Kako se dobije plava boja za kosu bez žutila?

blajhana kosa

Kućno blajhanje kose često završi neželjenom žutom bojom umjesto plave ili platinaste boje. Ako vam se upravo ovo dogodilo, ne morate brinuti jer postoje različiti načini na koje možete dobiti plavu boju za kosu bez žutila.

Žutilo najčešće ostaje nakon blajhanja prirodno tamnije boje kose. Kod već svijetle kose preporučuje se blajhanje za 1 – 2 nijanse svjetlije kako bi se izbjegao žuti ton.

U nastavku saznajte zašto dolazi do žute boje kod blajhanja i kojim proizvodima možete ukloniti neželjenu žutu boju kako biste imali blistavu plavu kosu.

Zašto kosa postaje žuta nakon blajhanja?

Blajhanje djeluje na način da uklanja boju iz kose kako bi postala svjetlija. Međutim, kod tamne (crne ili smeđe) boje kose vrlo je teško ukloniti topli pigment koji se nalazi u kosi.

Samim blajhanjem kosa se uspije posvijetliti, no teško se uklanja taj topli pigment, pogotovo kada se pazi da kosa ne bude previše oštećena nakon cijelog procesa. Zato se ne preporučuje dodatno blajhanje ako vam je kosa žuta. Više o obnavljanju kose nakon blajhanja saznajte ovdje.

Postoje proizvodi koji se koriste nakon blajhanja, a koji pomažu izvlačenju žutih tonova iz kose kako biste imali plavu ili platinastu boju kose. Nanose se nakon blajhanja različitim metodama, ovisno o proizvodu. Više o takvim proizvodima saznajte u nastavku.

Sredstva za uklanjanje žutih tonova iz kose

Sredstva koja se koriste za uklanjanje žutih tonova iz kose su kemikalije koje djeluju na različite načine kako bi neutralizirale tople tonove. U principu bi vaš frizer/ka trebao/la koristiti ove proizvode nakon blajhanja. Međutim, ako je vaša žuta kosa rezultat kućnog farbanja, možete kupiti ove proizvode kako biste to korigirali.

I kod tonera i kod specijaliziranog šampona važno je koju boju kupite.

Za uklanjanje žute boje koristi se ljubičasti toner/šampon, dok se za uklanjanje narančaste boje preporučuje plavi toner/šampon koji omogućava izvlačenje narančastog tona.

toner za kosu
Foto: Stockphoto Secrets

Toner

Toner se koristi nakon blajhanja kako bi se izvukli žuti tonovi uz pomoć hladnih tonova i kako bi kosa dobila plavu ili platinastu boju. Osim uklanjanja neželjenih tonova, toner služi i dodavanju sjaja kosi. Može biti trajan ili polu trajan, a u tom slučaju traje 3 – 8 tjedana, ovisno o tome koliko često perete kosu.

Toner možete koristiti i kod kuće, ali morate biti oprezni jer se radi o snažnijoj kemikaliji. Stoga je puno bolje prepustiti se u ruke stručnog frizerskog tima.

Uz toner potrebna vam je i tuba „razvijača“ (developer), volumen 30 ili 20 (ili manje). Razvijači s prevelikim volumenom oštećuju kosu i mogu uzrokovati opadanje kose. Prije upotrebe detaljno pročitajte upute proizvođača na pakiranju.

Potrebno je pomiješati toner i razvijač u posudi prema uputama na pakiranju. Udio razvijača naspram tonera je najčešće 2:1.

Nakon toga smjesa se nanosi ravnomjerno na kosu uz pomoć kista za bojanje istom metodom kojom se nanosi boja za kosu. Smjesu je potrebno ostaviti na kosi oko 30 minuta (ili prema uputama na pakiranju) potom isprati kosu hladnom vodom i oprati uobičajenim šamponom i regeneratorom.

Preporučuje se upotreba šampona i regeneratora koji su pogodni za bojanu kosu kako bi učinak tonera duže trajao.

Ljubičasti šampon

Ljubičasti šampon nije jednako snažan kao toner zato što je namijenjen za svakodnevnu upotrebu, što ga čini i jednostavnijom opcijom. Ovaj šampon možete potražiti u obližnjoj drogeriji.

Koristi se nekoliko puta tjedno i tada mijenja vaš uobičajeni šampon. Prije pranja smočite kosu toplom vodom kako biste otvorili kutikule, nanesite ljubičasti šampon, blago ga umasirajte u kosu te ostaviti 5 – 10 minuta za najbolje rezultate, zatim ga isperite hladnom vodom. Prije upotrebe pročitajte i slijediti upute na pakiranju vašeg šampona.

Preporučuje se upotreba ovog šampona svaka dva do tri pranja za najbolji učinak. Prekomjerna upotreba ljubičastog šampona može ostaviti ljubičasti ton na vašoj kosi i dodatno osušiti kosu.

ljubičasti šampon
Foto: Stockphoto Secrets

Ocat

Jedna od prirodnijih metoda koja se ponekad preporučuje je upotreba jabučnog octa. Za ovaj pripravak potrebno je pomiješati:

  • 2 čajne žlice jabučnog (ili bijelog) octa,
  • 470 ml vode.

Nanesite mješavinu po cijeloj kosi, od korijena do vrhova i ostavite da djeluje 15 minuta. Ne preporučuje se ostavljanje octa na kosi više od 15 minuta zato što kiselina u octu može oštetiti kosu.

Nakon 15 minuta isperite kosu i nanesite regenerator kao i obično. Ako to nije dovoljno za uklanjanje mirisa octa iz vaše kose, nakon ispiranja prvo koristite šampon pa regenerator.

Neki dodaju i par kapi ljubičaste boje za hranu u ovu mješavinu kako bi pospješili uklanjanje žutila. No, ako niste sigurni u ishod bolje da se držite provjerenijih metoda.

Dodatne mogućnosti

Ako ne želite dodatno uništavati kosu ovim proizvodima, u drogerijama možete potražiti masku za kosu s ljubičastim pigmentom.

Ako imate tamniju boju kosu, a htjeli biste prijeći u svjetlije nijanse najbolji izbor je da zakažite termin u frizerskom salonu. Nipošto se ne preporučuje dodatno blajhanje kose kod kuće jer ju možete dodatno oštetiti.

Članak uređen:

Izvori

  1. Adams, A. (2019). How to Get Ash Blonde Hair from Yellow. wikiHow
  2. Karkala, P. (2019). How To Fix Orange Hair After Bleaching – 6 Quick TipsStylecraze

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kako se dobije plava boja za kosu bez žutila?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.