Kako do ravnog trbuha? Izbacite ovih 7 namirnica!

Kako do ravnog trbuha - Izbacite ovih 7 namirnica!

Pitate se kako se riješiti masnih naslaga koje su se nataložile na području trbuha? Donosimo vam popis “neprijatelja ravnog trbuha”, koji neće samo uzrokovati nakupljanje masnih naslaga, već će loše djelovati na probavni sustav, pokvariti ravnotežu bakterija u želucu te izazvati upale. Pročitajte više u nastavku.

1. Namirnice bogate ugljikohidratima

Ovo će možda zauvijek promijeniti vaš pogled na “dobre” i “loše” ugljikohidrate. Hrana bogata ugljikohidratima može izbaciti iz balansa floru želuca, izazivajući upale.

Namirnice se smatraju bogatim ugljikohidratima ako imaju visok odnos ugljikohidrata u odnosu na tvoju težinu. Manji krumpir, koji se smatra kao loš ugljikohidrat, teži 170 g, ali sadrži uglavnom vodu, a samo 23 % su ugljikohidrati. Običan rižin keks, nasuprot, teži samo 9 g, a gotovo 80 % su ugljikohidrati!

Nalaze se u: pecivima, kruhu (uključujući i integralni), krekerima, tjestenini, bijeloj riži, perecima.

Pročitajte članke:

Nezdrave masti
FOTO: Shutterstock

2. Nezdrave masti

Tri vrste nezdravih masti doprinose nakupljanju masnih naslaga: trans-masti, zasićene masti i omega-6 masti.

Nalaze se u: pakiranoj hrani (trans-masti), obrađenim i visoko-masnim odrescima mesa, punomasnim mliječnim proizvodima, nekim slatkišima (zasićene masti), kukuruzovom ulju, ulju od sjemenki grožđa, sojinom ulju, ulju šafranike, suncokretovom ulju (omega-6 masti).

Pročitajte članak “Dobre i loše masti – naučite ih raspoznavati“.

3. Mlijeko i visoko-laktozni mliječni proizvodi

Veoma je bitno izbjegavati FODMAP ili brzo fermentirajuće ugljikohidrate koji mogu razdražiti vaša crijeva.

Neki ljudi nisu osjetljivi na FODMAP namirnice, neki osjete simptome poslije konzumiranja samo određenih, a ostali postepeno razvijaju pogoršavajuće učinke svakim izlaganjem.

Laktoza, koja se nalazi u mlijeku svih životinja, je najpoznatiji FODMAP. Laktoza se rastvara u tankom crijevu pomoću enzima zvanog laktaza. Naša tijela proizvode manje laktaze kako starimo (jer joj je glavna svrha da pomogne bebama da probave majčino mlijeko), što znači da mliječni proizvodi s laktozom mogu s vremenom uznemiravati našu probavu. Čak i ako nisu prije.

Nalaze se u: mlijeku, običnom (ne grčkom) jogurtu, mekom siru, desertima od mliječnih proizvoda.

Pročitajte članak “Intolerancija na laktozu i alergija na mlijeko“.

Mlijeko i visoko-laktozni mliječni proizvodi
FOTO: Shutterstock

4. Višak fruktoze (u jabukama, medu, šparogama)

Namirnice s mnogo fruktoze (još jedan FODMAP) u usporedbi s glukozom mogu doprinijeti napuhavanju, plinovima i dijareji. Istraživanje objavljeno u Journal of Clinical Gastroenterology iz 2008. otkrilo je da su pacijenti sa sindromom iritabilnog crijeva koji su se pridržavali prehrane bez fruktoze imali manje simptoma.

Nalazi se u: određenom voću (jabuke, mango, lubenice), određenom povrću (šparoge, grašak), zaslađivačima (visoko-fruktozni kukuruzov sirup, sok agave, med).

5. Bijeli i crveni luk i srodne namirnice bogate vlaknima

Nemogućnost tijela da probavi određena vlakna, koja se nazivaju fruktanskim vlaknima, sadržana u ovim namirnicama može izazvati nadutost. Čini se da ovo vlakno (još jedan FODMAP) izaziva više simptoma nego druge vrste, ali to može biti samo zato što ga unosimo previše.

Nalazi se u: žitaricama (ječam), povrću (artičoke, crveni i bijeli luk), mahunarkama (crni grah, običan grah, soja), aditivima (inulin).

Pročitajte članak “Što su vlakna, zašto nam trebaju i koje su namirnice bogate vlaknima?“.

Grah i orašasti plodovi
FOTO: Shutterstock

6. Grah i orašasti plodovi

Nedostaje nam enzim za razbijanje FODMAP-a u ovim namirnicama, tako da ih naše crijevne bakterije moraju probaviti, što proizvodi plinove.

Nalazi se u: većini vrsta graha i nekim orašastim plodovima (indijski oraščići, pistacije).

7. Prirodna i umjetna sladila

Šećerni alkoholi, sladila s malo ugljikohidrata, a koji se nalaze u nekim namirnicama i dodaju u druge, su još jedan FODMAP. Ne prolaze lako kroz naše stanične zidove, tako da ih probavljaju želučane bakterije, što može izazvati plinove i nadutost.

Nalaze se u: nekim voćkama (jabuke, kupine, nektarine, breskve, kruške, šljive), povrću (cvjetača, gljive, grašak), umjetnim sladilima (izomalt, manitol, polidekstroza), namirnicama bez šećera.

Pročitajte članak “Sladila – podjela, svrha, utjecaj na zdravlje“.

Iscrpan popis FODMAP namirnica možete pronaći u članku “FODMAP Food List“.

Članak objavljen:
  1. Bolen, B. (2021). How to Lose Weight With IBS. Verywell Health.
  2. Rossi, M. (2017). 10 Foods High in FODMAPs (and what to eat instead). Healthline.
  3. Shepard, S. J. (2008). Dietary triggers of abdominal symptoms in patients with irritable bowel syndrome: randomized placebo-controlled evidence. Clin Gastroenterol Hepatol, 6(7): 765–71.

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.20 / 5   5

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kako lako i brzo do ravnig trbuha, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu