Prirodna krema za zaštitu od sunca: Napravite je sami i uživajte u zdravoj i zaštićenoj koži

Prirodna krema za zaštitu od sunca

Zaštita kože tijekom izlaganja suncu glavna je tema prilikom odlaska na godišnji odmor ili dugotrajnog boravka na suncu. Problem nastaje kada kreme koje trebaju štititi kožu od lošeg djelovanja UV zraka i same mogu naškoditi koži zbog mnogih štetnih sastojaka. Zato vam u nastavku donosimo recept za izradu prirodne kreme za zaštitu od sunca.

Klasične kreme za zaštitu od sunca sadrže mnogo “nepotrebnih” sastojaka, a često se radi o parafinima, parabenima i ostalim štetnim kemikalijama. Nažalost, ne postoji garancija da skupocjeni proizvod iz ljekarne neće sadržavati neke od ovih sastojaka.

Proizvodi za zaštitu od sunca sadrže kemijske ili fizičke filtere koji se razlikuju po načinu na koji sprječavaju prodiranje sunčevih zraka u kožu. Ukratko, kemijski filteri apsorbiraju UV zrake, no također ulaze u kožu, što je glavni način na koji se štetne tvari akumuliraju u organizmu. Fizički filteri s druge strane samo stoje na koži i fizički blokiraju prodiranje UV zraka u kožu.

Pročitajte članak “Zaštita kože od sunca – kemijski ili fizički filteri?“.

Boravak na suncu
FOTO: Shutterstock

Izrada kreme za zaštitu od sunca

Prirodna krema za zaštitu od sunca pomoći će vam očuvati kožu i spriječiti njezino oštećenje prilikom dugotrajnog izlaganja suncu. Ipak, važno je napomenuti kako nije uvijek potrebno nanositi kremu za zaštitu ako ćete kratko vrijeme biti na suncu.

Boravak na suncu važan je zbog toga što omogućuje sintezu vitamina D u našem organizmu, a često nema potrebe sprječavati kontakt sunčevih zraka s kožom, posebice ako ćemo biti izloženi suncu samo kada trebamo doći od točke A do točke B.

Za one koji planiraju dugotrajno boraviti na suncu, poput sunčanja na plaži ili cjelodnevnog izleta, sljedeća prirodna krema za zaštitu od sunca pružit će dovoljnu zaštitu bez štetnih utjecaja za organizam i zdravlje.

Sastojci:

Izrada kreme za zaštitu od sunca
FOTO: Shutterstock

Jednom kada prikupite sve sastojke, izrada kreme za zaštitu od sunca bit će iznimno lagana. Slijedite korake u nastavku i uživajte u zdravoj i zaštićenoj koži!

Priprema

  1. Sastojke, osim cinkovog oksida, ulja maline, ulja mrkve te eteričnog ulja, stavite u staklenu ili keramičku zdjelu. U lonac na najmanjoj toplini ulijte vodu te u nju stavite zdjelu s uljima, tako da voda doseže do polovice zdjele s vanjske strane.
  2. Povremeno miješajte sastojke dok se sasvim ne otope i povežu, a zatim dodajte cinkov oksid (pazeći da ne udahnete prah).
  3. Sve dobro pomiješajte, maknite s topline i dodajte ulje maline, mrkve te eterična ulja po izboru.
  4. Ulijte smjesu u posudice koje ostavite otvorene dok se krema ne ohladi.

Kremu možete koristiti do šest mjeseci, a najdulji rok trajanja je do godine dana. Treba naglasiti da krema nije vodootporna, nakon svakog kupanja ili znojenja potrebno je nanijeti novi sloj na kožu.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: izrada prirodne kreme za sunce, prirodna zastita od sunca, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu