Izrada prirodne kozmetike: Važno je spriječiti kvarenje proizvoda i razvoj mikroba! Evo kako to učiniti

Izrada prirodne kozmetike

Prirodna kozmetika je odlično i mnogo zdravije rješenje za njegu kože, a izrada vlastite kozmetike donosi radost pri svakodnevnom korištenju proizvoda koje smo sami napravili.

Nažalost, mnogi nisu upoznati s potrebom korištenja konzervansa u kozmetici kako bismo spriječili kvarenje proizvoda i razvoj mikroba.

U nastavku pročitajte zašto su konzervansi toliko potrebni u kozmetičkim proizvodima i saznajte koji su sigurni za korištenje u proizvodima prirodne kozmetike.

Izrada prirodne kozmetike

Izrada prirodne kozmetike u kućnoj radinosti osigurava da koristite prirodne sastojke na svojoj koži i uvelike smanjite štetno djelovanje raznih kemikalija koje se nalaze u komercijalnim proizvodima. Ipak, ako je nešto prirodno, ne znači ujedno da je i sigurno za upotrebu.

Preporučujemo da se prije svega dobro informirate o proizvodu koji želite napraviti i zatim proučite njegove sastojke.

Kod izrade kozmetike koja ne sadrži vodu, većinom nema potrebe za konzervansima jer se koriste kvalitetna prirodna ulja i suhe tvari čiji je rok trajanja sam po sebi dovoljno dug. Važno je obratiti pozornost na rok trajanja samih sastojaka koje koristite za izradu i ostati u njihovim zadanim vrijednostima.

S druge strane, ako želite izraditi kremu, tonik za lice ili bilo koji drugi proizvod koji će sadržavati vodu u sebi, potreban vam je konzervans da biste proizvod mogli koristiti dulje od nekoliko dana. Naravno, ovo se ne odnosi na izradu prirodne maske za lice koju ćete iskoristiti taj ili sljedeći dan.

Izrada prirodne kozmetike - recepti
FOTO: Shutterstock

Zašto su konzervansi potrebni u kozmetici?

Konzervansi su potrebni u većini kozmetičkih proizvoda. Evo i nekoliko razloga zašto:

 • produljuju rok trajanja proizvoda
 • sprječavaju razvoj bakterija i gljivica
 • štede vrijeme kako ne biste izrađivali proizvod za svako novo korištenje
 • sprječavaju kvarenje uslijed nesteriliziranog pakiranja
 • pomažu spriječiti kontaminaciju kože uslijed pokvarenog proizvoda.

Imajte na umu da su konzervansi uvijek bolja i sigurnija opcija od mogućeg razvoja bakterija jer samo izgled i miris proizvoda nisu dovoljni da ustanovite ima li u njemu mikroba. Nažalost, mnogi kozmetički proizvodi na policama prodavaonica sadrže konzervanse koji se financijski isplate, ali mogu uzrokovati štetne reakcije na koži.

Prilikom izrade kozmetike pripazite da sastojci ne dođu u kontakt s nečistim površinama ili alatom, a najbolje je sav potreban alat za izradu sterilizirati medicinskim alkoholom i pričekati da alkohol ishlapi. Također, alat i pakiranja za pohranu proizvoda možete prokuhati u vodi koja ključa nekoliko minuta kako biste bili sigurni da ste uklonili sve mikrobe, a zatim ih pustiti da se osuše bez brisanja krpom.

Prirodni konzervansi su sigurni sastojci koji će pomoći produljiti rok trajanja proizvoda i spriječiti razvoj mikroba, no bez štetnih posljedica za kožu. Bilo da želite napraviti proizvod koji će sadržavati vodu ili jednostavno biti sigurni da će on dulje trajati, preporučujemo da isprobate neke od sljedećih prirodnih konzervansa.

Izrada prirodne kozmetike - tečaj
FOTO: Shutterstock

Prirodni sastojci koji služe kao konzervansi

Kada je u pitanju izrada prirodne kozmetike, koristite sljedeće prirodne sastojke kao konzervanse:

 • vitamin E – blago djelovanje na produljenje roka trajanja, no upitna zaštita od širokog spektra bakterija; potrebno ga je razrijediti do barem 50 %
 • ekstrakt ružmarina – često korišten u prirodnoj kozmetici, pruža srednju zaštitu od mikroba; koristi se u koncentraciji 0,2 % – 0,5 %
 • limunska kiselina – sprječava kvarenje i nastanak mikroba, a lako se eliminira iz organizma; koristi se u koncentraciji do 0,5 %
 • ekstrakt sjemenki grejpa – izrazito koncentriran i učinkovit protiv mikroba; koristi se u koncentraciji 0,5 – 1 %.

Prije korištenja prirodnih konzervansa, važno je znati da su oni mnogo slabiji od konzervansa koji se koriste u kozmetičkoj industriji. Ako želite posve sigurno i jako djelovanje, u prodavaonicama sirovina za izradu kozmetike (npr. Kemig, Terra-Organica ili Tehno Proces) možete kupiti konzervanse koji su dopušteni za korištenje u prirodnoj kozmetici. Primjerice, Geogard 221 ili citrat srebra (Silverion 2400).

Kod visoke koncentracije vode u sastavu vašeg proizvoda, preporučljivo je korištenje prethodno navedenih konzervansa jer mnogo vode osigurava razvoj mnogim bakterijama i gljivicama koje prirodni konzervansi ne mogu u potpunosti spriječiti. Posebice kod tonika za lice, losiona ili pak krema za kožu lica i tijela.

Ako vas zanima izrada prirodne kozmetike, recepti koji bi vas mogli zainteresirati nalaze se u nastavku:

Izrada prirodne kozmetike – tečaj

Danas vrlo lako možete upisati tečaj izrade prirodne kozmetike na sljedećim mjestima:

 • Učilište Profokus
 • Fitoaromaterapija (Rijeka, Zagreb, Split, Dubrovnik, Istra)
 • Educentar
 • itd.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.75 / 5   4

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu