Dermaplaning – sve što trebate znati o brijanju ženskog lica

dermaplaning

Dermaplaning je poznata metoda uklanjanja površinskog sloja kože kako bi se koža revitalizirala te izgledala ljepše. Ovaj bezbolan postupak idealan je za uklanjanje odumrlih stanica kože i dlačica, a površina lica ostaje baršunasto glatka. U nastavku pročitajte sve dobrobiti koje vam dermaplaning pruža.

Dermaplaning je omiljen tretman među filmskim zvijezdama i modelima jer je potpuno neinvazivan, a daje besprijekorne rezultate. Primarno se koristi kako bi se ujednačio ten, uklonile površinske nepravilnosti i dlačice te kako bi se koža pripremila za neke druge, snažnije tretmane.

Što je dermaplaning i kako se provodi?

Riječ je o mehaničkom pilingu, što znači da se uklanja površinski sloj kože bez korištenja ikakvih kemikalija i tvari koje bi mogle prodrijeti u kožu. Stručnjak koji provodi dermaplaning koristi vrlo tanak i oštar nož, ali se njime obučene osobe znaju vješto služiti pa nema straha od ozljeda.

Ovaj postupak također se koristi prije određenih invazivnih tretmana poput kemijskih pilinga ili pak laserskih tretmana jer omogućuje bolje prodiranje aktivnih tvari u koži, jednom kada su uklonjene površinske nečistoće.

Dermaplaning nije obično brijanje ženskog lica, iako se takvim može činiti. Odmah nakon tretmana, koža je primjetno svjetlija, a ten ujednačeniji.

Dugoročne dobrobiti dermaplaninga su:

  • brža revitalizacija kože,
  • manje finih linija/bora na licu,
  • ujednačen ten,
  • slabija vidljivost ožiljaka (npr. od akni),
  • manje pigmentacijskih promjena,
  • uklanjanje dlačica na licu.
dermaplaning-postupak

Za koga je primjeren dermaplaning?

Preporučljiv je za sve tipove kože, osim osoba koje imaju upaljene cistične akne ili općenito kožu sklonu aknama. Kada se akne povuku, možete iskoristiti dobrobiti dermaplaninga u smanjivanju ožiljaka ili crvenih mrlja zaostalih nakon akni.

Dermaplaning je primjeren čak i za suhu kožu lica jer uklanja samo površinski sloj kože i neće izazvati reakcije niti isušivanje kože. Također je siguran za provođenje tijekom trudnoće jer ne postoji opasnost od apsorbiranja štetnih kemikalija koje bi mogle naškoditi bebi.

Kao i prije svakog tretmana, posavjetujte se ukoliko ste zabrinuti zbog reakcija osjetljive kože ili mogućih alergijskih reakcija. U suprotnome, svaki tip kože može samo profitirati nakon dermaplaninga.

Postupak i trajanje dermaplaninga

Sam postupak može trajati od 30 do najviše 60 minuta te je u potpunosti bezbolan. Provodi se na suhoj koži i potrebno je na dogovoreni termin doći čistog lica. Unatoč vašem trudu, stručnjak će vrlo vjerojatno još jednom temeljito očistiti, a zatim i osušiti kožu lica i vrata.

Zatim počinje uklanjanje površinskog sloja uz pomoć tankog i oštrog nožića. Stručnjak koji provodi tretman prvo će zategnuti kožu jednom rukom, dok će drugom rukom brzim i kratkim potezima uklanjati veoma tanak sloj kože. Kut nožića je otprilike 45 stupnjeva, a vi naravno trebate biti mirni tijekom tretmana.

Osim blagog crvenila nakon tretmana, nećete imati drugih poteškoća. Koža je nakon tretmana obnovljena i također veoma osjetljiva na sunce, stoga je potrebno nanijeti SPF zaštitu s minimalnim faktorom 30 kako biste izbjegli negativnu reakciju.

Koža je nakon tretmana iznimno meka, glatka i nježna te izjednačenija. S time da se koža obnavlja nakon 21 dana, nije preporučljivo ponavljanje tretmana dok taj period ne prođe.

Cijena i odabir stručnjaka za provođenje tretmana

Dermaplaning je postupak koji može provoditi jedino dermatolog ili specijalizirana osoba koja posjeduje certifikat. Ukoliko ne planirate dermaplaning provoditi u provjerenoj poliklinici, raspitajte se o iskustvu osobe koja će provoditi postupak.

Cijena dermaplaninga počinje od 700 kn i kreće se na više, ovisno o mjestu na kojem provodite dermaplaning, tj. poliklinici ili certificiranom kozmetičkom salonu. 

Članak objavljen:

Saznajte više o njezi i zaštiti kože:

Saznajte više o njezi lica u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu