Tonici za lice: Znate li zašto su važni? Evo kako odabrati tonik za vašu kožu i kako ga koristiti

Tonici za lice

Pravilna njega lica izrazito je bitna kako biste imali mekanu i čistu kožu te prevenirali znakove starenja. Prvi korak njege lica je čišćenje od šminke i nečistoća koje se kroz dan nakupe na površini kože. Nakon čišćenja lica obično se koriste tonici za lice.

Znate li zašto je važno koristiti tonik za lice i kakve sve dobrobiti pruža? Saznajte u nastavku.

Što je tonik za lice?

Tonik je brzoupijajući proizvod za kožu lica koji ima teksturu vode. Koristi se nakon čišćenja kože, a prije nanošenja kreme kako bi se koža pripremila za hidratizaciju. Najčešće sadrži sastojke poput kiselina, glicerina, antioksidansa i protuupalnih tvari. Upotreba tonika preporučuje se osobama svih tipova kože.

Ako želite sami napraviti prirodni tonik za lice, pročitajte članak “Prirodni tonik za lice: Imamo jednostavan recept za sve tipove kože“.

Tonici za lice – kako ih odabrati?

Imajte na umu da sastojci u tonicima variraju, stoga mogu imati različita svojstva i namjene za različite tipove kože. Zato odaberite tonik koji je namijenjen vašem tipu kože i koji odgovara vašim potrebama.

Prilikom odabira pripazite da ne sadrži isušujuće i štetne sastojke poput alkohola, parfema, salicilne kiseline, ftalata i parabena.

Izrazito je važno izbjegavati ove sastojke u svim proizvodima za kožu ako imate osjetljivu kožu.

Neki od sastojaka koji se često nalaze u tonicima, a koji mogu doprinijeti njezi kože su:

Tonik možete birati i po tipu kože koji imate. Za osobe s masnom kožom ili povećanim porama preporučuje se upotreba tonika koji sadrži alfa hidroksilne kiseline (AHA), poput glikolne kiseline.

Ako imate suhu kožu, odaberite tonik s aminokiselinama i sastojcima koji dubinski njeguju kožu. Za osobe sa zrelom kožom preporučuju se tonici koji sadrže antioksidanse i hidratizirajuće sastojke poput ružine vodice, hijaluronske kiseline i glicerina.

Tonik za lice - upotreba
FOTO: Shutterstock

Zašto koristiti tonik za lice?

Tonik se koristi kako bi se uklonile zaostale nečistoće na licu, kako bi se koža lica umirila i hidratizirala te pripremila za sljedeći korak njege.

Osim što upotreba tonika osvježava lice, ona također donosi i neke bitne prednosti:

  • uklanja nečistoće s lica – čišćenjem lica najčešće ne uklonimo sve nečistoće koje se nalaze na površini; tonik omogućava čišćenje zaostalih tragova šminke, bakterija, mrtvih stanica kože i ulja s lica
  • priprema kožu za druge proizvode – čišćenjem zaostalih prljavština s lica tonik priprema kožu za nanošenje kreme ili seruma te pospješuje upijanje tih proizvoda
  • njeguje kožu – većina tonika sadrži hidratizirajuće sastojke koji dodatno njeguju kožu lica
  • štiti kožu – upotreba tonika omogućava zaštitu kože od vanjskih utjecaja
  • zateže kožu lica – tonik kratkotrajno zateže kožu lica i daje joj svjež izgled
  • smanjuje izgled pora – neki tonici su formulirani na način da smanjuju vidljivost pora na licu.

Tonik za lice stoga je neizostavni dio njege lica kako biste očistili kožu i pospješili upijanje kreme ili seruma.

Tonik za lice – upotreba

Tonici za lice trebali bi biti korišteni kao korak između čišćenja i hidratiziranja kože lica kremom ili serumom. Na taj način tonik omogućava uklanjanje preostalih nečistoća i priprema kožu za kremu ili serum.

Koristi se tako da se nanese određena količina na vatu ili blazinicu, a potom se natopljenom vatom ili blazinicom nježno prelazi preko kože lica i vrata. Ako ne želite koristiti vatu ili blazinicu, potražite tonik u spreju koji se raspršuje direktno na lice.

Ovaj proizvod se ne ispire s lica pa je potrebno pustiti da se posuši prije nanošenja kreme ili seruma.

Možete ga koristiti redovito kao dio svoje beauty rutine. Preporučuje se da započnete s rjeđom upotrebom te polako navikavate kožu na dnevno korištenje tonika.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu