Kako do ravnog trbuha? Izbacite ovih 7 namirnica!

Ravan-trbuh

Pitate se kako se riješiti masnih naslaga koje su se nataložile na području trbuha? Donosimo vam popis “neprijatelja ravnog trbuha”, koji će ne samo uzrokovati nakupljanje masnih naslaga, već će loše djelovati na probavni sustav, pokvariti ravnotežu bakterija u želucu te izazvati upale. Također, za Vas imamo prirodno i vrlo djelotvorno rješenje protiv masnih naslaga na području trbuha. Pročitajte više u nastavku…

1. Namirnice bogate ugljikohidratima

Ovo će možda promijeniti vaš pogled na „dobre“ i „loše“ ugljikohidrate zauvijek. Hrana bogata ugljikohidratima može izbaciti iz balansa floru želuca, izazivajući upale.

Namirnice se smatraju bogatim ugljikohidratima ako imaju visok odnos ugljikohidrata u odnosu na tvoju težinu. Manji krumpir, koji se smatra kao loš ugljikohidrat, teži 170 grama, ali sadrži uglavnom vodu, a samo 23% su ugljikohidrati. Običan rižin keks, nasuprot, teži samo 9 grama, a gotovo 80% su ugljikohidrati!

Nalaze se u: pecivima, kruhu (uključujući i integralne), krekerima, tjestenini, bijeloj riži, perecima.

2. Nezdrave masti

Tri vrste nezdravih masti doprinose nakupljanju masnih naslaga: trans-masti, zasićene masti i omega-6 masti.

Nalaze se u: pakiranoj hrani (trans-masti), obrađenim i visoko-masnim odrescima mesa, punomasnim mliječnim proizvodima, nekim slatkišima (zasićene masti), kukuruzovom ulju, ulju od sjemenki grožđa, sojinom ulju, ulju šafranike, suncokretovom ulju (omega-6 masti).

3. Mlijeko i visoko-laktozni mliječni proizvodi

Veoma je bitno izbjegavati FODMAP-a ili brzo fermentirajuće ugljikohidrate koji mogu razdražiti vaša crijeva.

Neki ljudi nisu osjetljivi na FODMAP, neki osjete simptome poslije konzumiranja samo određenih, a ostali postepeno razvijaju pogoršavajuće učinke svakim izlaganjem.

Laktoza, koja se nalazi u mlijeku svih životinja, je najpoznatiji FODMAP. Laktoza se rastvara u tankom crijevu pomoću enzima zvanog laktaza. Naša tijela proizvode manje laktaze kako starimo (jer joj je glavna svrha da pomogne bebama da vare majčino mlijeko), što znači da mliječni proizvodi sa laktazom mogu s vremenom uznemiravati našu probavu. čak i ako nisu prije.

Nalaze se u: mlijeku, običnom (ne grčkom) jogurtu, mekom siru, desertima od mliječnih proizvoda.

Ravan trbuh

4. Višak fruktoze (u jabukama, medu, šparogama)

Namirnice s mnogo fruktoze (još jedan FODMAP) u usporedbi s glukozom mogu doprinijeti napuhavanju, plinovima i dijareji. Istraživanje objavljeno u „Journal of Clinical Gastroenterology“ iz 2008. otkrilo je da su pacijenti sa sindromom iritabilnog crijeva koji su se pridržavali prehrane bez fruktoze imali manje simptoma.

Nalazi se u: određenom voću (jabuke, mango, lubenice), određenom povrću (šparoge, grašak), zaslađivačima (visoko-fruktozni kukuruzov sirup, sok agave, med).

5. Bijeli i crveni luk i srodne namirnice bogate vlaknima

Nemogućnost tijela da probavi određena vlakna, koja se nazivaju fruktanska, sadržana u ovim namirnicama može izazvati nadutost. Čini se da ovo vlakno (još jedan FODMAP) izaziva više simptoma nego druge vrste, ali to može biti samo zato što ga unosimo previše.

Nalazi se u: žitaricama (ječam), povrću (artičoke, crveni i bijeli luk), mahunarkama (crni grah, običan grah, soja), aditivima (inulin).

6. Grah i orašasti plodovi

Nedostaje nam enzim za razbijanje FODMAP-a u ovim namirnicama, tako da ih naše crijevne bakterije moraju variti, što proizvodi plinove.

Nalazi se u: većini vrsta graha i nekim orašastim plodovima (indijski orasi, pistacije).

7. Prirodni i umjetna sladila

Šećerni alkoholi, sladila s malo ugljikohidrata, koji se nalaze u nekim namirnicama i dodaju u druge, su još jedan FODMAP. Ne prolaze lako kroz naše stanične zidove, tako da ih želučane bakterije vare, što može izazvati plinove i nadutost.

Nalaze se u: nekim voćkama (jabuke, kupine, nektarine, breskve, kruške, šljive), povrću (cvjetača, gljive, grašak), umjetnim sladilima (izomalt, manitol, polidekstroza), namirnicama bez šećera.

Članak uređen:

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kako do ravnog trbuha? Izbacite ovih 7 namirnica!

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Namirnice životinjskog podrijetla su jedan od vodećih krivaca viška kilograma. Osim mlijeka i mliječnih proizvoda, oni se ne spominju u ovome tekstu. Nadalje, cjelovite žitarice, orašasti plodovi, voće, luk i grah predstavljaju zdrave namirnice koje teško da mogu utjecati na gojaznost. U principu, smisao ovoga teksta je reklamiranje kreme. Moje je mišljenje da se neuravnotežena prehrana ne može nikako tretiranti kremama. Ukratko: kloniti se namirnica životinjskog podrijetla i prerađene hrane, a povećati (odnosno maksimizirati) unos CJELOVITIH BILJNIH namirnica je siguran put k zdravlju i ljepoti.