Tonici za lice – zašto su važni?

tonik za lice

Pravilna njega lica izrazito je bitna kako biste imali mekanu i čistu kožu te prevenirali znakove starenja. Prvi korak njege lica je čišćenje od šminke i nečistoća koje se kroz dan nakupe na površini kože. Nakon čišćenja lica važno je koristiti tonik.

Znate li zašto je važno koristiti tonik za lice i kakve sve dobrobiti pruža? Saznajte u nastavku!

Što je tonik za lice?

Tonik je brzo upijajući proizvod za kožu lica koji ima teksturu vode. Koristi se nakon čišćenja kože, a prije nanošenja kreme kako bi se koža pripremila za hidratizaciju. Najčešće sadrži sastojke poput kiselina, glicerina, antioksidansa i protuupalnih tvari. Upotreba tonika preporučuje se osobama svih tipova kože.

Ako želite sami napraviti prirodni tonik za lice, recept možete saznati ovdje.

Kako odabrati tonik za lice?

Imajte na umu da sastojci u tonicima variraju, stoga mogu imati različita svojstva i namjene za različite tipove kože. Iz tog razloga odaberite tonik koji je namijenjen vašem tipu kože i koji odgovara vašim potrebama.

Prilikom odabira pripazite da ne sadrži isušujuće i štetne sastojke poput alkohola, parfema, salicilne kiseline, ftalata i parabena. Izrazito je važno izbjegavati ove sastojke u svim proizvodima za kožu ako imate osjetljivu kožu.

Neki od sastojaka koji se često nalaze u tonicima, a koji mogu doprinijeti njezi vaše kože su:

Tonik možete birati i po tipu kože koji imate. Za osobe s masnom kožom ili povećanim porama preporučuje se upotreba tonika koji sadrži alfa hidroksi kiseline (AHA) poput glikolne kiseline. Više o toniku za masnu kožu saznajte ovdje.

Ako imate suhu kožu odaberite tonik s amino kiselinama i sastojcima koji dubinski njeguju kožu. Za osobe sa zrelom kožom preporučuju se tonici koji sadrže antioksidanse i hidratizirajuće sastojke poput ružine vodice, hijaluronske kiseline i glicerina.

tonik za lice
Foto: Stockphoto Secrets

Zašto koristiti tonik za lice?

Tonik se koristi kako bi se uklonile zaostale nečistoće na licu, kako bi se koža lica umirila i hidratizirala te pripremila za sljedeći korak njege.

Osim što upotreba tonika osvježava lice, ona također donosi i neke bitne prednosti.

  • Uklanja nečistoće s lica – čišćenjem lica najčešće ne uklonimo sve nečistoće koje se nalaze na površini. Tonik omogućava čišćenje zaostalih tragova šminke, bakterija, mrtvih stanica kože i ulja s lica.
  • Priprema kožu za druge proizvode – čišćenjem zaostalih prljavština s lica tonik priprema kožu na nanošenje kreme ili seruma te pospješuje upijanje tih proizvoda.
  • Njeguje kožu – većina tonika sadrži hidratizirajuće sastojke koji dodatno njeguju kožu lica.
  • Štiti kožu – upotreba tonika omogućava zaštitu kože od vanjskih utjecaja.
  • Zateže kožu lica – tonik kratkotrajno zateže kožu lica i daje joj svjež izgled.
  • Smanjuje izgled pora – neki tonici su formulirani na način da smanjuju vidljivost pora na licu.

Tonik za lice stoga je neizostavni dio njege lica kako biste očistili kožu i pospješili upijanje kreme ili seruma.

njega kože
Foto: Photo Secrets

Kako koristiti tonik za lice?

Tonik bi trebao biti korišten kao korak između čišćenja i hidratiziranja kože lica kremom ili serumom. Na taj način tonik omogućava uklanjanje preostalih nečistoća i priprema kožu za kremu ili serum.

Koristi se tako da se nanese određena količina na vatu ili blazinicu, a potom se natopljenom vatom ili blazinicom nježno prelazi preko kože lica i vrata. Ako ne želite koristiti vatu ili blazinicu, potražite tonik u spreju koji se raspršuje direktno na lice.

Ovaj proizvod se ne ispire s lica stoga je potrebno pustiti da se posuši prije nanošenja kreme ili seruma.

Možete ga koristiti redovito kao dio svoje beauty rutine. Preporučuje se da započnete s rjeđom upotrebom, te polako navikavate kožu na dnevno korištenje tonika.

Članak objavljen:

Saznajte više o njezi lica u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu