Bojanje kose – znate li koliko je štetno za ljudsko zdravlje?

bojanje kose

Danas gotovo da ne postoji žena koja barem jednom nije obojila svoju kosu, bilo privremenom ili trajnom bojom. Zaista, tko bi odolio nebrojenim nijansama boja s polica dućana.

Čak jedna trećina žena iznad osamnaest godina, a i sve više muškaraca, posebno iznad 40-te redovito koriste boje za kosu. Bilo da se radi o prekrivanju sijedih ili naprosto želje da isprobamo kako je to biti plavuša ili crnka, boje za kosu su sastavni dio života mnogih žena od kad su se pojavile na tržištu prije više od 30 godina.

No, činjenica je da ne znamo dovoljno o proizvodu koji sadrži veći broj potencijalno opasnih kemikalija od bilo kojeg drugog kozmetičkog proizvoda, a stavljamo ga tako blizu svog najvećeg i neizmjerno važnog organa – mozga.

U posljednje vrijeme sve je veća svjesnost o tome što unosimo u svoje tijelo (jedemo organsku, zdravu hranu, pijemo kvalitetnu vodu…), ali jednako je važno i što nanosimo na sebe.

Poznato je da tvari dospijevaju u krvotok kroz kožu pa tako i kroz vlasište. Zato je posebno važno da saznamo što više o proizvodima koje nanosimo na vlasište. Prije nego se odlučite s čime čete tretirati i obojiti kosu te što ćete staviti tik do najvažnijeg ljudskog organa, evo par važnih informacija koje bi vam u tome mogle pomoći.

Boje za kosu su sastavljene od nekoliko tisuća kemikalija. Sumnja se na njihov štetan utjecaj na zdravlje od kad su se počele koristiti. Posljednjih dvadesetak  godina provode se razna znanstvena istraživanja kako boje za kosu utječu na ljudski organizam. U tom periodu se dokazalo se da su neke od tih kemikalija kancerogene.

Pokazalo se da kod frizera i žena koje su redovito koristile boje za kosu osamdesetih godina postoji 70 % veći rizik od kancerogenih oboljenja, posebno mjehura, krvi, koštane srži i limfe. Također je povećan rizik od raka grudi te se sumnja da mogu oštetiti jetru i bubrege, uzrokovati razne hormonalne poremećaje te rak kod djece ako se koriste čak i kratkotrajno prije ili za vrijeme trudnoće.

Od 2003. godine Europska komisija je zabranila 22 kemijske tvari koje se koriste u bojama za kosu za koje se smatra da su potencijalni rizik po ljudsko zdravlje. Taj popis se povećao 2007. godine na 135 zabranjenih supstanci! Dodatnih 46 tvari izaziva reakcije na koži kao što su  pretjerana osjetljivost i alergija.

Boje za kosu također u sebi sadrže više od 20 različitih aktivnih tvari, od kojih su najpoznatije amonijak i vodikov peroksid (poznat još kao hidrogen), para-fenilni dijamin i para-toluenski diamin.

Za hidrogen peroksid se sumnja da je čak i u manjoj dozi toksičan za probavni, živčani i dišni sustav, može oštetiti DNA i uzrokovati rak. Zanimljivo je da je  zabranjen u Japanu i Kanadi. Amonijak uništava zaštitni sloj kose te na taj način omogućava boji da oboji kosu. Iritira kožu, oči i dišni sustav te može uzrokovati astmu i poteškoće s disanjem.

Otkriveno je da je kombinacija ovih dvaju uobičajenih sastojaka boja za kosu posebno opasna po zdravlje jer može uzrokovati rak. Moguće je da su upravo zbog štetnog utjecaja boja na mozak nastale tolike šale o umjetnim plavušama, premda bismo u šale mogli uključiti i umjetne crnke. Naime, otkrilo se da tamne boje za kosu sadrže više kemikalija nego svijetle boje.  Neke sadrže čak i katran, što još više povećava rizik od kancerogenih oboljenja. Što je boja tamnija, to je štetnija i zato se savjetuje izbjegavanje učestalog korištenja tamnih boja.

U jeftinijim bojama se često  koristi i resorcinol jer u kombinaciji s peroksidom daje boji trajnost. On uzrokuje ubrzan rad srca, promjene u disanju, glavobolje, nemir, mučninu i drugo.

Još jedna od opasnijih tvari je p-phenylenediamin (PPD) koja se nalazi u svim bojama za kosu bilo trajnim ili privremenim, čak i u nekima koje se deklariraju kao prirodne. U bojama za kosu koristi se jer čini boju trajnijom. Za nju se također smatra da uzrokuje rak mokraćnog sustava i grudi.

Boje za kosu mogu uzrokovati alergijske reakcije koje se očituju kroz dermatitis očiju, ušiju, vlasišta, lica te osip, peckanje i intenzivno žarenje tjemena. Također se može javiti pojačana osjetljivost ne samo na boje za kosu već i na ostale supstance u raznim kozmetičkim proizvodima, konzervanse, prehrambene boje i lijekove. Zato je potrebno prije svakog bojanja kose napraviti test na alergiju.

Oko 90% nijansi boja za kosu smatra se izuzetno opasnima za zdravlje, što znači da sadrže toksične sastojke koje su kancerogene, izazivaju toksičnost imunološkog i živčanog sustava te unutarnjih organa.

Zdrava alternativa

Danas na tržištu postoje i boje na biljnoj bazi koje bojaju kosu biljnim pigmentima raznih biljaka poput koprive, kupine, oraha i sladića. One bojaju površinski sloj kose dajući joj lijep sjaj bez da uništavaju njenu strukturu. Od svih boja za kosu sadrže najmanje sintetičkih kemikalija. Iz tog razloga su sve popularnije u frizerskim salonima diljem Europe i SAD-a.  Nedostatak im je što nisu tako dugotrajne.

Zbog sve lošije reputacije sintetičkih boja za kosu danas sve više žena stavlja svoje zdravlje ispred ljepote, čak i kad se radi o prekrivanju sijedih. Srećom, kosa se vrlo uspješno može bojiti i biljnim bojama koje ne oštećuju kosu i ne ugrožavaju zdravlje.

Jedna od najpoznatijih je kana s kojom su žene bojale kosu još u starom Egiptu. Ona tonira sve boje i tipove kose te je istovremeno njeguje dajući joj poseban sjaj i punoću. Također štiti kosu od klora, sunca, vjetra i drugih atmosferskih utjecaja. Može se kombinirati s drugim biljkama, poput indiga, orahovih ljuski, kamilice, rabarbare, končare i  amle za postizanje posebnih nijansi i dodatne regeneracije. Jako uspješno prekriva sijedu kosu. Nedostatak biljnih boja je što se brže ispiru, njima ne možemo posvijetliti kosu ni postići savršenu jednoličnost boje.

Ako ste se ipak odlučili koristiti sintetičke boje za kosu, evo par savjeta kako da umanjite njihov štetni utjecaj.

  1. Strogo se pridržavajte navedenih uputstava  za upotrebu. Nanosite boju u dobro provjetrenoj prostoriji i ne ostavljajte je na kosi duže od navedenog!
  2. Prije svakog bojanja napravite test za alergiju.
  3. Radite pauze u bojanju što češće možete.
  4. Pijte 2-3 litre vode dnevno. To će pomoći da se štetne tvari brže isperu iz organizma.
  5. Uz pomoć određenih tehnika disanja (potpuno duboko disanje, kapalabhati…) postiže se bolja izmjena tvari pa se mozak i cijelo tijelo brže oslobađaju od toksina, stoga preporučamo njihovo redovito prakticiranje.  Te tehnike možete naučiti u Parku Božanske Energije.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.06 / 5   16

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: bojanje kose, alergija na farbu za kosu, alergija na boju za kosu, alergija na boju za kosu simptomi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu