Hodanje ili trčanje? Evo što je bolje za mršavljenje i zdravlje srca

Hodanje ili trčanje

Kardiovaskularne vježbe poznate su i jednostavno kao kardio. Ova vrsta treninga aktivira glavne skupine mišića u tijelu, ubrzava rad srca i ubrzava disanje. Hodanje i trčanje dvije su najpopularnije vrste kardio vježbi.

Kardio vježbe nude brojne zdravstvene prednosti, uključujući:

Brzo hodanje od najmanje 150 minuta tjedno povezano je sa smanjenim rizikom od bolesti srca, dijabetesa, visokog krvnog tlaka i visokog kolesterola
FOTO: Shutterstock

Hodanje ili trčanje – sagorijevanje kalorija

Dok hodanje i trčanje imaju slične zdravstvene prednosti, trčanjem se troši više kalorija. Primjerice, osoba od 72 kg sagorijeva otprilike 15,1 kalorija u minuti dok trči, dok hodanjem sagorijeva oko 8,7 kalorija u minuti.

Međutim, hodači to mogu nadoknaditi produljenjem trajanja vježbanja. Potrošnja kalorija tijekom hodanja i trčanja ovisi o faktorima kao što su tjelesna težina, trajanje i intenzitet vježbanja.

Zdravlje srca

I hodanje i trčanje doprinose mršavljenju, mentalnom blagostanju i općem zdravlju. Dokazano je da obje aktivnosti smanjuju rizik od raznih zdravstvenih problema, uključujući hipertenziju, visoki kolesterol, koronarnu bolest srca i dijabetes.

Brzo hodanje od najmanje 150 minuta tjedno povezano je sa smanjenim rizikom od bolesti srca, dijabetesa, visokog krvnog tlaka i visokog kolesterola. Međutim, izravne usporedbe u pogledu učinaka na zdravlje srca ostaju neuvjerljive.

Smanjenje sala na trbuhu

Smanjenje trbušne masnoće, povezano s bolestima srca i dijabetesom tipa 2, može se postići i hodanjem i trčanjem. Iako obje aktivnosti sagorijevaju kalorije i pomažu u smanjenju sala na trbuhu, trčanje bi moglo biti učinkovitije.

Trening vježbanja visokog intenziteta pokazao je značajne rezultate u smanjenju trbušne masnoće u usporedbi s vježbanjem niskog intenziteta ili nevježbanjem. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdio najučinkovitiji pristup.

trčanjem se troši više kalorija
FOTO: Shutterstock

Prednosti i rizici

Dok i hodanje i trčanje nude bezbroj zdravstvenih dobrobiti, trčanje predstavlja veći rizik od ozljeda zbog većeg intenziteta i povećanog stresa za tijelo, osobito zglobove. Uobičajene ozljede povezane s trčanjem uključuju prijelome, ozljede mekih tkiva i udlage potkoljenice.

Oni koji su zabrinuti zbog rizika od ozljeda mogu se odlučiti za hodanje, koje nudi slične zdravstvene prednosti uz manji rizik od ozljeda.

Osobe s kroničnim zdravstvenim problemima trebaju se posavjetovati s liječnikom prije nego počnu trčati.

U konačnici, i hodanje i trčanje mogu polučiti pozitivne rezultate ako se prakticiraju redovito, udovoljavajući različitim fitness ciljevima i preferencijama. Početnicima bi hodanje moglo biti prikladnije, dok bi onima koji žele veći utrošak kalorija više odgovaralo trčanje.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Burch, K. (2023). Walking vs. Running: Benefits and Things to Consider. Verywell Health.
  2. Kuzma, C. (2023). Running vs. Walking: Which Is Better for Lasting Health? The New York Times.
  3. Kybet, L. (2020). Walking vs. running: Weight loss, heart health, and more. Medical News Today.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu