Hidrogen peroksid za tretiranje akni

akne

Hidrogen peroksid (H2O2) je kemijski spoj koji se najčešće koristi za izbjeljivanje i dezinficiranje. Zbog svojeg dezinficirajućeg svojstva, koristi se u različite zdravstvene i beauty svrhe, pa tako i u tretiranju akni. Ako smatrate da bi ovo moglo biti rješenje za vaše probleme s aknama, prvo se posavjetujte s liječnikom ili ljekarnikom.

U nastavku ćete saznati na koji način hidrogen peroksid djeluje, je li siguran za upotrebu, kako ga možete koristiti i koje su moguće nuspojave.

Kakav učinak ima hidrogen peroksid na akne?

Kako bismo razjasnili djelovanje hidrogen peroksida na akne, potrebno je prvo razjasniti što su akne i iz kojih razloga najčešće nastaju.

Akne su upalno stanje uslijed kojeg bakterije P. acnes (koje svi imamo na licu u umjerenoj količini) počnu pretjerano rasti. To se najčešće događa zbog povećane proizvodnje loja (prirodno ulje koje čini kožu zdravom) ili blokade folikula dlaka. Hidrogen peroksid djeluje na način da inhibira razvoj bakterija P. acnes na licu, čime se smanjuje upala.

Dvije studije analizirale su učinak hidrogen peroksida i benzoil peroksida na tretiranje akni. Studija objavljena 2014. godine u časopisu Journal of the American Academy of Dermatology pokazala je da tretiranje blagih do umjerenih akni hidrogen peroksidom može biti efektivno i sigurno.

Druga studija objavljena 2016. godine u časopisu The Journal of clinical and aesthetic dermatology potvrdila je da je tretiranje akni hidrogen peroksidom sigurno i prihvatljivo za pacijente.

tretiranje akni
Foto: Photo Secrets

Kako koristiti hidrogen peroksid?

Prije ikakve upotrebe hidrogen peroksida na koži, važno je da potražite savjet liječnika ili farmaceuta. Ne preporučuje se upotreba hidrogen peroksida na licu ako imate jako osjetljivu kožu.

Za dezinfekciju kože i rana najčešće se koristi 3 postotni. Nikada nemojte nanositi hidrogen peroksid s većim postotkom! Prije nanošenja na lice, 3% otopinu hidrogen peroksida je potrebno razrijediti s vodom do 1 postotne otopine.

Healthline prenosi da je potrebno 1 jušnu žlicu 3 postotnog hidrogen peroksida razrijediti s 3 jušne žlice vode. Smjesu je potrebno nanijeti u tankom sloju uz pomoć vatice na prethodno očišćeno i suho lice.

Potrebno je izbjegavati područje očiju, obrva i kose zato što može izbijeliti dlaku. Ako vam lice nije u potpunosti zahvaćeno aknama, razrijeđeni hidrogen peroksid možete nanositi štapićem za uši na zahvaćena područja.

Nakon 5 minuta potrebno je isplahnuti lice vodom i osušiti ručnikom. Kada osušite lice, nanesite kvalitetnu kremu za lice. Razrijeđeni hidrogen peroksid možete nanositi nekoliko puta tjedno. Ovu smjesu nikako ne nanosite više puta u danu zato što možete isušiti i oštetiti kožu.

Nuspojave upotrebe hidrogen peroksida na koži

Postoji nekoliko nuspojava koje možete iskusiti ako koristite hidrogen peroksid na koži. Najčešća nuspojava je iritacija kože uslijed dodira s hidrogen peroksidom.

Nadalje, postoji mogućnost da ste alergični na ovaj spoj, a u tom slučaju ga ne biste trebali koristiti. Također, imajte na umu da hidrogen peroksid djeluje iznimno isušujuće zato se ne preporučuje upotreba više puta dnevno. Veće koncentracije hidrogen peroksida također mogu izazvati opekline, stoga još jednom naglašavamo da je važno posavjetovati se s farmaceutom ili liječnikom.

Članak uređen:

Izvori

  1. Cobb, C. (2018). Can Hydrogen Peroxide Treat Acne? Healthline
  2. Marusinec, L. (2019). How to Clear up Acne With Hydrogen PeroxideWikiHow
  3. Tung, R., Berardesca, E., Dall’Oglio, F., Micali, G., Sinagra, J. L., Nodzenski, M., & Veraldi, S. (2014). Novel over-the-counter hydrogen peroxide based acne kit in treating acne: Randomized, controlled, multicenter study of a hydrogen peroxide-based acne system versus the benzoyl peroxide-based acne system in the treatment of mild to moderate Acne vulgarisJOURNAL OF THE AMERICAN ACADEMY OF DERMATOLOGY, 70(5 Suppl. 1), AB9-AB9.
  4. Veraldi, S., Micali, G., Berardesca, E., Dall’Oglio, F., Sinagra, J. L., & Guanziroli, E. (2016). Results of a multicenter, randomized, controlled trial of a hydrogen peroxide-based kit versus a benzoyl peroxide-based kit in mild-to-moderate acneThe Journal of clinical and aesthetic dermatology, 9(10), 50.

Ocijenite članak

4 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Hidrogen peroksid za tretiranje akni

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.