Jod u hrani – namirnice bogate jodom, dodatak prehrani i cijena
- 2 komentara
- 5 min čitanja
Jod je mineral od velikog značaja za ljudski organizam, ponajprije za pravilno obavljanje funkcije štitnjače. Jod u hrani je bitan aspekt dnevnog unosa hranjivih tvari i ne smije ga se zanemariti. Gdje ima najviše joda? Joda ima u hrani morskog i mliječnog porijekla, kao i u jajima, orašastim plodovima i mesu.
Nastavite čitati i saznajte kako utvrditi nedostatak joda u organizmu te što nedostatak joda uzrokuje.
Jod – izvori u hrani
Jod je mineral kemijske oznake I, koji se koristi u prehrambenim proizvodima, medicinskoj upotrebi te dezinfekciji vode. Nije otrovan i lako se veže na druge biološke spojeve te tako ulazi u organizam. Važan je za pravilno funkcioniranje štitne žlijezde, odnosno štitnjače.
Štitnjača proizvodi hormone trijodtironin i tiroksin, koji sudjeluju u reguliranju procesa:
- pravilnog rasta i razvoja ljudskog organizma,
- razvoja mozga kod fetusa,
- metabolizma.
Otprije je poznato da manjak joda kod trudnica i dojilja doprinosi slabijem razvoju moždanih funkcija i inteligencije, kao i razvoju gušavosti kod odraslih. Stoga se kod proizvodnje i pakiranja morske soli u nju dodaje mala količina joda. Ipak, ne smije se oslanjati samo na jod iz soli, nego ga treba unositi pravilnom i uravnoteženom prehranom.
Preporučene dnevne doze unosa joda su:
- od rođenja do 6 mjeseci – 110 mikrograma,
- od 6 mjeseci do godine dana – 130 mikrograma,
- od godine dana do 8 godina – 90 mikrograma,
- od 9 godina do 13 godina – 130 mikrograma,
- od 14 do 18 godina – 150 mikrograma,
- odrasle osobe – 150 – 200 mikrograma,
- trudnice i dojilje – 200 – 220 mikrograma.
Postoji i previsoka dnevna doza joda koju možete unijeti. Trebalo bi se zadržati ispod doze od 1100 mikrograma joda dnevno. U nastavku članka saznajte u kojoj hrani možete naći jod. Prije nego što se odlučite na promjenu prehrane ili uzimanje dodataka prehrani, obratite se svom liječniku.
Posebnu pozornost na uzimanje joda trebaju obratiti:
- trudnice i dojilje,
- ljudi koji pate od autoimunih bolesti i bolesti štitnjače,
- vegetarijanci i vegani,
- ljudi koji uzimaju antitiroidne lijekove, litij ili varfarin.
Namirnice bogate jodom – tabela
Neke od namirnica koje sadrže najveće koncentracije joda su:
- bakalar – 120 grama sadrži 230 mikrograma joda,
- list – 130 grama sadrži 30 mikrograma joda,
- losos – 100 grama sadrži 14 mikrograma joda,
- konzervirana tuna – 100 grama sadrži 12 mikrograma joda,
- kravlje mlijeko – 200 mL sadrži 50 – 100 mikrograma joda,
- jogurt – 150 grama nemasnog jogurta sadrži 50 – 100 mikrograma joda,
- škampi – 170 grama sadrži 60 mikrograma joda,
- jaje – jedno jaje sadrži oko 25 mikrograma joda,
- meso – oko 100 grama mesa u prosjeku sadrži 10 mikrograma joda,
- bijeli pšenični kruh – 2 šnite sadrže oko 45 mikrograma joda,
- jodirana sol – 1.5 gram soli sadrži oko 71 mikrogram joda,
- voće i povrće – 80 grama voća i povrća obično sadrži oko 3 mikrograma joda.
Namirnice koje su nabrojane u gornjem popisu sadrže neke od najvećih zabilježenih koncentracija joda. Međutim, koncentracija može značajno varirati, posebno kad se radi o mliječnim proizvodima u tekućem obliku. Također, iako je sol jodirana, ne smije se s njom pretjerivati jer to može dovesti do bolesti srca i krvnih žila.
Osim prehrane, može se koristiti i jod dodatak prehrani, s čijom se konzumacijom treba paziti i ona ne smije premašivati preporučene dnevne doze unosa joda. Jod je u dodacima prehrani najčešće u obliku kalijeva jodida ili kalijeva jodata.
Hrana bogata jodom i selenom
Osim joda, za naš organizam je bitan selen, koji spada u kategoriju elementa u tragovima. Bez obzira na to što ga dnevno trebamo jako malo, on sudjeluje u mnogim za život bitnim procesima. Selen je najčešće kofaktor enzima koji sudjeluju u antioksidativnim i protuupalnim reakcijama.
Preporučeni dnevni unos selena je oko 55 mikrograma za odrasle osobe, a možete ga naći u:
- ribi i morskim plodovima,
- mliječnim proizvodima,
- mahunarkama i grahoricama,
- mliječnim proizvodima.
Kao i jod, selen je bitan za regulaciju rada štitnjače, a posebno regulira proizvodnju hormona trijodtironina. Namirnica koja sadrži najveću koncentraciju samog selena je brazilski oraščić.
Nedostatak joda – simptomi
Kako utvrditi nedostatak joda u organizmu? Kao prvo, kronični nedostatak joda izaziva niz simptoma i promjena u tijelu koji se mogu mjeriti i vidjeti. Nedostatak joda uzrokuje:
- gušavost ili oticanje vrata – nedostatak joda dovodi do povećanja štitnjače čime se pokušava efikasnije “uhvatiti” molekule joda u organizmu,
- neočekivanog debljanja – štitnjača regulira metabolizam odnosno način probavljanja hrane i dobivanja energije u organizmu, a nedostatak joda uzrokuje nisku razinu hormona štitnjače koji ubrzavaju metabolizam,
- gubitak kose – hormoni štitnjače kontroliraju rast kose, a nedostatak joda u organizmu rezultira gubitkom kose,
- umor – manjak joda uzrokuje manjak proizvodnje hormona štitnjače što može usporiti metabolizam i otkucaje srca, a to će ostaviti osjećaj neobjašnjivog umora pa čak i vrtoglavice,
- osjećaj hladnoće – manje molekula joda u organizmu dovodi do sporijeg rada štitnjače koja usporava metabolizam, a tako i stvaranje energije s kojom je povezana i temperatura tijela,
- probleme s pamćenjem i koncentracijom – nedostatak joda kod djece može uzrokovati poremećaje u razvoju mozga, posebno hipokampusa, koji je odgovoran za pamćenje i fokusiranje.
Osim nabrojanih simptoma, moguća je pojava suhe i oljuštene kože, kao i bolnih i iregularnih menstruacija.
Mjerenje joda u organizmu se provodi putem mokraće, a može se mjeriti direktno ili putem hormona štitnjače. Kako nadoknaditi nedostatak joda? Manjak joda u organizmu se ponajprije može nadoknaditi zdravom i ujednačenom prehranom, ali i pomoću dodataka prehrani.
Namirnice bez joda
Konzumacija i koncentracija određenih hranjivih tvari treba biti umjerena. Tako ni koncentracija joda u organizmu ne smije biti previsoka ni preniska. Višak joda u organizmu izaziva poremećaje u proizvodnji hormona štitnjače, što može rezultirati njihovim smanjenjem ili povišenjem.
Previše joda – simptomi su:
- mučnina i povraćanje,
- bol u trbuhu,
- proljev,
- metalni okus u ustima,
- pretjerana žeđ,
- visoka temperatura,
- kašljanje,
- napadaji.
Dugotrajna izloženost visokim koncentracijama joda može povećati rizik od nastanka:
- Hashimoto sindroma,
- hipotireoidizma,
- hipertireoidizma,
- Gravesove bolesti.
Namirnice s malo joda su:
- nejodirana sol,
- neposoljeni kruh i tjestenina,
- grožđice,
- tamna čokolada,
- većina svježeg povrća, osim mahunarki, grahorica, i krumpira,
- većina svježeg voća, poput breskvi ili ananasa,
- meso poput svinjetine ili teletine koje nije posoljeno,
- med.
- Cijena joda u ljekarni
Jod u ljekarnama se može kupiti kao dodatak prehrani u obliku kapi, a može se kupiti i jod za dezinfekciju rana. Osim u ljekarnama, jod u tabletama ili u obliku kapi možete kupiti u nekim trgovinama zdrave hrane.
Cijena joda kao dodatka prehrani je 101 kuna za 30 mL Kernnel kapi joda. Za trudnice i dojilje postoje posebno osmišljene kapsule koje sadrže mnogo hranjivih tvari, pa tako i jod. Cijena im se obično kreće oko 100 do 150 kuna za 30 kapsula.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja