Ideja za ručak: Pečeni mladi krumpir uz hranjivu salatu sa žitaricama
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Sada kad na tržnicama i u trgovinama ima puno domaćeg mladog krumpira, a obično se svi grabe za što veće krumpire, pa na dnu kutija ostanu oni sitni, vi proberite baš te najsitnije. Dok su tako mladi nije ih potrebno ni guliti, već ih samo temeljito oprati. Tako oprane skuhajte u posoljenoj vodi, ocijedite i prebacite u lim za pečenje.
Dodajte po njima malo maslinovog ulja i začine po želji te ih vilicom lagano pritisnite da se lagano raspuknu. Pecite ih u pećnici na najjače dok ne dobiju zlatnu koricu. Izvana će biti jako hrskavi, a iznutra mekani i topit će se u ustima.
Toliko su fini da vam uz njih ne treba ništa osim raskošne i hranjive salate koja za bazu ima mješavinu pet žitarica.
Kombinacija za koju sam se ja odlučila ima pšenicu, zob, rižu, pir i ječam i kao takvu je u obliku “miksa” možete pronaći i u trgovinama. Žitarice su u nekom postotku već prethodno kuhane, tako da im je potrebno samo 10-ak minuta dodatnog kuhanja da budu spremne za konzumaciju.
Narežite rajčicu, nekoliko maslina, rotkvicu, skuhane mlade mahune, dodajte nar i pečeni začinjeni slanutak.
Slanutak možete peći kad i krumpir, u posebnoj manjoj posudi ili čak zajedno s krumpirom negdje sa strane, ako nemate dodatno mjesta u pećnici.
Pripremite ga na način da prethodno kuhani ili slanutak iz konzerve ocijedite, začinite mješavinom začina koja se sastoji od mljevene paprike, soli i češnjaka u prahu.
Poželite li i nekakav umak, predlažem vam brzinski aioli umak. Vegansku majonezu pomiješajte s protisnutim češnjakom, sokom limuna i paprom. Ja sam u svoj umak dodala i malo kurkume te crnog sezama. Ostavite 10-ak minuta da se ohladi u hladnjaku i da se okusi lijepo povežu.
A ako vam se još uvijek jedu šparoge, samo ih skuhajte kratko na pari, a to možete i dok se kuhaju žitarice na način da iznad njih postavite cjediljku i u nju šparoge na par minuta.
Za sve skupa trebat ćete onoliko vremena koliko krumpiru treba da se skuha i ispeče, a kako se radi o malom i mladom krumpiru, računajte da ste gotovi za manje od 40 minuta.
Ukusno, nutritivno bogato i relativno brzo za spremanje, idealno za ove tople dane.
Dobar tek!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja