a onda i iritacija želuca. Obroci trebaju biti lagani te spremljeni kuhanjem, pirjanjem ili pečenjem, bez agresivnih začina i lako probavljivi. Preporuka je jesti što više kuhanog – kuhano povrće poput mrkve, tikvice i krumpira, kuhane cjelovite žitarice, nemasno meso i jaja.
Drugi savjeti se odnose na to da se nakon obroka ne liježe, da se ne jede prekasno i prije spavanja, a jednako je važno jesti polako.
U nastavku je cjelodnevni jelovnik kod gastritisa, tj. primjer koji može okvirno poslužiti otkud krenuti. Svakako, ako ste dobili dijagnozu gastritisa, pokušajte svoj jelovnik kreirati u skladu s nutricionistom, a uvelike će vam pomoći dnevnik prehrane gdje ćete bilježiti što, kada i kako ste pojeli te kakva je bila reakcija.

Cjelodnevni jelovnik kod gastritisa
Ovdje donosimo prijedlog za oko pet manjih obroka dnevno i s preporučenim vremenskim razmacima. Ako znate da vam neka od namirnica izaziva reakciju, naravno da je nećete konzumirati. Važno je u obzir uzeti i neke druge dijagnoze ako ih imate te dodatno prilagoditi jelovnik.
Doručak – 8 h
Za doručak spremite zobenu kašu s pečenom jabukom.
Sastojci:
- 40 g zobenih pahuljica
- 200 ml vode
- 1 srednja ribana pečena jabuka
- prstohvat cimeta.
Priprema
- Zobene pahuljice skuhajte u 200 ml vode te dodajte preostale sastojke.
Možete popiti mlaki čaj od kamilice.
Međuobrok – 10:30 h
Između doručka i ručka pojedite:
Ručak – 13 h
Za ručak spremite piletinu s pireom i tikvicama.
Sastojci:
- kuhana pileća prsa bez kože
- 150 g krumpira napravljenog kao pire s 1 čajnom žličicom maslinovog ulja
- 150 g kuhane tikvice
- kruška kuhana u vodi s malo vanilije.
Međuobrok – 16:30 h
Između ručka i večere pojedite:
- 60 g bijele kiflice, odstajale
- 50 g svježeg kravljeg sira
- 1 šalica blagog sljezovog čaja.

Večera – 19 h
Evo prijedloga jednostavne i lagane večere.
Sastojci:
- juha od povrća (100 g krumpira i po 50 g tikvice i mrkve)
- 30 g kuhane riže
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- 1 meko kuhano jaje
- 1 pečena jabuka bez kore.
Prema potrebi – lagani obrok poslije večere
Ako osjećate glad poslije večere, možete pojesti nešto od ovoga:
- 20 g zobenih pahuljica kuhanih u 100 ml vode
- 1 integralni dvopek
- 200 ml toplog mlijeka (ovisno o podnošljivosti).
Pročitajte i ove članke:
- Gastritis: Kako ga prepoznati i što jesti kod bolova?
- Prirodni lijekovi za gastritis: Istraživanja su potvrdila da ovih 8 može pomoći
- Lijekovi za gastritis bez recepta: Što trebate znati?
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Voće za snižavanje kolesterola: 9 vrsta koje trebate jesti
- Maja Kuzelj Grgić
- 3 min čitanja