Znanstvenici su otkrili da ova vrsta meditacije u samo dva tjedna može poboljšati određene moždane funkcije!

joga nidra

Nedavna je mala studija otkrila da osobe koje provode kratku dnevnu vođenu meditaciju, fokusirajući se na tehnike aktivnog opuštanja, iskuse značajno poboljšanje pamćenja, vremena reakcije i kvalitete sna unutar samo dva tjedna.

Sudionici studije posvetili su 20 minuta svaki dan ležanju zatvorenih očiju, prakticirajući oblik meditacije poznat kao joga nidra.

Joga nidra – prednosti

Istraživanje koje je provela dr. Karuna Datta s Medicinskog fakulteta oružanih snaga u Puneu u Indiji uključila je 38 mladića koji su se bavili ovom dnevnom rutinom. Ishodi, objavljeni u PLOS One, ukazali su na značajna poboljšanja u 10 kognitivnih mjera, uključujući brži početak sna, produljeno trajanje sna i veći postotak vremena provedenog u dubokom snu, ključnom za fizičku i mentalnu obnovu.

Kako bi se osigurala objektivnost, studija je uključila različite mjere kao što su 10 kognitivnih testova, elektroencefalogram (EEG) i polisomnografija, senzorska tehnologija koja se obično koristi u studijama spavanja tijekom noći. Dr. Datta je naglasila da se joga nidra razlikuje od vježbi svjesnosti, opisujući je kao tehniku povlačenja osjetila sa značajnim potencijalom.

Preporučena metoda uključivala je 20-ominutnu sesiju joga nidre vođene videozapisom, što je uključivalo šest minuta instrukcija prije i poslije meditacije. Nalazi sugeriraju da bi ova jednostavna praksa mogla ponuditi rješenje za dugogodišnji problem lošeg sna koji utječe na kognitivne funkcije.

ova vrsta meditacije u samo dva tjedna može poboljšati određene moždane funkcije
FOTO: Shutterstock

Rezultati istraživanja

Iako je zbog ograničene veličine uzorka priznato kao pilot studija, istraživanje je pokazalo pozitivne promjene u učinkovitosti spavanja i kognitivnoj izvedbi.

Sudionici su izjavili da su brže zaspali, spavali dulje i poboljšali kvalitetu sna.

Naime, došlo je do povećanog udjela vremena provedenog u korisnoj fazi dubokog sna, poznatoj kao delta san.

Tijekom studije je sudionicima procijenjeno 10 kognitivnih funkcija, a prema zaključku studije, njihovo se vrijeme reakcije po svim mjerama poboljšalo. Testovi radnog pamćenja pokazali su povećanu iskorištenost kratkoročne memorije tijekom obavljanja više zadataka istovremeno.

Uzrok poboljšane kognitivne izvedbe nije definitivno utvrđen, ali istraživači su sugerirali da je vježbanje joge nidre možda odigralo ulogu, potencijalno utječući na kognitivnu izvedbu kroz poboljšani san ili ojačane neuronske veze.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Vodič kroz meditaciju: Upoznajte tehnike i prednosti meditacije

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu