Apneja u snu – nove spoznaje

apneja u snu

Apneja u snu je uzrok smrti glumice Carrie Fisher koja vjerojatno nije bila svjesna svoje bolesti. Jednostavna kućna dijagnostika, tablete  ili operacija protiv hrkanja umjesto CPAP aparata za spavanje, novosti su koje plijene pozornost liječnika i pacijenata, a o njima se govorilo i na godišnjoj konvenciji Sleep u Bostonu, najvažnijem svjetskom skupu o kliničkoj medicini spavanja.

Carrie Fisher, glumica poznata po ulozi Princeze Leie u “Ratovima zvijezda” umrla je od apneje u snu. Prema nalazu mrtvozornika, to nije bio jedini uzrok smrti. Carrie Fisher je bolovala od ateroskleroze, koristila je zabranjena opojna sredstva, pušila je i bolovala od bipolarnog poremećaja.

Više nego utrostručen rizik smrti

Apneja u snu, prema nekim analizama, nije dijagnosticirana u gotovo 85 posto slučajeva. Nije poznato li je Carrie Fisher znala da boluje od te bolesti koja više nego utrostručuje rizik smrti.

Posljedice neliječenja apneje u snu mogu biti:

  • Dnevna pospanost  koja može izazvati nesreće u prometu ili pri upravljanju strojevima, s mogućim katastrofalnim posljedicama
  • Kardiovaskularne bolesti: arterijska hipertenzija (visoki tlak), aritmija (fibrilacija atrija i ventrikulska tahikardija), srčana ishemija ili infarkt, moždani udar, iznenadna srčana smrt
  • Dijabetes tip 2

Jednokratni senzor zalijepljen na čelo pouzdano detektira apneju u snu

Prema pisanju stručnog časopisa Američke akademije za medicinu spavanja  jednostavan i jednokratni samoljepivi mali uređaj, težine svega 20-ak grama, nazvan SomnaPatch učinkovito otkriva apneju u snu, bez obzire na težinu oboljenja.

somnapatch

Ispitivanja su pokazala preklapanje rezultata ovog uređaja i standardnog ispitivanja polisomnografijom u gotovo 90 posto slučajeva. Proizvođač je u postupku ishođenja dozvole američkog Food and Drug Administration.

Samoljepivi mini-uređaj bilježi protok zraka na razini nosa, saturaciju kisika (zasićenost krvi kisikom), puls, respiratorni napor, vrijeme spavanja i položaj tijela.

Djeluje li lijek na bazi THC-a (sastojak marihuane) protiv apneje u snu?

Znanstvenici već 35 godina tragaju za lijekom protiv apneje u snu. Do sada nije bilo znatnijeg napretka. No, jedan stari lijek koji se već 25 godina koristi u  SAD-u protiv mučnine i povraćanja nakon zahvata kemoterapije, pokazuje zanimljivo, do sada nepoznato djelovanje.

Prof. David Carley s čikaškog University of Illinois je već ranije otkrio da Dronabinol, lijek na bazi THC-a (kanabinoidni agonist) krije u sebi značajan potencijal za liječenje opstruktivne apneje u snu.

Prof Carley je sa svojim timom uspoređivao djelovanje Dronabinola i placeba na bolesnike s apnejom. U objavljenoj studiji, Carley navodi:

U usporedbi s placebom, šest tjedana liječenja najvišom dozom Dronabinola (10 miligrama) bilo je povezano s nižom učestalošću apneje ili hipopneje tijekom spavanja, smanjene subjektivne pospanosti i većeg zadovoljstva liječenja “

Dronabinol, ni njegove možebitne paralele na bazi THC-a,  nisu odobrene u EU kao lijek protiv mučnine i povraćanja.

Operacija protiv hrkanja pomaže kod opstruktivne apneje u snu

hrkanje

Operacija protiv hrkanja u kojoj se učvršćuje meko nepce i skraćuje resica (uvula), postupak je koji se pokazao uspješnim kod opstruktivne apneje u snu, kako to tvrdi kanadski tim stručnjaka u svom radu objavljenom u časopisu Laryngoscope

Liječenje CPAP uređajem se smatra “zlatnim standardom” kod opstruktivne apneje u snu (OSA). Redovitom uporabom značajno se smanjuju kardiovaskularni i ostali rizici OSA. No dio pacijenata se nikada ne navikne na redovito spavanje s maskom i aparatom. CPAP uređaji se moraju spojiti na električni izvor napajanja što može zakomplicirati odlaske na putovanja, kampiranje i jedrenje.

Studijom je utvrđen veliki postotak uspjeha operacije kod određenih anatomskih uzroka opstruktivne apneje u snu. Uspjeh se definira snižavanjem apneja-hipopneja indeksa (AHI) za 50 posto.

Pacijenti su subjektivno bili zadovoljni učinkom operacije u 97 posto slučajeva. AHI se značajno poboljšao, u prosjeku za 54 posto.

Kanadski znanstvenici preporučuju operaciju kao alternativu CPAP-u, a izbor podobnih pacijenata se mora provesti prema anatomskim kriterijima, neovisno o težini stupnja same apneje.

Članak objavljen:

Saznajte više o moždanom udaru u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu