Recept za jogurt kolač s jagodama
- 1 komentara
- 1 min čitanja
Vjerujem da svi imate neki svoj omiljeni kolač s jogurtom među receptima. U mojoj obitelji ovaj recept prisutan je već generacijama. Jednostavan je, tipičan „nedjeljni kolač“. Jogurt mu daje izuzetnu sočnost, snijeg od bjelanjaka prozračnost, a jagode su kruna cijele priče….
Mala izmjena u odnosu na moj postojeći originalan recept je prilično umanjena količina šećera i dodatak dijela integralnog brašna. Vjerujem da će vam se svidjeti ova izmjenjena verzija.
Potrebni sastojci:
(Za kalup dimenzija 37×25 cm. Mjera je čaša od 2 dl.)
- 400 ml jogurta
- ¾ čaše smeđeg šećera
- 1 jušna žlica marmelade od marelica
- Vanili šećer (vrećica)
- 4 jaja
- 2 čaše glatkog pšeničnog brašna
- 2 čaše integralnog brašna
- Prašak za pecivo (vrećica)
- 400 g svježih jagoda
Priprema:
Namastite i pobrašnite kalup. Operite i očistite jagode i narežite ih na veće komade. Lagano ih posipajte brašnom kako vam prilikom pečenja ne bi pale na dno kolača.
Zagrijte pećnicu na cca 170 stupnjeva (ventilatorska pećnica na 150 stupnjeva).
U jednoj posudi pjenasto izmješajte žutanjke, šećer, vanili šećer. Dodajte jogurt (preporučujem čvrsti jogurt), marmeladu od marelica, glatko i integralno brašno. Napravite snijeg od bjelanjaka te ga lagano umiješajte u smjesu od žutanjaka (gotov snijeg nikako nemojte umiješati mikserom u smjesu, nego lagano, kuhačom kako bi vam sve ostalo što rahlije). Na kraju također lagano umiješajte nasjeckane jagode. I sve istresite u pripremljeni kalup za pečenje. Pecite otprilike 30-35 minuta.
Pečeni kolač ostavite da se ohladi i po želji posipajte šećerom u prahu.
Želite li isprobati recepte ove autorice, javite joj se putem njezine Facebook stranice.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja