Polisomnografija – metoda, postupak i primjena

Polisomnografija

Polisomnografija je jedna od najtočnijih dijagnostičkih metoda za poremećaje disanja u spavanju. Također se smatra jednom od najpouzdanijih tehnika za dijagnosticiranje većine poremećaja spavanja i strukture sna.

Glavni cilj polisomnografije je mjerenje brojnih komponenata koje su izrazito važne u prepoznavanju bilo kakvih poremećaja spavanja.

To se čini pomoću elektroencefalografije (EEG), odnosno mjerenja električne aktivnosti u mozgu iz koje se može zaključiti prolazi li osoba kroz određene faze sna i na koji način funkcioniraju očni pokreti, mišićni tonus, disanje te srčani rad tijekom jedne noći.

Spavanje

Što mjeri polisomnografija?

Polisomnografija tijekom jedne noći pokušava izmjeriti sve važne komponente koje igraju bilo kakvu ulogu u spavanju, a to su:

  • elektroencefalografija (EEG) – mjerenje električne aktivnosti mozga kako bi se odredile faze i dubina spavanja,
  • elektrookulogram (EOG) – mjerenje očnih pokreta tijekom spavanja kako bi se mogla promatrati REM faza u kojoj osoba sanja,
  • elektromioneurografija brade (EMNG) – mjerenje mišićnog tonusa i disanja u spavanju kako bi se uočile moguće respiratorne nepravilnosti i težina apneje tijekom spavanja,
  • elektromioneurografija potkoljenice (EMNG) – praćenje rada nogu radi moguće pojave sindroma nemirnih nogu tijekom spavanja,
  • elektrokardiogram (EKG) – praćenje rada srca kroz različite faze spavanja.

Nakon cijele noći, liječnik prikuplja podatke za sve navedene komponente i sažima ih kako bi mogao dijagnosticirati moguće poteškoće koje osoba ima tijekom spavanja.

Zahvaljujući ovim detaljnim rezultatima, liječnik može propisati terapiju za svaku fazu spavanja ili samo za onu koja je ukazala na određene poteškoće.

Polisomnografija-metoda

Polisomnografija – postupak i priprema

Sam postupak polisomnografije je vrlo jednostavan. Na samom početku se pacijentu objašnjava što će se sve mjeriti tijekom spavanja i zašto.

Nakon toga, pacijent mora ispuniti određene anketne upitnike, a pritom se mjere i visina, težina, puls, krvni nalazi i tlak. Ako je potrebno, prikupljaju se određeni podaci kao što su dokumenti o povijesti bolesti i sl.

Nakon prikupljanja podataka, osoba se priprema za odlazak u prostoriju u kojoj će provesti noć kako bi se provela polisomnografija. Pacijent dolazi u kliniku navečer, a ide spavati u vrijeme u koje obično spava dok je doma (svakako do 23 sata).

Prije dolaska na snimanje, pacijenti bi trebali imati čistu kosu, muškarci bi trebali imati obrijanu bradu, a žene bi trebale skinuti lak s noktiju ako ga imaju. Isto tako, potrebno je uzeti pribor za osobnu higijenu i laganu odjeću kojoj će osoba spavati.

Ono što je izrazito važno, a što mnogi zaboravljaju je priprema tijekom dana. Naime, pacijent bi trebao izbjegavati bilo kakvo popodnevno spavanje i konzumiranje pića s kofeinom, alkohola ili lijekova za spavanje.

Ako konzumirate još neke druge lijekove, posavjetujte se s liječnikom o tome trebate li ih na dan provedbe polisomnografije izbjegavati.

Nakon cijelog postupka polisomnografije i buđenja pacijenta, obavlja se spirometrija, pretraga za ispitivanje plućne funkcije.

Polisomnografsko-snimanje

Koje poremećaje može otkriti polisomnografija?

S obzirom na to da je polisomnografija vrlo detaljna i pouzdana metoda, vrlo je korisna za otkrivanje i dijagnosticiranje poremećaja disanja u spavanju kao što su hrkanje, epizode prestanka disanja ili apneja.

Ovi poremećaji se možda ne čine ozbiljni, ali su vrlo opasni zato što ponekad može doći do epizode prestanka disanja i duže od 2 minute. U takvim slučajevima, polisomnografija može točno pokazati u kojoj fazi spavanja se događaju takve epizode te je nužno čim prije krenuti s terapijom.

U slučaju da se otkriju poremećaji u disanju, pacijent mora još jednu noć ostati na polisomnografskom snimanju stoga bi pacijenti trebali biti spremni na sve s obzirom na to da se obavijest o dužini boravka može donijeti tek nakon prve noći snimanja.

Polisomnografija kod djece

Mnogi roditelji dijele pozitivna iskustva koja su imali kad su vodili djecu na polisomnografiju. Postupak je isti kao i kod odraslih samo što se određeni dijelovi kod prikupljanja podataka uzimaju od oca (npr. komplikacije prilikom poroda).

Roditelj smije biti s djetetom u prostoriji u kojoj se provodi polisomnografija. U većini klinika se za roditelje osigura pomoćni krevet ili kauč pokraj kreveta na kojem spava dijete kako bi roditelj također mogao odspavati dok ne završi postupak polisomnografije.

Polisomnografija-kod-djece

Polisomnografija – CPAP uređaj

Postoji uređaj koji je namijenjen za kućnu primjenu metode polisomnografije, a koristi se tijekom 1 – 2 mjeseca svaku večer.

Neovisno o korištenju uređaja, polisomnografsko snimanje se mora provesti kako bi se moglo vidjeti je li primjena CPAP uređaja bila učinkovita. Ako se pokaže da određene komponente odstupaju, polisomnografsko snimanje se mora provesti s bolničkim CPAP uređajem kako bi se moglo vidjeti gdje su nepravilnosti.

CPAP uređaj je vrlo jednostavan za korištenje. Osoba stavlja na usta masku prije odlaska na spavanje, a CPAP uređaj nakon toga može mjeriti većinu komponenata navedenih i za polisomnografsko snimanje.

CPAP uređaj je vrlo koristan ako imate poremećaje u disanju kako bi se uvijek moglo kontrolirati i pratiti vlastito stanje tijekom spavanja. Međutim, ovaj uređaj je poprilično skup, a cijena mu se kreće od 7000 kuna pa nadalje.

Unatoč tome, zdravlje bi svakako trebalo biti na prvom mjestu stoga ulaganje u ovakvo nešto sigurno nije uzaludno.

Snimanje

Polisomnografija – cijena

Ako nemate dopunsko zdravstveno osiguranje, troškovi polisomnografije bi mogli izaći i do 3000 kuna. Međutim, cijene se kreću od 1500 kuna pa nadalje, ovisno o ponudi i uslugama koje određena poliklinika nudi.

Polisomnografija – Zagreb

Polisomnografija se može obaviti u većini hrvatskih gradova (polisomnografija Split, polisomnografija Rijeka), bilo u privatnim klinikama ili kliničkim bolničkim centrima.

Međutim, u Zagrebu postoji nekoliko klinika koje mnogi odabiru za obavljanje polisomnografskog snimanja. Tu je svakako Klinika za plućne bolesti na Jordanovcu (polisomnografija Jordanovac) u kojoj postoji laboratorij za dijagnostiku poremećaja disanja tijekom spavanja.

Nadalje, za djecu se preporučuje Dječja bolnica Srebrnjak koja ima suvremeno opremljen laboratorij za poremećaje sna.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.44 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: polisomnografija, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu