Umak od zelenog papra – recepti, gdje kupiti i kako napraviti zeleni papar u salamuri
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Začin zeleni papar se dobije branjem zrna biljke papra koja nisu potpuno dozrela. Umak od zelenog papra zbog toga ima svoju uobičajenu ljutinu, ali uz dozu posebne svježe arome. Zeleni papar možete kupiti u sušenom obliku ili u salamuri, a umak od zelenog papra pripremiti isti dan, prema jednostavnoj recepturi.
Pročitajte članak do kraja i saznajte kako napraviti umak od zelenog papra te gdje kupiti zeleni papar u salamuri.
Kako napraviti umak od zelenog papra?
Kad pretražujete pojam “umak od zelenog papra” najčešće se pojave sljedeći pojmovi:
- lungić u umaku od zelenog papra,
- ramstek u umaku od zelenog papra,
- biftek u umaku od zelenog papra,
- piletina u umaku od zelenog papra.
Zašto je tome tako? Zeleni papar je veoma aromatičan i poseban začin koj ise dobro slaže uz:
Dobiva se tako da se plod biljke papra bere dok još nije dozreo, što mu ostavlja miris i okus kakvog nema obični crni papar. Također, zeleni papar može trajati godinama, posebno u salamuri, a zadržava svoju pikantnost.
Zeleni papar se široko upotrebljava u azijskoj kuhinji, posebno tajlandskoj, gdje služi kao prilog mesu. Kod nas je umak od zelenog papra najpoznatiji uz biftek ili ramstek, ali možete ga koristiti i poslužiti uz koje god jelo želite.
Nutritivne vrijednosti zelenog papra u 100 grama su:
- 75 grama ugljikohidrata,
- 12.1 gram bjelančevina,
- 2.5 grama masti.
Priprema umaka od zelenog papra nije zahtjevna, a trebat će Vam par sastojaka i malo kuhanja na štednjaku.
Umak od zelenog papra – recepti
Recept za umak od zelenog papra je jednostavan, a priprema je obično gotova u roku od pola sata. U umaku od zelenog papra se tradicionalno poslužuju mesna jela.
Naravno, odličan je prilog bilo kojem vegetarijanskom jelu jer mu donosi posebnu aromu i notu ljutine. Pripremite medaljone od soje u umaku od zelenog papra i garantiramo veselje za nepce. Kao prilog možete poslužiti kuhanu rižu ili svježe povrće.
Za jednostavni i ukusni umak od zelenog papra trebat ćete:
- 25 grama maslaca,
- pola vrećice zelenog papra, oko 6 grama,
- 2 jušne žlice konjaka,
- 1 vrhnje za kuhanje od 200 grama,
- sol po želji.
Umak od zelenog bibera pripremite na sljedeći način:
- Tavu blago zagrijte i otopite maslac.
- Dodajte zrnca zelenog papra i ostavite ih da se prže par minuta.
- Dodajte konjak, promiješajte i pustite da ispari.
- Kad više ne osjećate miris alkohola, ulijte vrhnje za kuhanje i kuhajte do vrenja, a zatim sklonite s vatre.
Umak od zelenog papra u salamuri
Trebat ćete sljedeće sastojke:
- 100 grama crvenog luka,
- 1 češanj češnjaka,
- 1 mrkvu srednje veličine,
- 1 decilitar biljnog ulja,
- 50 grama zelenog papra u salamuri,
- 50 mL suhog bijelog vina,
- 1.5 – 2 decilitra povrtnog temeljca.
Zeleni papar umak pripremite na sljedeći način:
- Crveni luk, češnjak i mrkvu ogulite, očistite te nasjeckajte na male komadiće. Popržite ih u tavi na zagrijanom ulju dok ne požute.
- Dodajte zeleni papar te ga kratko umiješajte s povrćem, a zatim sve podlijte bijelom vinom.
- Kad vino ispari, u umak ulijte povrtni temeljac te nastavite miješati.
- Ako umak želite zgusnuti, možete napraviti malo zaprške od žlice brašna i malo vode. Brašno miješanjem otopite u vodi, a zatim ulijte u tavu i miješajte dok se umak ne zgusne.
Umak od crnog papra
Ako ne volite karakteristični okus i miris zelenog papra, uvijek se možete poslužiti klasičnim crnim paprom. Umak od crnog papra ima svoju posebnu ljutinu koja će upotpuniti svako bezlično jelo. Vrijeme pripreme je kratko, a umak se dobro slaže s jelima od riže ili špageta.
Za umak od crnog papra trebat ćete sljedeće sastojke:
- pola žličice crnog papra,
- žličicu maslinovog ulja,
- žličicu sjeckanog češnjaka,
- 100 grama sjeckanog crvenog luka,
- 50 mL umaka od soje,
- 50 mL vode,
- 3 žličice kečapa,
- pola žličice Worcestershire sosa,
- žličicu šećera,
- žličicu vina.
Priprema je jednostavna, a ide ovako:
- Nakon što ste oljuštili i nasjeckali crveni luk i češnjak, kratko ih popržite na zagrijanom maslinovom ulju.
- Kad luk ostakli, lagano umiješajte preostale sastojke i kuhajte sve zajedno još par minuta.
- Umak je gotov kad se zgusne, a dobit ćete otprilike 1 šalicu gotovog umaka od crnog papra.
Recept dolazi iz Hong Konga, gdje se spajaju istočnjačka i zapadnjačka kultura. Zbog toga se umak radi i sa soja sosom i sa kečapom. Obično se poslužuje uz mesna jela, ali lijepo se slaže i s povrćem.
Umak od bijelog papra
Bijeli papar se tradicionalno koristi u pripremi bijelih umaka koje ne želite pokvariti crnim mrljama. Proizvodi se tako da se zrna crnog papra oljušte nakon zrenja te ostavljaju bijelu ljušturu. Potječe iz zemalja istočne Azije i Indonezije, a može ga se naći i u mnogim švedskim jelima.
Za pripremu umaka od bijelog papra trebat ćete:
- 25 grama maslaca,
- 25 grama bijelog brašna,
- 600 mL niskomasnog mlijeka,
- žličica mljevenog bijelog papra,
- prstohvat soli.
Umak od bijelog papra možete napraviti kroz pola sata tako da slijedite recepturu:
- U loncu na laganoj vatri otopite maslac.
- Dodajte mu brašno i dobro miješajte minutu ili dvije.
- Lonac sklonite s vatre te polagano dodavajte mlijeko, stalno miješajući.
- Dobro promiješanu i glatku smjesu vratite na laganu vatru i kuhajte 8 – 10 minuta dok se ne zgusne.
- Tada dodajte sol i mljeveni bijeli papar.
Kako napraviti zeleni papar u salamuri?
Za dulje čuvanje i pohranjivanje zelenog papra, možete ga napraviti u salamuri. Još neki začini poput kapara, ali i povrće poput kiselih krastavaca se čuvaju na taj način. Također, u primorskim krajevima se u salamuri čuvaju ribe ili pršuti, a u kontinentalnim krajevima i razne vrste mesa.
Što je salamura?
Salamura je otopina:
- soli,
- octa,
- začina,
- konzervansa.
U salamuri prevladava sol koja je u velikim količinama prirodni konzervans. Također djeluje na organoleptička svojstva hrane kao što su okus i miris. Zbog toga suhi zeleni papar i zeleni papar u salamuri neće imati istu aromu. Prevladavat će ona od zelenog papra iz salamure.
Konzerviranje salamuriranjem je pojam koji se odnosi na mokro ili suho obavijanje namirnica otopinom soli. U slučaju zelenog papra, radi se o mokrom konzerviranju.
Smjesa za mokro salamurenje se priprema od sastojaka koji trebaju biti u pravilnom omjeru:
- određeni broj litara vode, npr. 20 litara,
- 2.8% soli, u ovom slučaju to je 0.55 kilograma soli,
- 2.5% šećera, u ovom slučaju to je 0.5 kilograma šećera,
- 0.25% nitritne soli s dodatkom salitre, u ovom slučaju 50 grama.
Otopina se pripremi tako da se sve prokuha i ohladi. Zrna zelenog papra možete pohraniti u salamuri i uz dodatak nekih drugih začina. Ovako pripremljen zeleni papar u salamuri čuvajte na tamnom i suhom mjestu.
Gdje kupiti zeleni papar u salamuri?
Ako ne možete sami pripremiti zeleni papar u salamuri, uvijek ga možete kupiti po relativno povoljnim cijenama. Za pripremu umaka od zelenog papra nisu potrebne velike količine, a rok trajanja mu je 1440 dana.
Zeleni papar – cijena
Cijena različitih vrsta zelenog papra je:
- Zeleni papar u salamuri Konzum – 205 grama Kotany papra košta oko 50 kuna,
- Kotanyi papar zeleni u zrnu, vrećica 12 grama – 8.49 kuna po komadu,
- Kotany zeleni papar u salamuri 500 grama – oko 100 kuna.
Zeleni papar u staklenci, u salamuri, se često može naći i na tržnicama s domaćom hranom. Cijena za 750 grama takvog papra je oko 85 kuna.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja