Boje za kosu bez amonijaka: Manje štetna opcija koja je pogodna i za trudnice! Evo kako spriječiti iritacije i respiratorne probleme

boje za kosu bez amonijaka

Boje za kosu bez amonijaka postaju sve popularnija opcija za pronalazak idealne nijanse kose, a postoji i dobar razlog zašto. Većina žena priželjkuje mekanu i sjajnu kosu kakvu možemo vidjeti na reklamama, ali to može predstavljati problem ako žele i drugačiju boju od prirodne. Bilo da prikrivate sijede ili samo eksperimentirate s izgledom, boje za kosu kakve se danas najčešće koriste imaju veliku količinu štetnih sastojaka koji uništavaju kosu i daju joj isušeni izgled.

Štetni sastojci u bojama za kosu ne trebaju vas sputavati ako želite bojiti kosu, a istodobno imati zdravu kosu. U nastavku pročitajte koje su prednosti boje za kosu bez amonijaka te gdje ih možete potražiti.

Boja za kosu
FOTO: Shutterstock

Zašto odabrati boje za kosu bez amonijaka?

Iako se amonijak ne smatra najštetnijim sastojkom boje za kosu, može imati brojne nepoželjne učinke na zdravlje. Neke od nuspojava korištenja boje za kosu s amonijakom su sljedeće:

 • mogućnost iritacije kože i očiju
 • osjećaj peckanja na tjemenu
 • problemi s respiratornim sustavom (astma itd.).

Boje za kosu bez amonijaka općenito su zdravije za vlasište i kosu. Sprječavaju mogućnost pojave alergije i ostalih nuspojava, a kosi daju sjaj i zdraviji izgled. Ovakve boje posebno se preporučuju ljudima koji imaju suhu i oštećenu kosu.

Zbog ovih prednosti boje za kosu bez amonijaka preporučuju se i u trudnoći jer su nježnije i sprečavaju iritaciju kože.

Negativna strana korištenja boje za kosu bez amonijaka može biti slabije prihvaćanje same boje za kosu ili manje postojana boja.

Izostanak amonijaka također može uzrokovati brže ispiranje boje s kose.

Neki od drugih poznatih štetnih sastojaka koji se mogu pronaći u bojama za kosu su PPD (za učvršćivanje boje na kosi), peroksid (za izbjeljivanje) i resorcinol (bolja trajnost).

boje bez amonijaka i peroksida
FOTO: Shutterstock

Gdje kupiti boje za kosu bez amonijaka?

Postoje različite kvalitetne boje za kosu bez amonijaka koje možete potražiti u drogerijama (dm, Bipa, Müller), većim marketima, trgovinama zdrave hrane (bio&bio) ili zatražiti kod svoje(g) frizera/ke.

Neke od popularnijih boja za kosu bez amonijaka su:

 • Garnier OLIA boje za kosu bez amonijaka – 5,16 eura, formula sadrži ulje koje njeguje kosu
 • L’Oreal casting creme gloss – 6,62 eura
 • Syoss Oleo intense – 3,20 – 5,40 eura, formula također sadrži ulje
 • Boja Respect marke Naturavit – 7,95 eura, ne sadrži ni druge štetne sastojke kao što su PPD i resorcinol
 • Hair Wonder boje za kosu – 14,19 eura, dostupna u bio&bio
 • Kyo boja za kosu bez amonijaka – 5,30 eura, sadrži morski kolagen i keratin
 • Subrina Professional Direct Colour – 22,10 eura, dostupna u sedam nijansi
 • Igora Royal Schwarzkopf boja bez amonijaka – 27,40 eura.

Također možete potražiti boje L’Oréal Professionnel Inoa linije u frizerskim salonima ili se možete odlučiti za prirodne boje za kosu bez amonijaka kao što je kana, boja za kosu u potpunosti na biljnoj bazi.

Boja bez amonijaka
FOTO: Shutterstock

Prirodne boje za kosu bez amonijaka kroz povijest i diljem svijeta

Bojanje kose nije samo pošast modernih žena i muškaraca. Mnoge aristokratkinje koristile su različita sredstva kako bi promijenile boju kose, a mnoga plemena i danas koriste samo prirodne sastojke.

Rimljanke su u vrijeme postojanja Rimskog carstva koristile fermentirane pijavice. Pripravak su spremale tako da bi u ocat umiješale pijavice, a potom smjesu stavljale na kosu i izlazile na sunce. Proces bojanja kose trajao je dva mjeseca.

Za vrijeme vladavine Elizabete prve u Engleskoj, kada je crvena boja bila popularna, bogate aristokratkinje pokušavale su bojiti kosu mješavinom šafrana i sumpora (ne bi li postigle boju što sličniju kraljičinoj).

Pleme Maasai i danas koristi pigment okera umiješan u životinjsku mast za bojanje kose i brade.

Jedan proizvod koji je i danas široko rasprostranjen – kana – koristile su i drevne Egipćanke kako bi prekrile sijedu kosu, a danas se koristi u Indiji.

Boje bez amonijaka u trudnoći
FOTO: Shutterstock

Boje bez amonijaka u trudnoći

Studije su pokazale da neke kemijske komponente mogu uzrokovati urođene mane. Dokazi koji bi potvrdili štetnost bojanja su ograničeni. Stoga su i liječnici oprezni s odobravanjem korištenja boja za kosu, posebno u prvom tromjesečju kad se odvija neurološki razvoj djeteta.

Savjetuje se korištenje prirodne boje kane koja se smatra vrlo sigurnom za trudnoću.

Ako se pak odlučite za bojanje kose, preporučuju se pramenovi, kako bi se smanjio doticaj boje s kožom glave, biljne boje ili boje bez amonijaka. Potreban je pojačani oprez budući da boje bez amonijaka i biljne boje mogu sadržavati neke dodatne štetne supstance.

Ako se odlučite za bojanje u trudnoći, produžite period između dva bojanja koliko je to najviše moguće.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.40 / 5   5

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu