Je li prirodna kozmetika zaista prirodna?

prirodna kozmetika med

Prirodna kozmetika zadnjih je godina postala trend. Sa svih strana nas bombardiraju izrazima ‘prirodno’, ‘bio’, ‘natural’ i ‘organic’. Danas se na tržištu nude razne vrste prirodne kozmetike, no jesu li uistinu sve prirodne? Još uvijek nema jednoznačne definicije niti postoji regulativa koja određuje što je prirodna kozmetika. Pa kako onda u šumi različitih informacija prepoznati pravu?

Evo nekoliko smjernica koje će vam pomoći da razjasnite nedoumice i lakše razlikujete prave prirodne proizvode od „marketinški“ prirodnih proizvoda.

Što je prirodna kozmetika?

Za sada nema opće i jednoznačne definicije niti postoji zakonska regulativa koja propisuje što je prirodna kozmetika, a što nije. S obzirom na trendove koji zadnjih godinama vladaju u kozmetici, proizvođačima se takvo deklariranje proizvoda isplati, budući da, prema nekim istraživanjima, većina potrošača prednost daje upravo takvoj „zdravoj“ kozmetici.

Osnovna razlika između prave prirodne kozmetike i „marketinški“ prirodne kozmetike je u samom sastavu. Većina proizvođača zna da velika većina klijenata ne zna čitati INCI sastav (International notification of cosmetics ingredients) na kremama pa umjesto prirodnih sastojaka stavljaju sintetičke sastojke koji nemaju veze s prirodnim.

Tako proizvode jeftini proizvod s tek 10% prirodnih sastojaka, naprave lijepu i privlačnu ambalažu s lišćem i cvijećem, marketinški ga pozicioniraju kao prirodan proizvod i tako obmanjuju klijente.

Zakon trenutno ne štiti potrošača već pogoduje razvijanju kemijskih kozmetičkih proizvoda. Svaki kozmetički proizvod koji se nalazi na policama trgovačkih lanaca, tzv. BIO dućana i ljekarni nikako ne može biti 100% prirodan jer je poznato da prava prirodna kozmetika ne sadrži konzervanse pa kao takva bi se pokvarila na policama dućana.

Znači, čim proizvod stoji na policama definitivno nema veze s prirodnim sastojcima.

Koliko je zaista prirodna kozmetika prirodna?

Što određuje prirodnu kozmetiku?

Prirodne sastojke ljudski organizam prihvaća kao svoje i na njih ne razvija antitijela. Kemijski sastojci su svi oni koje ljudski organizam ne prihvaća kao svoje i na njih razvija antitijela.

To je jedini razlog zašto vam kemijska i marketinški prirodna kozmetika nakon nekog vremena više ne odgovara, pa onda mijenjate, do sada omiljenu, kremu. Prirodna kozmetika ima jednako djelovanje prvi dan, nakon 50 dana, nakon 100 dana i možete ju koristiti cijeli život bez straha od karcinoma koje uzrokuju kemijska i marketinški prirodna kozmetika.

Prirodna kozmetika ne sadrži sintetske konzervanse koji su uz sintetske boje i mirise glavni izazivači alergija.

Zašto se odlučiti za prirodnu kozmetiku?

Prirodna kozmetika slijedi biološki ritam naše kože i potiče samokorektivne funkcije. S obzirom na to da je naša koža odgovorna za čitav organizam, a uz to kao najveći ljudski organ ima i vlastite funkcije, važno je potaknuti njen prirodan način djelovanja, a ne je dodatno opteretiti kemijskim supstancama.

Među najkvalitetnijom kozmetikom na svjetskom tržištu su hrvatska BIOMEDIS kozmetika koja sadrži isključivo hladno prešana ulja, japanska Sensai kozmetika (Kanebo) i francuska Sisley kozmetika.

Članak objavljen:

Saznajte više o njezi lica u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o njezi kože u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu