Namirnice bez glutena – popis namirnica bez glutena
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Gluten označava skupinu proteina koji se nalaze u pšenici, ječmu, zobi i drugim namirnicama i njihovim prerađevinama. Kod ljudi koji pate od celijakije, alergije na pšenicu i autoimunih bolesti, hrana bez glutena može uvelike poboljšati stanje organizma i ukloniti neugodne simptome.
Također, neki ljudi smatraju da su osjetljivi na gluten jer im se izbacivanjem glutena iz prehrane poboljšala probava. Prije promjene prehrane savjetujte se s liječnikom i nutricionistom, a zatim probajte hoće li vam biti bolje ako izbacite gluten.
Namirnice bez glutena, odnosno popis namirnica bez glutena, pronađite u nastavku članka.
Gluten – što je?
Gluten je naziv za cijelu skupinu proteina koji se još nazivaju i prolamini. U pšenici najviše prevladavaju prolamini glijadin i glutenin, a npr. u ječmu prevladava hordein, objašnjavaju nutricionisti sa zdravstvenog portala Healthline.
Proteini glutena su otporni na razgradnju enzimima proteazama u ljudskom organizmu i stoga pojedinačne aminokiseline koje nastaju njihovom razgradnjom mogu proći kroz tanko crijevo i djelovati na imunološki sustav. Ljudi koji pate od bolesti celijakije, upravo zbog toga ne smiju jesti gluten jer im djeluje negativno na imunološki sustav.
Gluten se najviše povezuje sa pšenicom i proizvodima od pšeničnog brašna, ali ga sadrže i druge namirnice, poput:
- raži,
- ječma,
- zobi.
Stoga svi proizvodi dobiveni od ovih žitarica, ali i neki proizvodi koji ne služe za svrhu prehrane, sadržavaju gluten. To su, primjerice:
- tjestenina,
- kolači i keksi,
- pekarski proizvodi i kruh,
- mješavine za pohanje,
- pivo,
- slatkiši,
- juhe u prahu,
- dresing za salate,
- energetske pločice,
- neki lijekovi i dodaci prehrani u tabletama/kapsulama,
- kozmetički proizvodi poput balzama za usne, sjajila i ruževa.
Gluten se često dodaje u razne proizvode, prehrambene i neprehrambene, zbog toga što im poboljšava svojstva elastičnosti i ljepljivosti.
Prehrana bez glutena – zdravstvene prednosti
Celijakija je bolest tankog crijeva, koju se zasad liječi jedino tako da se iz prehrane potpuno izbaci gluten. Ako osobe koje pate od celijakije konzumiraju gluten, on će nepotpunom razgradnjom negativno utjecati na stanice koje oblažu tanko crijevo i uzrokovati simptome poput proljeva, grčeva i kroničnih problema s probavom koji dovode do gubitka na tjelesnoj masi.
Također, neke osobe su alergične na pšenicu i pšenične proizvode pa ne jedu te namirnice kako bi izbjegle alergične reakcije. Također, istraživanja su pokazala da se osobe koje pate od autoimunih bolesti, poput Hashimoto bolesti, reumatoidnog artritisa i dijabetesa tipa 1, puno bolje osjećaju kad izbace gluten iz prehrane, objašnjavaju stručnjaci s medicinskog portala Medical News Today.
Autoimune bolesti su bolesti kod kojih je ljudima funkcija imunološkog sustava poremećena, a stanice imunološkog sustava krivo prepoznaju stanice vlastitog tijela kao uljeze. Razgradnja glutena u tijelu može dovesti do proizvodnje molekula koje će također utjecati na prekomjeran i neispravan rad imunološkog sustava kod osoba koje pate od autoimunih bolesti.
Prehrana bez glutena će pomoći i osobama koje pate od:
No što je s osobama koje ne pate od celijakije ni od autoimunih i ostalih navedenih bolesti? Danas postoji mnogo ljudi koji tvrde da im gluten u prehrani smeta i izaziva probavne tegobe te ga zato izbjegavaju.
Istraživanje talijanskih znanstvenika iz 2015. godine je pokazalo da od 35 ispitanika, dvije trećine njih nisu mogli raspoznati razliku između pšeničnog brašna i bezglutenskog brašna, odnosno nisu osjetili razliku u simptomima nakon konzumacije oba brašna.
Postoji mogućnost da većini ljudi koji ne pate od celijakije ili ostalih navedenih bolesti zapravo ne smeta gluten, već druge molekule nađene u žitaricama, poput:
- kratkolančanih ugljikohidrata,
- šećera,
- poliola.
Bez obzira na to, postoji mnogo dokaza da vam gluten može smetati iako ne patite od neke kronične bolesti. Međutim, prije promjene prehrane se svakako morate testirati krvnom pretragom ili biopsijom tankog crijeva kako biste se pravilno dijagnosticirali.
Nikad nemojte strogo mijenjati prehranu bez savjetovanja s liječnikom ili nutricionistom! Ako namjerno izbacite žitarice iz prehrane, bez savjetovanja s nekim stručnim tko će vam uravnotežiti ostatak prehrane, mogli biste ostati bez vrijednih dijetalnih vlakana i ostalih nutrijenata.
Više o trendovima i razlozima za izbacivanje glutena iz prehrane pročitajte ovdje.
Popis proizvoda/namirnica bez glutena
Namirnice bez glutena su većinski one koje ne sadrže žitarice, proizvode od žitarica ili izolirani gluten koji je naknadno dodan. Nekad se može dodavati u različite prerađevine, pa ih nemojte kupovati ili prvo proučite deklaraciju.
Hrvatsko društvo za celijakiju upozorava na činjenicu da se količine od 0.002% glutena (ili manje) u nekom proizvodu ne smatraju štetnima pa se nekad uopće i ne deklariraju, ali i takve koncentracije u tragovima mogu smetati svima oboljelima od celijakije i drugih bolesti na koje utječe konzumacija glutena. Skoro svi industrijski proizvodi sadrže gluten, makar i u najmanjim količinama.
Popis namirnica bez glutena, u izvornom obliku:
- meso,
- riba,
- jaja,
- neki mliječni proizvodi,
- voće i povrće,
- krumpir,
- žitarice – kvinoja, proso, amaranth, kukuruz, riža, heljda,
- orašasti plodovi i sjemenke,
- brašno bez glutena – od kokosa, kukuruza, badema, slanutka i gore nabrojanih žitarica, orašastih plodova i sjemenki.
Također, sva ulja po sastavu ne sadržavaju gluten, kao ni začini. Od pića, jedino pivo može sadržavati gluten.
Mliječni proizvodi bez glutena koje možete jesti su:
- obično kravlje mlijeko ili kozje mlijeko,
- jogurt,
- sirevi.
Bezglutenski mliječni proizvodi moraju biti “obični”, odnosno ne smiju biti zašećereni ili prerađeni, jer im se u tim procesima mogu dodati aditivi, ali i gluten. Kako biste bili sigurni, pažljivo pročitajte deklaraciju.
Slatkiši bez glutena ne moraju biti bezukusni ili neugledni, a mnogi dostupni slatkiši na tržištu, poput čokoladica, su bezglutenski jer se mogu pripraviti na mnoge načine bez upotrebe žitarica koje sadrže gluten. Međutim, svakako pročitajte deklaraciju kako biste bili sigurni da gluten nije dodan naknadno u proizvodnji.
Hrana bez glutena – gdje kupiti?
Proizvodi bez glutena u Hrvatskoj uzimaju sve više zamaha pa ih možete i nešto lakše pronaći u odnosu na prije otprilike 5 godina. Međutim, gotove tjestenine, brašna i tijesta bez glutena su još uvijek mnogo skuplja od “običnih”.
Proizvode bez glutena možete kupiti u:
- trgovinama mješovite robe,
- zdrave prehrane,
- specijaliziranim trgovinama lijekova i hrane,
- mnogim web shopovima.
Na licu mjesta dok kupujete namirnice u trgovini, uvijek na deklaraciji možete pročitati ima li proizvod oznaku “gluten free”, što znači da je bezglutenski.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
Izvori:
- Raman, R. (2017) The Gluten-Free Diet: A Beginner’s Guide With Meal Plan. Healthline.
- Grupa autora. (2015) Randomised clinical study: gluten challenge induces symptom recurrence in only a minority of patients who meet clinical criteria for non‐coeliac gluten sensitivity. Alimentary Pharmacology and Therapeutics. 42 (8), 968-976.
- Olsen, N., Whiteman, H. (2018) Is a gluten-free diet good for your health? Medical News Today.
- Lah, R. (2019) Smjernice za izbor namirnica. Hrvatsko društvo za celijakiju.