Preljev za kosu – prednosti i kako ga napraviti kod kuće

preljev-za-kosu

Želite promijeniti boju kose, ali niste sigurni kako će nova boja izgledati? Volite svoju prirodnu boju i htjeli biste samo isprobati kako bi vam druga nijansa stajala? Preljev za kosu, poznat još i kao toner, je polutrajna boja koja omogućuje blagu promjenu boje kose uz koju ćete moći vratiti prvotnu boju ukoliko vam se dobivena ne svidi.

Preljev za kosu nije agresivan koliko i boje za kosu te će manje oštetiti samu kosu, dok će boju biti lakše isprati ako ne postignete željenu nijansu. Preljevi također omogućuju popravak boje i neutraliziranje neželjenih tonova

Osim za popravak nijanse nakon bojenja kose, preljev će nam pomoći kada želimo pustiti vlastitu boju da izraste. U tome slučaju, potrebni su vam povremeni odlasci u frizerski salon koji će smanjiti izraženu razliku između izrasta i ostatka kose. 

Preljev za kosu možete napraviti i kod kuće, no preporučuje se oprez jer smo ipak najsigurniji u rukama profesionalaca.

Preljev ne sadrži amonijak pa će kosa nakon tretmana biti mekana, sjajna i njegovana, a pomoći će sakriti ispucale vrhove kose ako želite puštati kosu da izraste. S time da je polutrajna boja, preljev će na vašoj kosi izdržati 6-10 pranja, ovisno o agresivnosti šampona s kojime perete kosu.

preljev-za-kosu

Prirodnu boju kose moguće je tonirati kako biste dobili drukčiji odsjaj, primjerice kada želite smanjiti žutu boju i odsjaj prirodno plave kose. U tome slučaju ćete koristiti preljev s ljubičastim pigmentom koji će neutralizirati žućkasto-narančasti pigment kose. Prilikom prvog bojenja kose s preljevom, ne morate brinuti o izrastu jer će se preljev isprati te neće ostaviti razliku na kosi. 

Isto tako, preljevom možete pojačati tonove boje, primjerice, crvenu boju kose možete dodatno pojačati preljevom za jarku crvenu. Crnke koje svoju kosu farbaju mogu boju bez izrasta održavati ovim domaćim preljevom kako biste dobili dojam prirodne crne boje. Tretman možete ponavljati svakih 2-3 mjeseca ili češće, ovisno o brzini rasta kose te ispiranju samog preljeva.

Izrada preljeva za kosu kod kuće

Za domaći preljev potrebna vam je boja za kosu po izboru, hidrogen peroksid, šampon za kosu, voda i plastična posudica

  1. Ovisno o dužini kose, bit će vam potrebno pola pakiranja boje za kosu (za kratku kosu) ili cijelo pakiranje (za dugu kosu).
  2. U posudicu nakon boje stavite hidrogen, u omjeru 2:1 za hidrogen i sve promiješajte. 
  3. Nakon miješanja, u smjesu stavite još jednu žlicu šampona za kosu i malo vode kako bi smjesa bila dosta rijetka. 
  4. Dobiveni preljev nanesite na kosu od korijena do vrhova te ga nježno umasirajte u vlasi.

Kada su tamnije boje u pitanju, preljev držite na kosi 30-40 minuta, dok za bojenje jednog do dva tona drukčijeg od boje kose možete preljev držati 20-ak minuta. Ukoliko niste sigurni o vremenu prvi puta, preporučljivo je kraće držati preljev te ga možete ponoviti za tjedan-dva dana kako biste postigli željeni rezultat. 

Za pepeljaste tonove preporučujemo posjet frizerskom salonu jer je moguće da obojite kosu u ljubičasto kada radite preljev na svoju ruku.

Članak objavljen:

Saznajte više o njezi kose u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.33 / 5   21

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: preljev za kosu, preljev za blajhanu kosu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu