Balayage pramenovi – prirodniji izgled obojene kose

balayage-pramenovi

Balayage pramenovi već su neko vrijeme glavni hit u mnogim frizerskim salonima. Iako je balayage poznata tehnika od 90-ih godina prošlog stoljeća, tek se u posljednjih nekoliko godina pridaje veća pozornost ovoj tehnici bojenja. Balayage pramenovi odličan su način da u svoju kosu unesete živahnosti i razbijete monotoniju prirodne boje.  Ova tehnika uključuje posvjetljivanje i bojenje kose u tamnije, ovisno o potrebama i željama za finalnu boju.

Upravo zbog kompleksnosti bojenja kose balayage tehnikom, preporučljivo je odabrati kvalitetan i provjeren frizerski salon u kojem će vas profesionalci savjetovati prilikom odabira nijanse s obzirom na vašu prirodnu boju kose i boju tena.  Balayage dolazi iz francuske te u slobodnom prijevodu znači oslikavati, a značenje je doista slično finalnom rezultatu nakon bojenja. Balayage pramenovi izgledaju kao da su pramenovi kose oslikani raznim nijansama koje se prelijevaju.

Ukoliko želite da vaš balayage izgleda fantastično iz prvog pokušaja, izdvojite dovoljnu količinu novca i posjetite profesionalne koloriste. S time da su u zadnje vrijeme popularne guste, prirodne obrve i što manje makeup-a na licu, nije čudno da se u modu vraća i prirodan izgled kose posvijetljene suncem. Princip balayage pramenova jest – manje je više, upravo kako bi se postigao prirodan izgled osunčane kose.

Je li balayage primjeren za sve dužine kose?

Kada zamislimo balayage, većinom nam na um padaju slike duge kose koja se prekrasno prelijeva s raskošnim pramenovima. Ipak, balayage je moguće izvesti i na kraćoj kosi, posebice u lob izvedbi, tj. dugoj bob frizuri do ramena.  Imajte na umu da balayage pramenovi najbolje izgledaju na blago valovitoj kosi koju možete stilizirati toplinom pomoći figara ili sušila za kosu te bez uporabe topline, primjerice pletenicama na mokroj kosi. Ako imate prirodno ravnu kosu, balayage pramenovi bi vam mogli zadavati više posla oko stiliziranja frizure.

Također, sretni smo što je balayage prikladan za sve boje kose, bilo da imate prirodno svijetlu ili tamnu kosu. Za osobe tamnije kose, odlična je “bronde” nijansa kose, odnosno savršen spoj smeđih i plavih tonova kako bi se dobila svjetlija smeđa boja kose pri vrhovima, a izbjegao snažan kontrast naspram izrasta.

Postupak bojenja balayage tehnikom

balayage-postupak
balayage-postupak

Ova tehnika se još naziva i slobodnim bojenjem kose jer ne mora uvijek uključivati folije prilikom bojenja. Boja se nanosi na površinu kose i ne natapa pramenove jer biste u tome slučaju imali jasno vidljivu liniju. Nešto više boje bit će naneseno na vrhove kose, dok će frizer (u slučaju da vam je potrebno toniranje kose u potpunosti) obojiti i gornji dio kose/izrast kako bi se boja doimala što prirodnijom.  Prilikom bojenja kose balayage tehnikom frizer će kosu podijeliti u više većih dijelova (ako je kosa gusta ili veoma dugačka), što je bolje vidljivo na slici ispod. Trajanje balayage postupka ovisi o mnogo faktora, od kojih su najvažniji je li kosa prethodno bojana/oštećena, koliko brzo prima boju, gustoća i naravno dužina kose. Općenito se balayage smatra dugotrajnijim od uobičajenih pramenova jer frizer detaljno obrađuje pramenove kose i prilagođava boju. Zbog načina bojenja i finalnog rezultata, balayage ne zahtijeva gotovo nikakvo održavanje jer izgleda prirodno i dopušta vašoj prirodnoj boji da izraste bez oštre linije izrasta. Naravno, to nije slučaj kod osoba koje su bojile kosu do korijena i njihovo će održavanje biti nešto zahtjevnije.  Prije bojenja kose, poželjno je posavjetovati se u frizerskom salonu u koji želite otići na bojenje.

Dogovorite termin za konzultacije i detaljno porazgovarajte s koloristima o tome koja bi nijansa bila najbolja za vašu boju kože, očiju i na kraju same kose kako biste što lagodnije uživali u svojim balayage pramenovima. Cijena balayage pramenova kreće se od 250 kn na dalje, no imajte na umu da je kod bojenja kose u salonu uvijek moguća promjena cijene zbog količine materijala i vremena koje će frizer utrošiti. Prilikom konzultacije možete zatražiti osoblje da vam izračuna okvirnu cijenu kako biste se znali pripremiti.

Članak objavljen:

Saznajte više o njezi kose u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.50 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: balayage pramenovi, balejaž plavi pramenovi na smeđu kosu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu