Vrtoglavica u trudnoći – slabost, malaksalost i vrtoglavica u ranoj i kasnoj trudnoći

Prenesena trudnoća

Nagla vrtoglavica u trudnoći je učestala i normalna pojava koja se javlja kao posljedica promjene cirkulacije, razine hormona i položaja organa. Može se javiti bilo kada u trudnoći, ali je najčešća u prvom tromjesečju.

Vrtoglavica i slabost, uz mučninu, mogu biti prvi simptomi trudnoće. Zbog ubrzanog razvoja djeteta se povećava obujam krvi i pritisak na kralježnicu što rezultira manjkom energije i čestim vrtoglavicama, kao i glavoboljama. 

U nastavku članka saznajte kad se javlja vrtoglavica u trudnoći te kako tretirati malaksalost u trudnoći.

Vrtoglavica u trudnoći 

Odmah na početku trudnoće dolazi do širenja i opuštanja krvnih žila kako bi se povećao protok krvi kroz organizam. Tako se osigurava da će količina krvi koja opskrbljiva maternicu biti dovoljna za razvoj djeteta. Zbog toga se krvni tlak spušta i to dovodi do vrtoglavice.

Vrtoglavica se može javiti i ako trudnica pati od anemije jer manjak željeza u krvi rezultira manjim prijenosom kisika u organizmu. Također se javlja ako je krvni šećer prenizak te stanicama nije osigurano dovoljno energije. 

Slabost u trudnoći se javlja kao posljedica manjka energije zbog razvoja djeteta. Vaše tijelo je odjednom usmjereno na opskrbu rastućeg fetusa što može rezultirati malaksalošću i pospanošću. 

Vrtoglavica i mučnina u trudnoći su skoro najčešće pojave koje vas ne trebaju zabrinjavati. Ipak, ako se pojavi neizdrživo bolna glavobolja ili ne možete zadržati ništa što pojedete, trebate se javiti liječniku. 

Mučnina u trudnoći
Photo: Photospin

Vrtoglavica u ranoj trudnoći

Kad se javlja vrtoglavica u trudnoći? Može se javiti već u ranoj trudnoći odnosno već od prvog tjedna. Mučnina je razvikana kao glavni dokaz rane trudnoće, no ipak je ne iskuse sve trudnice. Vrtoglavicu se često zanemaruje, ali ona je pouzdani simptom trudnoće kao i mučnina. 

Slabost u ranoj trudnoći i vertigo u trudnoći su posljedice naglih hormonalnih i anatomskih promjena organizma. Vaše tijelo se pokušava priviknuti na novonastalo stanje tako što brzo sintetizira veću količinu spojeva za izgradnju novih stanica.

To rezultira promjenama u cirkulaciji i krvnom tlaku, a za posljedicu ostavlja vrtoglavicu. Na početku trudnoće ćete vjerojatno imati česte mučnine, vrtoglavice i glavobolje. Moguće je da ćete se osjećati pospano i nemoćno.

Jaka vrtoglavica u trudnoći je razlog za brigu, posebno ako traje više sati zaredom i nikako je ne možete ublažiti. Ako ne možete hodati ili stajati, obavezno se javite liječniku. 

Vrtoglavica je najčešća u prvom tromjesečju, ali se može javiti i kasnije. Vrtoglavica u 4. mjesecu trudnoće je jako česta i uobičajena jer dijete tada počinje rasti ubrzano što će se primijetiti i na trbuhu. Vrtoglavice bi mogle biti povremene, ali će ih zasigurno biti.

Bolovi u želucu u ranoj trudnoći su jednako primjetni kao i vrtoglavice. Kako se maternica širi, tako stvara sve veći pritisak na želudac. To bi moglo uzrokovati propuštanje želučane kiseline u jednjak i česte mučnine.

Više o mučninama u trudnoći pronađite ovdje.

Vrtoglavica u kasnoj trudnoći

Vrtoglavica u drugom tromjesečju je posljedica pritiska sve većeg djeteta na krvne žile, posebno u ležećem položaju. Kako je dijete sve veće, Vama će biti teže hodati i stajati što može uzrokovati otežano disanje i manji prijenos kisika u krvi. 

Krvne žile se šire i stišću kako dijete raste, a živčani i mišićni sustav se nekad ne mogu dovoljno brzo prilagoditi. Zbog toga dolazi do razvoja vrtoglavice

Osim težine i veličine djeteta, vrtoglavicu i slabost u trećem tromjesečju mogu uzrokovati:

Trudnicama u trećem tromjesečju ležanje na leđima može pritisnuti velike krvne žile koje vode krv iz donjeg dijela tijela u gornji. To može poremetiti cirkulaciju krvi i uzrokovati vrtoglavicu i slabost u trećem tromjesečju. 

Umjesto na leđa, lezite na lijevi bok ili postavite jastuk ispod leđa. Za bolju cirkulaciju se možete češće šetati i protresti noge ili nositi čarape za vene. 

Vrtoglavica u trudnoći
Photo: Photospin

Liječniku se obavezno javite ako uz slabost i vrtoglavicu iskusite:

Također ako osjećate da biste mogli pasti u nesvijest, javite se liječniku i zatražite pomoć nekoga u blizini. Ako se dogodi da padnete u nesvijest, dijete bi trebalo biti dobro zaštićeno posteljicom i plodnom vodom, a vi se obratite liječniku.

Vrtoglavica u trudnoći – recept

Kako se riješiti vrtoglavice u trudnoći? Iako se češće javlja sama od sebe zbog promjena u tijelu, možete si na par načina pomoći. Laganim mjerama opreza možete spriječiti pojavu vrtoglavice u budućnosti.

To su:

  • ako dugo sjedite ili ležite obavezno se ustanite polako i bez naglih pokreta,
  • jedite učestalo manje užine kako iste spriječili nagli pad šećera u krvi,
  • nemojte se kupati ili tuširati vrućom vodom jer bi to moglo utjecati na krvne žile i uzrokovati promjenu cirkulacije,
  • nemojte stajati na jednom mjestu dugo vremena,
  • nosite udobnu odjeću i obuću. 

Ako vam se jako vrti, nemojte naglo reagirati. Dišite polako i otvorite sve dostupne prozore kako bi ušao svjež zrak. Odmah sjedite ili lezite na bok. Ako možete, sjednite i stavite glavu među koljena. Ako se osjećate nemoćno, pozovite pomoć

Hitnu medicinsku pomoć nazovite ako se uz vrtoglavicu pojavljuju i:

Redovno biste trebali provjeravati razine šećera i željeza u krvi. Anemija se može liječiti u trudnoći, a dovoljna doza željeza će osigurati dovoljnu razinu energiju i pravilnu cirkulaciju krvi kroz trudnoću.

Članak objavljen:

Izvori:

Saznajte više o glavobolji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: blage vrtoglavice jesu znak rane trudnoce, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu