Ulje čileanske maline – dobrobiti i UV zaštita

ulje-cileanske-maline

Ulje čileanske maline spada u najdragocjenija ulja iz prirode jer sadrži visoku koncentraciju antioksidansa te pruža prirodnu SPF zaštitu. Bogat sastav vitamina i masnih kiselina predstavljaju idealnu njegu kože lica i tijela, dok više o dobrobitima možete pročitati u nastavku.

Ulje čileanske maline dobiva se hladnim tiještenjem iz sjemenki maline i nažalost, ni okusom niti mirisom ne podsjeća na ovo ukusno voće. Ipak, svojim blagotvornim svojstvima za njegu kože lako će nadoknaditi nedostatak ugodnog mirisa.

Ulje maline postalo je popularno s pojačanom svijesti o prirodnoj kozmetici te je putem niza testiranja utvrđeno da osigurava prirodnu zaštitu od sunca. Osim toga, zbog jakog antioksidativnog djelovanja, ulje maline pomaže spriječiti oštećenje kože zbog UV zračenja pa možemo reći da ima dvostruko djelovanje prilikom izlaganja suncu.

Dobrobiti ulja čileanske maline za kožu

  • Prirodna UV zaštita.
  • Jako antioksidativno djelovanje.
  • Obnavlja kožu.
  • Protuupalno djelovanje.
  • Spriječava prve znakove starenja.
  • Pomaže kod dermatitisa i ekcema.
  • Hidratizira sve tipove kože.
ulje-sjemenki-maline

SPF faktor i zaštita od sunca

Prema nekoliko istraživanja, dokazano je da ulje čileanske maline apsorbira UVB i UVC zrake te pruža kvalitetnu prirodnu zaštitu prilikom izlaganja suncu.

SPF faktor ulja sjemenki maline procijenjen je između 25 i 50, no može ovisiti o raznim faktorima prilikom uzgoja i proizvodnje. Korištenje ovog ulja stoga se preporučuje za zaštitu svih tipova kože, posebice one osjetljive na sastojke u komercijalnim kremama za zaštitu od sunca.

Može se koristiti za izradu domaćih pripravaka za zaštitu od sunca, a danas se sve češće nalazi u proizvodima prirodne kozmetike. Važno je imati na umu da se prilikom miješanja s drugim uljima ili maslacima, smanjuje SPF faktor ulja čileanske maline. Za najbolju zaštitu, preporučljivo je nanositi ulje u čistom obliku na kožu.

Također, ulje sjemenki maline sigurno je za korištenje i na koži lica jer ne uzrokuje žačepljenje pora niti prištiće, a pruža odličnu zaštitu osjetljivije kože lica.

Jedina mana ovog izrazito blagotvornog ulja jest njegova cijena, koja iznosi preko stotinu kuna za pakiranje od 100 ml, što je mnogima neisplativo. S druge strane, ako želite kvalitetnu prirodnu zaštitu koja ujedno i obnavlja kožu nakon izlaganja suncu, ulje čileanske maline najbolji je izbor.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu