Kana (hena) – prirodno sredstvo za bojenje kose i tetoviranje

kana

Lišće kane (hene) se u Aziji i Africi koristi tisućama godina za bojenje kose i za prirodno, privremeno tetoviranje kože i bojenje noktiju. Najstariji pisani tragovi o upotrebi hene (odnosno kane) za ljepotu potječu iz drevnog Egipta, gdje je i danas popularna, kao i u ostalim zemljama Orijenta, u Indiji i Pakistanu.

Crteži na koži (tzv. Henna-tatoo) i danas su široko rasprostranjeni u Indiji prilikom svakog važnijeg događaja (vjenčanje, rođenje djeteta,  religijski festivali…).

Hena je grmolika biljka (lat. Lawsonia inermis). Za industrijsku upotrebu se koriste listovi ove biljke koji se prvo suše, a zatim melju radi dobivanja praha (jedino u obliku praha hena otpušta boju i može se koristiti za bojenje). Na ulicama Indije možete vidjeti mnogo hena-crtača, koji crtaju predivne dizajne hene na rukama i stopalima.

Za vrijeme proslava i indijskih vjenčanja, crtanje hene je ritual, a dame se okupljaju i crtaju tetovaže jedna drugoj, uz glazbu i ples. Bojenje ruku i stopala mlade tradicija je svakog indijskog vjenčanja, a hena-tetovaža (mada ne tako raskošna kao u mlade) crta se i na rukama i stopalima mladoženje.

Da bi boja i dizajn kane ostali postojani, nakon crtanja dizajna, potrebno je mirovati najmanje dva sata. Smjesa za crtež je potpuno prirodna i sastoji se od praha hene i kiseline (najčešće limunovog soka), a za postojanost boje preko crteža se nanosi smjesa šećera i limuna. Crtež traje sedam do petnaest dana, ovisno o tome koliko često ruke ili stopala dolaze u dodir sa vodom.

Hena se također često koristi i za bojenje kose (u drevnim spisma tradicionalne indijske medicine – ayurvede, hena se spominje kao prirodno i zdravo sredstvo za bojenje kose, jačanje korijena kose, poboljšavanje gustoće i sjaja kose).

Ovisno o tome kakva boja za kosu se želi postići,  u smjesu za bojenje kose od hene mogu se dodati crni čaj (za tamniju nijansu) ili čaj od hibiskusa (za crveniju nijansu). Prirodna boja koju otpušta hena je crveno-svijetlo-smeđa (ovisno o prirodnoj boji kože ili kose).

Hena ima rashlađujuće djelovanje tako da potječe cirkulaciju korijena kose te “hladi glavu” i umiruje. Hena se u Indiji koristi i kao “regenerator za kosu”. Nakon pranja kose, aplicira se hena (ovo je poseban opuštajući užitak tijekom toplih indijskih dana), a kosa se ispere nakon petnaest minuta.

Osim što hena rashlađuje, daje crvenkasti sjaj kosi te regenerira vlasi. (Ako imate svijetlu kosu, onda budite oprezni s henom! Na tamnoj kosi, hena ostavlja predivan crvenkasti odsjaj, koji traje i do dva tjedna (i koji se ne može usporediti s industrijskim bojama za kosu).

Hena je potpuno prirodno sredstvo za bojenje kose i tetoviranje koje ne uzrokuje nikakve neželjene pojave, već naprotiv pridonosi zdravlju kože i kose, kao i ljepoti.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.67 / 5   12

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu