Stručno odobrava
Kristina Žuna, mag. ing. biotechn.
Cink u hrani – biljni izvori cinka i suplementi, doziranje i posljedice
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Cink je bitan nutrijent koji djeluje kao snažan antioksidans. Također potiče normalan rast i razvoj i pomaže jačanju imuniteta. Potrebne su male količine cinka dnevno za optimalno zdravlje. Premala, kao i pretjerana konzumacija cinka može biti opasna.
Iako se najčešće vezuje uz namirnice kao što su meso i morski plodovi, biljne namirnice također mogu biti bogate cinkom.
Cink, selenij i magnezij smatraju se od važnijim antioksidansima i mineralima za jačanje imuniteta, a više o cinku pročitajte u nastavku.
Važnost cinka
Osim što djeluje kao antioksidans, cink ima važnu funkciju za tijelo iz više razloga. To su:
- imunitet – poboljšava funkcioniranje imuniteta,
- zacjeljivanje rana – promovira zacjeljivanje povreda, rana i opekotina,
- zdravlje očiju – cink je potreban za sintezu prekursora vitamina A u vitamin A, što poboljšava zdravlje očiju,
- sinteza nutrijenata – utječe na sintezu proteina, ugljikohidrata i amino kiselina u tijelu.
- balansiranje hormona – ima važnu ulogu u produkciji hormona, te prirodno povećava hormon testosterona te je također potreban za balansiranje inzulina u tijelu te pravilan rad štitnjače,
- bolesti – cink pomaže smanjenju tegoba kod reumatoidnog artritisa ili sindroma kroničnog umora.
Cink također može:
- ojačati vlasište,
- povećati plodnost,
- ublažiti zujanje u ušima,
- pridonijeti bržem oporavku od grlobolje,
- pomoći kod izlječenja afti.
Apsorpcija cinka se odvija u tankom crijevu, i to u njegovim dijelovima ileumu i duodenumu. Manji dio se može apsorbirati u želucu i debelom crijevu.
Apsorpcija cinka je bolja na prazan želudac i može iznositi do 79% u odnosu na pun želudac ili unos uz hranu kad apsorpcija iznosi 10 – 40%.
Cink vam također može pomoći u borbi protiv prehlade, a više o tome možete pročitati ovdje.
Cink – preporučene dnevne doze unosa
Za sve osobe se ne preporučuje dnevni unos veći od 40 mg cinka. Uravnoteženom prehranom se dnevno može unijeti 8.6 – 14 miligrama cinka.
U nastavku se nalazi tablica s preporučenim dozama za osobe različite dobi i spola.
DOB | MUŠKO | ŽENSKO |
0 – 6 mjeseci | 2 mg | 2 mg |
7 – 12 mjeseci | 3 mg | 3 mg |
1 – 3 godine | 3 mg | 3 mg |
4 – 8 godina | 5 mg | 5 mg |
9 – 13 godina | 8 mg | 8 mg |
14 – 18 godina | 11 mg | 9 mg (trudnoća 12 mg i dojenje 13 mg) |
19+ godina | 11 mg | 8 mg (trudnoća 11 mg i dojenje 12 mg) |
Trudnice mlađe od 18 godina trebale bi unositi 12 mg, a trudnice starije od 19 godina oko 11 mg cinka. Žene koje su trudne posebno moraju obratiti pozornost na dovoljan unos cinka.
Dojilje su često u deficitu cinka jer im se potreba za cinkom poveća za 50%, a unos hrane se poveća za 25%.
Ipak, neka istraživanja pokazuju da vegetarijanci i vegani trebaju oko 50% više cinka od osoba koje jedu meso, zbog slabije apsorpcije. Iz tog razloga je važno posavjetovati se s liječnikom ako mijenjate dijetu.
Stoga, više cinka mogu zatrebati:
- trudnice i dojilje,
- vegani i vegetarijanci,
- alkoholičari,
- pacijenti koji pate od srpaste anemije,
- kronični bolesnici.
Namirnice bogate cinkom
Iako se kao namirnice bogate cinkom najčešće spominju crveno meso (govedina) i morski plodovi (školjke kamenice i rakovi), postoje i brojni biljni izvori cinka u hrani.
Neke od najbogatijih biljnih izvora cinka navode kanadski nutricionisti na svom web portalu Dietitians of Canada, a to su:
- sjemenke sezama (100 g) – 10.2 mg cinka,
- sjemenke bundeve (100 g) – 7.81 mg cinka,
- shiitake gljive (100 g) – 7.66 mg cinka,
- indijski oraščići (100 g) – 5.35 mg cinka,
- tamna čokolada (100 g) – 6.8 mg cinka,
- sjemenke lana (100 g) – 5 mg cinka,
- slanutak (100 g) – 3.43 mg cinka,
- kikiriki (100 g) – 3.27 mg cinka,
- grah (100 g) – 2.79 mg cinka,
- smeđa riža (100 g) – 2.02 mg cinka,
- grašak (100 g) – 1.24 mg cinka,
- češnjak (100 g) – 1.16 mg cinka,
- špinat (100 g) – 0.8 mg cinka.
Izvori cinka su također razni sirevi, pivski kvasac, soja, puretina, iznutrice i drugo.
Nedostatak cinka – posljedice
Najznačajnije moguće posljedice deficijencije cinka su retardacija u rastu tj. usporen rast i loše funkcioniranje imuniteta. Neke od dodatnih ozbiljnijih posljedica nedostatka cinka mogu biti:
- opadanje kose,
- proljev i problemi s probavom,
- zakašnjelo seksualno sazrijevanje,
- hipogonadizam kod muškaraca,
- živčana disfunkcija,
- teško zacjeljivanje rana,
- dermatitis,
- anoreksija,
- smanjena funkcija imunološkog sustava,
- poremećaji okusa i mirisa,
- poremećeni metabolizam vitamina A,
- sklonost pojavi autoimunih bolesti, itd.
Dugo uzimanje više od 100 miligrama cinka na dan može za posljedicu imati slabljenje imuniteta i smanjenje kolesterola.
Jednokratno uzimanje više od 200 miligrama cinka na dan će uzrokovati mučninu, povraćanje i proljev.
Suplementi cinka
Ako ipak ne možete prehranom dobiti dovoljno ovog minerala, preporuča se uzimanje cinka u tabletama.
Suplementi se mogu davati djeci koja zaostaju u rastu, u iznosu od 5 mg cinka po danu. Odrasli maksimalno mogu uzimati 50 miligrama cinka po danu iz suplemenata, a to su najčešće multimineralni suplementi.
Cink u tabletama dolazi u obliku cink glukonata, cink sulfata i cink acetata. U suplementima na 30 miligrama cinka dolazi i 2 miligrama bakra jer se vežu na iste stanične receptore u organizmu.
Najbolje vrijeme za uzimanje cinka kao suplementa je sat vremena prije obroka ili dva sata nakon obroka, ističe Geoffrey P. Webb, doktor znanosti i autor knjige Dietary Supplements and Functional Foods.
Nedostatak cinka – opadanje kose
Cink pomaže pospješivanju apsorpcije drugih nutrijenata, regulaciji hormona i izgradnji zdravih stanica. Upravo iz ovih razloga cink je važan mineral za sprečavanje i tretiranje opadanja kose, a njegov manjak može biti uzrok istoga.
Neka istraživanja pokazuju da manjak cinka mijenja proteinsku strukturu folikula u vlasištu. Time se slabi struktura vlasišta, a kosa ispada ranije nego što bi trebala, objašnjavaju znanstvenici u radu objavljenom 2017. godine u časopisu Dermatology Practical & Conceptual.
Previše cinka u organizmu – posljedice
Postoji par ozbiljnih posljedica velikog unosa cinka. Unos prevelike količine cinka može utjecati na lošiju apsorpciju drugih nutrijenata kao što je bakar. Posljedično, nedostatak bakra u tijelu može dovesti do anemije.
Također, predoziranje cinkom može dovesti do trovanja teškim metalima. Simptomi uključuju:
- mučninu i povraćanje,
- metalni okus u ustima,
- niski tlak,
- konvulzije,
- kratkoću daha.
Cink za djecu
Važno je da djeca dobivaju cink iz prirodnih izvora, a ne namirnica obogaćenih cinkom u procesu proizvodnje. Neprirodni izvor cinka kod djece može dovesti do nedostatka drugih nutrijenata koje bi inače prirodno unosili s cinkom (kao što je bakar).
Dobivanja cinka iz cinkom obogaćene hrane kod djece može dovesti i do pretjeranog unosa tog nutrijenta. Neka istraživanja pokazuju da 90% djece ispod godine dana starosti, i 50 % djece u dobi od 1 – 3 godine unose više cinka nego što bi trebala.
Obrok bogat cinkom – recept
U nastavku se nalazi recept za fino vegetarijansko jelo bogato cinkom.
Sastojci:
- 500 g špinata,
- 1 žlica maslaca,
- 2 žlice usitnjenog luka,
- 1 režanj češnjaka (usitnjeni),
- 2 čajne žlice brašna (može bezglutensko),
- 300 ml kefira,
- 120 g vegetarijanskog parmezana,
- ½ čajne žlice limunovog soka,
- 50 g naribanog sira po želji (može cheddar),
- 80 g srca artičoke,
- sol i papar po želji.
Priprema:
- Zakuhajte vodu i stavite špinat na 30 sekundi, pa procijedite. Izrežite uvenuli špinat na komade.
- Otopite maslac u zdjeli. Dodajte češnjak i luk, te pržite dok luk ne omekša.
- Dodajte brašno i miješajte 1 minutu. Dodajte kefir i miješajte još jednu minutu.
- Maknite s vatre i dodajte parmezan i limunov sok, pa uz miješanje vratite na vatru.
- Na kraju dodajte sir, i kada se otopi umiješajte artičoke i špinat.
Servirajte s nachosima ili po želji kao umak.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
Izvori:
- Geoffrey P. Webb (2006) Dietary supplements and functional foods, Blackwell Publishing Ltd, UK.
- Position of the American Dietetic Association. (2001) Food fortification and dietary supplements. J Am Diet Assoc 101: 115-125.
- Dietitians of Canada. (2018) Food Sources of Zinc. Dietitians.ca
- Ruggeri, C. (2017) Top 10 Foods High in Zinc. Dr. Axe.
- Guo, E.L., Katta, R. (2017) Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use. Dermatol Pract Concept. 7(1): 1–10.