9 mitova i činjenica koje trebate znati o hodanju

hodanje nudi praktičnost, prilagodljivost osobnim razinama kondicije i inkluzivnost za različite dobi i sposobnosti

Popularnost vježbi hodanja proizlazi iz njihovih bezbrojnih prednosti i pristupačnosti. Za razliku od drugih kardio vježbi niskog intenziteta u stanju ravnoteže, hodanje nudi praktičnost, prilagodljivost osobnim razinama kondicije i inkluzivnost za različite dobi i sposobnosti.

Trend na TikToku nazvan “hot girl walk” dobio je na popularnosti, navodno pridonoseći transformacijama mršavljenja.

Međutim, unatoč njegovoj slavi na društvenim mrežama, i dalje postoje pitanja o učinkovitosti hodanja kao režima vježbanja.

Evo nekih mitova i istina o hodanju.

Broj koraka u hodu

Suprotno uvriježenom mišljenju, dnevni cilj od 10.000 koraka nema znanstvenog konsenzusa. Dok više koraka općenito korelira s većim zdravstvenim prednostima, optimalni prag ostaje neizvjestan.

Kontrola šećera u krvi

Hodanje pomaže u kontroli razine šećera u krvi, osobito kada se provodi nakon obroka, što može biti od koristi osobama s dijabetesom ili onima u riziku.

Mentalno zdravlje

Iako tjelovježba, uključujući hodanje, može pozitivno utjecati na raspoloženje, nije samostalan lijek za kliničku depresiju. Stručna intervencija ključna je za poremećaje mentalnog zdravlja.

Pročitajte članak “Walk’n’talk: Sve popularnija psihoterapijska metoda koja baca novo svjetlo na meditaciju“.

Usporedba s trčanjem

Hodanje nudi jedinstvene prednosti u odnosu na trčanje, poput manjeg utjecaja na zglobove i prikladnosti za različite razine kondicije i tipove tijela.

Pročitajte članak “Hodanje ili trčanje? Evo što je bolje za mršavljenje i zdravlje srca“.

Svakodnevno hodanje izvedivo je i korisno za mnoge
FOTO: Shutterstock

Učestalost i trajanje

Svakodnevno hodanje izvedivo je i korisno za mnoge, iako je uključivanje dana odmora ili različitih vježbi preporučljivo za one koji se intenzivno naprežu.

Sagorijevanje kalorija

Intenzitet je bitan za potrošnju kalorija tijekom šetnje. Povećanje brzine ili uključivanje intervala poboljšava sagorijevanje masti i kardiovaskularne prednosti.

Trajanje šetnje

Raspodjela vježbi hodanja tijekom dana daje slične zdravstvene prednosti kao i kontinuirane 30-minutne šetnje.

Pročitajte članak “U koje doba dana je najbolje iskoristiti šetnju za bolje zdravlje? Odgovor ovisi o vama, a evo i zašto“.

Tiho hodanje

Uključenje u tihe šetnje, bez ometanja, može ponuditi meditativne dobrobiti, ali tihe šetnje i šetnje uz pratnju pozitivno pridonose mentalnom i fizičkom blagostanju.

Pročitajte članak “Bez ikakvih smetnji poput glazbe ili podcasta: TikTok trend pod nazivom “tiho hodanje” stekao je popularnost, a evo kako utječe na zdravlje“.

Hodanje na otvorenom

Šetnje na otvorenom mogu ponuditi dodatne prednosti zbog raznolikog terena i izloženosti prirodi, potencijalno povećavajući užitak i pridržavanje rutine vježbanja.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Barrera, E. (2024). Walking Workouts: 9 Myths and Facts to Know. Everyday Health.
  2. Walking Workouts: 7 Myths and Facts to Know (Everyday Health). (2022). ACE Fitness.
  3. Greenfield, P. (2016). 4 Walking Myths That Are Holding You Back. Prevention.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu