Kako ukloniti mrtvu kožu sa stopala? Evo koja je metoda najbolja za vas

Kako ukloniti mrtvu kožu sa stopala

Prirodno skupljanje mrtve kože na stopalima je normalna pojava. Kako biste održali lijepa i zaglađena stopala, višak mrtve kože i zadebljanja je potrebno ukloniti. Postoje mjere prevencije i nekoliko načina uklanjanja mrtve kože.

U nastavku saznajte zašto dolazi do nakupljanja mrtve kože i koje su mehaničke i kemijske metode uklanjanja.

Mrtva koža na stopalima
FOTO: Shutterstock

Mrtva koža na stopalima – zašto nastaje i kako prevenirati njezino nastajanje?

Nakupljanje mrtve kože na stopalima najčešće nastaje zbog nedostatka vlažnosti u koži. Nedostatak vlažnosti je normalna pojava ako su vam stopala stalno u cipelama i čarapama, a ne koristite svakodnevno kremu. Još jedan razlog nakupljanja mrtve kože može biti neredovita eksfolijacija.

Drugi mogući uzroci suhe kože, a posljedično i nakupljanja mrtve kože na stopalima, su sljedeći:

 • iritacija – uzrokovana dugim stajanjem ili nošenjem neadekvatnih cipela
 • sapuni i kreme – koji sadrže snažne kemikalije koje mogu oštetiti i isušiti kožu; kada kupujete kremu za stopala, izbjegavajte one koje sadrže alkohol
 • lijekovi – određeni lijekovi mogu uzrokovati sušenje kože.

Ova pojava ne bi trebala biti bolna. Ako uočite mrtvu kožu na stopalima i osjetite bol u stopalima, uzroci mogu biti atletsko stopalo, ekcem ili druga vrsta infekcije. U tom se slučaju posavjetujte s liječnikom.

Ako želite prevenirati nastajanje mrtve kože na stopalima, potrebno je:

 • svakodnevno nanošenje kreme
 • tjedne kupke
 • redovita eksfolijacija (kamenom, četkama, pilinzima i sl.).
Kamen za stopala
FOTO: Shutterstock

Piling za stopala – mehanički i kemijski proizvodi

Za uklanjanje mrtve kože najčešće se koriste mehanički proizvodi za piling kao što su:

 • kamen za stopala
 • električne ili mehaničke rašpice za stopala
 • kupljeni ili napravljeni piling (npr. od šećera, zobi itd.).

Mehaničke proizvode za uklanjanje mrtve kože za stopala (kamen i rašpice) najbolje je koristiti nakon kupke, kad koža omekša. Noge natopite 10 minuta u toploj vodi, a potom nježno kamenom ili mehaničkom/električnom rašpicom uklonite mrtvu kožu. Zatim nanesite losion.

Možete napraviti piling za stopala kod kuće. Pomiješajte dvije jušne žlice soli s jednakim udjelom ulja za bebe i sokom od limuna ili dvije jušne žlice smeđeg šećera, dvije jušne žlice maslinovog ulja i jednu jušnu žlicu limunovog soka. Sastojke miješajte dok se ne napravi pasta. Osim toga, možete kupiti i gotovi piling za stopala u trgovini.

Piling za stopala (neovisno radi li se o pripravljenom ili kupljenom) potrebno je umasirati pa isprati. Nakon pilinga nanesite kremu. Može se koristiti jednom tjedno.

Kemijski proizvodi

S druge strane, kemijski proizvodi za piling dolaze u obliku losiona ili rijetkih tekućina. Ovi proizvodi sadrže sastojke koji otapaju mrtvu kožu s površine (glikolna kiselina, mliječna kiselina itd.). Ako ne možete pronaći kemijski piling ili želite nježniji, potražite kemijski piling koji je namijenjen upotrebi za lice.

Čarape za piling stopala
FOTO: Shutterstock

Čarape za piling stopala – iskustva

Čarape za piling stopala su plastične čarape koje sadrže kemijske spojeve (najčešće AHA kiseline) koji potiču uklanjanje suhe i zadebljane mrtve kože. Takvi kemijski proizvodi uzrokuju otpadanje mrtvih stanica kože i potiču prirodne procese ljuštenja.

Čarape su za jednokratnu upotrebu i potrebno ih je samo navući na stopala te držati najčešće oko sat vremena (ovisi o proizvodu, a navedeno je u uputama na pakiranju). Preko čarapa za piling možete obući i normalne čarape. Nakon što prođe potrebno vrijeme potrebno je isprati stopala.

Koža obično krene otpadati par dana nakon tretmana, a proces traje sveukupno oko 10 dana. Kod nekih osoba može potrajati i dva tjedna. Kožu nemojte povlačiti i pustite da sama otpadne jer možete oštetiti donje osjetljivije slojeve kože. Također, prije početka tretmana se preporučuje nanošenje vazelina na područja na kojima je ljuštenje kože nepoželjno, npr. na gornju stranu stopala.

Čarape za piling često sadrže alkohol i zato se ne preporučuju osobama s osjetljivijom kožom. Preporučuje se ne koristiti ove čarape više od jednom svakih nekoliko mjeseci.

Piling za stopala sa sodom bikarbonom
FOTO: Shutterstock

Piling za stopala sa sodom bikarbonom

Soda bikarbona se često koristi kao kućni tretman uklanjanja mrtve kože sa stopala. Međutim, ova metoda se mora izvoditi pažljivo. Ako želite koristiti sodu bikarbonu za uklanjanje mrtve kože sa stopala, morate koristiti jako malu količinu. Potrebno je dodati 2 – 3 jušne žlice sode bikarbone u kupku za noge koja sadrži toplu vodu. Natapajte stopala 10 – 20 minuta u kupki.

Nakon što natopite stopala, upotrijebite kamen za stopala kako biste uklonili mrtve stanice. Kamen koristite nježno kako biste izbjegli iritaciju. Nakon uklanjanja mrtve kože nanesite kremu na stopala. Imajte na umu da soda bikarbona može izazvati iritaciju, crvenilo i suhoću kože. Zato je, ako imate osjetljivu kožu ili alergije, nemojte koristiti.

Aspirin i limunska kiselina za pete

Jedan od načina uklanjanja zadebljane kože na petama je i korištenje smjese aspirina i limunske kiseline. Aspirin sadrži acetilsalicilnu kiselinu koja se razgrađuje u salicilnu kiselinu i uzrokuje otpadanje mrtvih stanica kože te u isto vrijeme djeluje protuupalno.

Limunska kiselina, kao i mnoge druge voćne kiseline, ima učinak pilinga i potpomaže prirodnom procesu uklanjanja mrtvih stanica i obnavljanja kože. Rezultat je glatka, mekša i manje ispucala koža.

Glatka, mekša i manje ispucala koža na stopalima
FOTO: Shutterstock

Za pripremu paste smrvite šest tableta aspirina u prah. Dodajte pola čajne žličice (2,5 ml) vode i jednaku količinu limunovog soka. Pomiješajte dok ne dobijete pastu ujednačene konzistencije. Pastu nanesite direktno na zadebljalu, suhu kožu. Stopala možete omotati plastičnom folijom ili vrećicom. Ostavite 10 minuta i potom isperite.

Ovakva upotreba aspirina je sigurna i bez značajnih rizika jer se vrlo slabo i sporo apsorbira u krvotok kroz kožu, još i manje kroz zadebljanu kožu stopala. Nemojte koristiti ovu metodu ukoliko ste preosjetljivi na acetilsalicilnu kiselinu ili neki drugi sastojak aspirina.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
 1. Chertoff, J. (2023). 7 Ways to Remove Dead Skin from Your FeetHealthline.
 2. Eske, J. (2023). Best remedies for dry skin on the feet. Medical News Today.
 3. Arif, T. (2015). Salicylic acid as a peeling agent: a comprehensive review. Clinical, cosmetic and investigational dermatology, 8: 455–461.
 4. Clifford, K. 10 Ways To Remove Dead Skin From FeetFootfile.

Ocijenite članak

4.25 / 5   4

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu