Bojanje kose u trudnoći – je li sigurno?

bojanje kose u trudnoci

Bojanje kose u trudnoći dugi niz godina smatralo se zabranjenom radnjom. Međutim, trudnoća ne znači da ne možete imati prekrasnu kosu i osjećati se samopouzdano. Važno je samo dobro se informirati i ne donositi nagle odluke, a u tome će vam pomoći ovaj članak.

Ne postoje čvrsti pokazatelji koji ukazuju da bojanje kose u trudnoći utječe na samu trudnoću. Ipak, valja imati na umu da su ovakva istraživanja vrlo rijetka jer ih je teško provesti.

U nastavku teksta saznat ćete je li farbanje opasno u trudnoći, koje mjere opreza možete poduzeti i koje farbe je najbolje koristiti.

Farbanje kose u trudnoći – da ili ne?

Odmah u startu riješit ćemo vječno pitanje: smije li se kosa bojati tijekom trudnoće? Odgovor je – smije. Prema izjavama liječnika koje prenose novinari iz Huffposta, ne trebate prestati farbati kosu u trudnoći ako ste je do sada farbali bez ikakvih zdravstvenih nuspojava.

Zašto postoji briga oko farbanja kose u trudnoći i kako možete umanjiti rizik razjasnit ćemo u nastavku.

Najveći dio brige oko bojanja kose proizlazi iz kemikalija koje farba sadrži, a to su peroksid i amonijak. Međutim, pokazano je da boje za kosu sadrže vrlo malu količinu tih kemikalija, stoga se kemikalije u trajnim i polutrajnim bojama za kosu ne smatraju izrazito toksičnima.

Nadalje, boja ne ostaje dovoljno dugo u kontaktu s kožom da bi se apsorbirala u krvotok na način koji šteti bebi. Zato se smatra da farbanje kose nije toksično niti tijekom dojenja jer se kemikalije ne apsorbiraju u mlijeko. Ipak, ako imate otvorene rane na tjemenu, apsorpcija kemikalija u krvotok se povećava.

Neki pak liječnici smatraju da bojanje kose u ranoj trudnoći nije sigurno jer se u tom periodu formiraju organi u fetusu, stoga savjetuju bojanje kose nakon prvog trimestra.

bojanje kose u trudnoci
Foto: Stockphoto Secrets

Rezultati istraživanja koji su objavljeni 2013. godine u znanstvenom časopisu Chemico-Biological Interactions, a koje su proveli A. C. Couto i suradnici, upućuju na to da postoji moguća povezanost između upotrebe kemikalija koje se nalaze u bojama za kosu i proizvodima za jačanje kose u trudnoći s razvojem leukemije kod djece do druge godine života.

Druga studija, objavljena 2010. godine u International Journal of Pharmacology koju je proveo A. H. Ziadat pokazala je da postoji povezanost između žena koje su rodile djecu s poteškoćama u razvoju i prekomjerne upotrebe mineralne i organske boje za kosu, za razliku od majki koje su koristile prirodnu boju za kosu.

Značajno je koju vrstu boje za kosu koristite.

Iz tih razloga vrlo je važno informirati se prije farbanja, ne pretjerivati s bojanjem kose te razmotriti prirodne boje i alternativne metode farbanja.

Mjere opreza kod bojanja kose u trudnoći

Ovdje ćete pronaći neke savjete kojih biste se trebali pridržavati ako želite farbati kosu u trudnoći:

 • ako se nikada niste farbali – prvo napravite test na malom području kako biste vidjeli izaziva li vam farba iritaciju ili alergiju.
 • ako farbate kosu kod kuće – farbanje je najbolje prepustiti profesionalcu, pogotovo u trudnoći, ali ako se odlučite na “sam svoj majstor” verziju, strogo se pridržavajte uputa na pakiranju. Obavezno koristite rukavice i nemojte ostaviti farbu predugo na kosi. Farbu nanosite u ventiliranoj prostoriji kako biste umanjili doticaj s kemikalijama. Nakon bojanja kose dobro isperite tjeme.

Imajte na umu da trudnoća može utjecati na promjenu strukture kose. To znači da vaša kosa u trudnoći može drugačije reagirati na farbu nego što ste navikli. Zato je uvijek najbolje napraviti test na malom dijelu kose, čak i ako se farbate dugi niz godina.

Prilikom odabira boje za kosu najbolje je izabrati one koje ne sadrže amonijak, peroksid niti PPD (kemijska tvar koja se nalazi u gotovo svim tamnim bojama i služi za učvršćivanje boje u kosi), a idealno bi bilo da se odlučite za neku alternativu farbanju (koje ćemo navesti kasnije). Blajhanje nije preporučljivo u trudnoći.

Ako ste još uvijek zabrinuti oko bojanja kose u trudnoći, možete se savjetovati sa svojim liječnikom.

Boje za kosu bez amonijaka

Premda boje za kosu najčešće ne sadrže velike količine amonijaka, tijekom trudnoće najbolji odabir su boje za kosu koje uopće ne sadrže amonijak. Riječ je o jednom od najštetnijih sastojaka boje za kosu pa ga je preporučeno izbjegavati, pogotovo u trudnoći. Ako idete u frizerski salon, provjerite prije termina imaju li boje za kosu bez amonijaka.

Neke od boja za kosu bez amonijaka koje možete pronaći na našem tržištu su sljedeće:

 • Garnier OLIA boje za kosu bez amonijaka – 40 kn,
 • L’Oreal casting creme gloss – 50 kn,
 • Syoss Oleo intense – 40 kn.

Više informacija o bojama za kosu bez amonijaka možete saznati u ovom članku.

bojanje kose u trudnoci
Foto: Stockphoto Secrets

Preljev za kosu bez amonijaka u trudnoći

Polutrajne boje za kosu kao što je preljev su također dobar odabir jer ne sadrže peroksid, a najčešće ne sadrže niti amonijak.

Preljev za kosu se postupno ispire tijekom mjesec dana što je odlična vijest ako vas trudnički hormoni uvjere da vam ta boja ipak ne stoji. Preljevom se ne može posvijetliti kosa, ali se može potamniti ili promijeniti nijansa onoliko koliko vam je potrebno za osvježenje.

Više o prednostima preljeva za kosu možete saznati ovdje.

Alternative bojanju kose

Ako ste i dalje zabrinuti oko farbanja kose u trudnoći, ne morate se odreći uređivanja kose. Postoje neke alternativne metode bojanja kose koje su ujedno i najsigurnija opcija, a pružit će vašoj kosi svježi izgled.

Pramenovi u trudnoći mogu biti jedna od alternativa kompletnom farbanju. Pramenovima kao što su balayage ili flamboyage možete izbjeći doticaj farbe s tjemenom i time umanjiti bilo kakav rizik od farbanja. Više o balayage tehnici farbanja možete saznati ovdje.

Nadalje, umjesto farbe za kosu možete koristiti polutrajne boje za kosu na bazi biljaka kao što je kana. Prije kupnje prirodnih boja ipak provjerite sastojke na poleđini pakiranja. Više o prirodnim bojama za kosu možete saznati ovdje.

Članak uređen:

Izvori

 1. Brucculieri, J. (2018). Is Dyeing Your Hair When You’re Pregnant Really That Bad? Doctors Weigh InHuffpost
 2. Couto, A. C, Ferreira, J. D., Rosa, A. C. S., Pombo-de-Oliveira M. S. i Koifman, S. (2013). Pregnancy, maternal exposure to hair dyes and hair straightening cosmetics, and early age leukemia. Chemico-Biological Interactions, 205(1): 46-52.
 3. Voyer Lavigne, S. (2016). Is it safe to dye my hair during pregnancy? BabyCenter
 4. Is it safe to use hair dye when I’m pregnant or breastfeeding? (2018). NHS
 5. Ziadat, A. H. (2010). Disabilities of Children in Correlation to the usage of Hair Dye among Pregnant Women. International Journal of Pharmacology, 6(4): 487-493.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Bojanje kose u trudnoći – je li sigurno?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
 1. Svaka čast za članak, korisni savjeti, upravo sve ono što me zanimalo.