Balzam od mrkve za brzo tamnjenje kože: Ljetni hit za ujednačeno preplanuli ten! Imamo jednostavan recept, a evo i kako se kreću cijene

Balzam od mrkve za brzo tamnjenje kože

Balzam i ulje od mrkve brzo su postali ljetni hit zbog svojeg djelovanja na ubrzano tamnjenje kože. Glavni aktivni sastojak ovakvih balzama je ulje ili ekstrakt sjemenki/korijena mrkve, a koja je bogata beta karotenom i ubrzava tamnjenje kože. Usto, balzam od mrkve ima jaka antioksidacijska svojstva i dubinski njeguje kožu.

Ako želite brže potamniti tijekom izlaganja kože suncu i odlučite se za balzam od mrkve, preporučujemo korištenje balzama s prirodnim sastojcima jer tako kožu nećete opterećivati nepotrebnim i štetnim kemikalijama.

Osim balzama, postoje mnoga ulja za ubrzano tamnjenje koja se sastavom često ne razlikuju toliko od balzama, osim što su u tekućem stanju i mogu se raspršiti pomoću pumpice.

ulje od mrkve
FOTO: Shutterstock

Kako balzam od mrkve djeluje na ubrzavanje tamnjenja?

Balzam od mrkve bogat je karotenoidima iz mrkve i oraha koji se najčešće koriste u prirodnim proizvodima za ubrzano tamnjenje kože. U njemu možete naći ekstrakt sjemenki mrkve, macerat korijena mrkve ili ulje sjemenki mrkve.

Karotenoidi također imaju jaka antioksidacijska svojstva te će spriječiti oštećenje kože tijekom izlaganja suncu, a balzam ili ulje možete nanositi na kožu i nakon sunčanja kako biste je nahranili i spriječili isušivanje.

Neki od drugih sastojaka u balzamu od mrkve su hladno prešana biljna ulja i maslaci koji dubinski njeguju kožu, poput ulja masline, nevena, badema, makadamije, kakao maslaca i sl.

Balzam za ubrzano tamnjenje
FOTO: Shutterstock

Ostale blagodati balzama od mrkve za kožu

Balzam od mrkve, osim što pomaže potamniti kožu, ima i druge dobrobiti, a neke od njih su:

 • jaka antioksidacijska svojstva – sprječava oštećenje kože prilikom izlaganja suncu
 • dubinski hidratizira – koža će biti meka i nježna, bez isušujućeg djelovanja zbog sunca
 • tonira kožu – balzam bogat kvalitetnim prirodnim sastojcima osigurava ujednačen ten
 • liječi suhu i oštećenu kožu – ulje mrkve poznato je po svojim regeneracijskim svojstvima
 • smanjuje mrlje i pigmentacijske promjene na koži – posebice kod staračkih pjega, vitiliga i sl. problema.

Balzam za ubrzano tamnjenje možete kupiti u raznim drogerijama te u specijaliziranim prodavaonicama prirodne kozmetike. Cijena mu se kreće 6 – 13 eura za 100 ml, ovisno o proizvođaču i sastojcima koji su korišteni.

Ako se želite okušati u izradi vlastitog balzama od mrkve i osigurati preplanuli ten ovog ljeta, u nastavku donosimo recept za izradu balzama za ubrzano tamnjenje kod kuće.

Balzam od mrkve
FOTO: Shutterstock

Recept za izradu balzama za tamnjenje od mrkve

Izrada balzama od mrkve nije zahtjevna.

Sastojci:

 • 50 g baznog ulja mrkve (macerat korijena mrkve)
 • 40 g ulja oraha ili neko drugo biljno ulje poput makadamije, nevena i sl.
 • 10 g pčelinjeg voska (žuti, prirodni)
 • 1 – 2 čajne žličice organskog kakao praha za boju
 • 10 kapi eteričnog ulja za miris (izborno).

Balzam će nakon izrade biti podložan oksidaciji i gubljenju kvalitete te ga je najbolje pohraniti u posudu od tamnog stakla, plastike ili aluminija. U nastavku slijedite korake za izradu balzama od prethodno navedenih sastojaka.

Priprema

 1. Za topljenje pčelinjeg voska i povezivanje sastojaka potrebno vam je dvostruko kuhalo (parna kupelj) ili jednostavno posuda koju ćete staviti u lonac na niskoj temperaturi. U lonac nalijte vodu do polovice vanjske strane posude u kojoj pravite balzam.
 2. U posudu zatim stavite pčelinji vosak i ulje oraha te lagano miješajte dok se vosak u potpunosti ne otopi.
 3. Zatim posudu maknite s topline, dodajte ulje mrkve, kakao prah i eterično ulje, sve temeljito pomiješajte i prebacite u posudicu za pohranu.

Ovaj recept daje vam 100 g balzama koji možete pohraniti u tamnom staklu ili aluminijskoj posudici. Balzam možete koristiti šest mjeseci bez straha od kvarenja, no preporučujemo izbjegavati držanje balzama na direktnom suncu.

Upute za uporabu balzama za brzo tamnjenje i upozorenje
FOTO: Shutterstock

Upute za uporabu balzama za brzo tamnjenje i upozorenje

Iako postoje razne studije o djelovanju mrkvinog ulja na zaštitu od sunčevih zraka, to nije sa sigurnošću dokazano. Prije nanošenja balzama preporučujemo korištenje SPF zaštite, posebice ako planirate izlaganje jakom suncu na plaži. Koža je zbog balzama za tamnjenje podložnija opeklinama od sunca.

Balzam nanosite na čistu kožu i možete ga koristiti nekoliko puta dnevno. Primjerice, ako balzam koristite na plaži, možete ga nakon kupanja ponovno nanijeti, samo prvo nanesite kremu za zaštitu od sunca.

Također, osobe svijetle puti trebaju biti oprezne, a kožu je najbolje prvih nekoliko dana pripremiti izlaganjem suncu bez balzama kako bi se barem malo pripremila na ubrzano tamnjenje.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu