Šparoge u lisnatom tijestu s kremastim umakom: Proljetni afrodizijak! Imamo jednostavan recept koji tako fino paše uz čašu bijelog vina
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
U prirodi, a i u trgovinama počele su šparoge, ukusni vjesnici proljeća. Jako volim divlje, samonikle, ali moje nepce blagu prednost ipak daje kultiviranim šparogama. Naprosto zbog debljine izdanaka, okus mi je puno slasniji, a tekstura zanimljivija. Također, zahvaljujući tome mogu ih lijepo omotati lisnatim tijestom i uživati u njima kao finger food-u uz čašu bijelog vina ili ih poslužiti kao predjelo.
Jeste li znali da su šparoge bogate vitaminom E, koji je poznat i kao “vitamin plodnosti”, te da zbog toga već stoljećima ta biljka ima status afrodizijaka?
Ako vam to nije dovoljno, pročitajte odličan članak “9 razloga zašto biste trebali jesti više šparoga“, a u nastavku doznajte malo više o samom umaku i kako jednostavno napraviti šparoge u lisnatom tijestu.
Tri afrodizijaka u jednom jelu
“Artičoka je hrana bogova!”, tako joj tepaju jer ju je prema mitologiji volio jesti grčki bog Zeus. Pronađena je na slikama egipatskih grobnica faraona, a od davnina spada u omiljeno jelo aristokrata. U 16. stoljeću je čak bila zabranjena ženama i mogli su je konzumirati samo muškarci jer se smatrala jakim afrodizijakom.
Spada u najstarije namirnice poznate ljudima i od pamtivijeka je bila izrazito cijenjena. Odličan je izvor folne kiseline, vitamina C i K, dok su od minerala zastupljeni bakar i magnezij, a sadrži i mangan, lutein i beta karoten.
Za ovaj sam umak koristila srca artičoka konzerviranih u ulju, kojima sam dodala bijeli grah koji, osim što posjeduje iznimnu energetsku vrijednost i sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline, umaku daje kremastiju teksturu. Zatim svježi tofu i hren, prirodni antibiotik s jakim antibakterijskim djelovanjem čija ljutina oduzima dah i tjera suze na oči.
U Njemačkoj kažu da hren provjetrava duh, a u antičkim zapisima stoji da su ga Grci koristili kao lijek protiv nedostatka seksualne želje. Uz već spomenute šparoge i artičoke, ovo je već treći afrodizijak u receptu. Nenamjerno, kunem se. 🙂 Valjda to ima neke veze s proljećem.
Šparoge u lisnatom tijestu s kremastim umakom – recept
Šparoge u lisnatom tijestu jako se jednostavno pripremaju. Možete ih kratko (2 – 3 minute) kuhati na pari ili sotirati jednu minutu (metoda pripreme hrane u plitkoj tavi na malo masnoće i relativno visokoj temperaturi) na veganskom maslacu i maslinovom ulju, kako vam je draže.
Lisnato tijesto razvaljajte i režite na tanke trakice, do jednog centimetra debljine, te spiralno zamotajte oko šparoga. Premažite kombinacijom biljnog vrhnja ili mlijeka i kurkume te posipajte sezamom i cvijetom soli. Pecite u zagrijanoj pećnici, na 190 °C, otprilike 20 minuta.
U međuvremenu pripremite umak.
Sastojci za umak:
- 200 g konzerviranih artičoka
- 200 g bijelog graha (ili ga prethodno skuhajte ili koristite konzervirani)
- 100 g svježeg tofua
- 1 jušna žlica jestivog kvasca (možete ga zamijeniti nekim začinima po vašem izboru)
- 1 jušna žlica hrena (svejedno je koristite li svježe naribani ili već kupljenu pastu od hrena)
- sol i papar po vlastitom okusu
- maslinovo ulje ako želite da umak bude masniji.
Priprema
- Sve zajedno stavite u blender i blendajte dok ne dobijete kremasti umak.
- Servirajte uz zamotane šparoge, a u gotov umak možete nasjeckati vlasac ili medvjeđi luk.
Dobar tek!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja