Upala gušterače i prehrana: Što jesti? Imamo recepte

Upala gušterače i prehrana

Gušterača je vitalni organ probavnog i endokrinog sustava pa je jedan od vrlo važnih organa u metabolizmu makronutrijenata, a važna je i za regulaciju šećera u krvi zbog lučenja inzulina. Upala gušterače, pankreatitis, uz liječenje će zahtijevati i prilagodbu prehrane.

Pankreatitis može biti akutan i kroničan, a najčešći razlozi upale gušterače su prekomjerna konzumacija alkohola, metabolički poremećaji, genetska sklonost, kao i određeni lijekovi. Važno je da prehrana za upalu gušterače bude prilagođena, no unatoč danim savjetima, dodatno se posavjetujte s liječnikom ili nutricionistom.

Upala gušterače i prehrana

Kada je riječ o akutnom pankreatitisu, popraćen je boli u gornjem dijelu abdomena, a može se pojaviti i povišena temperatura, kao i povraćanje i mučnina. Položaj fetusa može olakšati bolove, dok iste može pogoršati unos hrane.

Zato se prvih nekoliko dana primjenjuje post, a pacijent dobiva infuziju. Nakon toga slijedi postepeno uvođenje namirnica koje neće uzrokovati prekomjerno lučenje probavnih enzima. Ovisno o smanjenju intenziteta simptoma, kroz naredne dane proširuje se spektar namirnica.

Kada se stanje stabilizira, tek tada pacijent prelazi na prehranu namijenjenoj za upalu gušterače. Kada je riječ o kroničnom pankreatitisu, važno je osigurati dovoljno energije i nutrijenata, spriječiti pothranjenost i što više ublažiti simptome.

Naglasak je na individualnom pristupu prehrani, a vjerojatno će biti potrebno uzimati i enzime.

Općenito, postoje određena pravila kada je u pitanju prehrana kod upale gušterače:

  • češći, ali manji obroci, oko pet do šest dnevno
  • izbjegavanje masne, pržene i začinjene hrane
  • hrana se najviše priprema kuhanjem, pirjanjem i pečenjem s minimalnom dozom masnoća
  • prednost se daje voću s nižim udjelom šećera
  • voće je najbolje jesti kuhano i pasirano
  • izbjegavanje alkohola, cigareta, kofeina i gaziranih sokova
  • paziti na dovoljan unos vode
  • od mliječnih proizvoda dati prednost fermentiranim proizvodima
  • smanjiti unos jednostavnih rafiniranih ugljikohidrata.

Pankreatitis dijeta – jelovnik

Što se tiče namirnica koje je poželjno konzumirati kod upale gušterače, evo popisa:

  • kuhano povrće u vodi ili na pari
  • probiotička hrana poput kefira i acidofila
  • kuhano meso
  • nemasna riba
  • krumpir, palenta, riža
  • zobene pahuljice, dvopek, tjestenina
  • biljni čajevi poput kamilice i matičnjaka
  • maslinovo, laneno i bučino ulje
  • oguljeno i kuhano voće, kaše od voća.

Slijedi primjer jelovnika koji treba poslužiti kao orijentir, a prehranu prilagodite uz pomoć stručne osobe:

  • doručak: kuhane zobene pahuljice s cimetom i bananom
  • užina: kuhana jabuka i rižini krekeri
  • ručak: juha od pasiranog povrća (tikvica, mrkva, krumpir), kuhana piletina s palentom i kuhana cikla
  • užina: posni sir s kruškom
  • večera: kuhana riba na pari s blitvom i krumpirom te s malo maslinovog ulja
  • večernja užina: niskomasni probiotički jogurt.
Pankreatitis dijeta - jelovnik
FOTO: Shutterstock

Upala gušterače – prehrana i recepti

Kao što se vidi prema primjeru jelovnika, prehrana je jednostavna, sastavljena od cjelovitih i neprocesuiranih namirnica. Samim time, recepti su jednostavni, te se brzo i lako pripremaju. Slijedi nekoliko prijedloga recepata.

Rižoto od tikvica i mrkve

Evo recepta za fini rižoto od tikvica i mrkve.

Sastojci:
Priprema
  1. Na malo vode dinstajte tikvicu i mrkvu, a potom dodajte rižu i postepeno ulijevajte vodu.
  2. Kuhajte na laganoj vatri dok riža ne postane mekana i kremasta.
  3. Pri kraju dodajte malo maslinovog ulja.

Krem juha od batata i komorača

Evo recepta za laganu juhu od batata i komorača.

Sastojci:
Priprema
  1. Batat ogulite i narežite zajedno s komoračem te kuhajte povrće dok ne omekša.
  2. Potom kuhano povrće usitnite u blenderu ili štapnim mikserom.
  3. Prelijte pasirano povrće u tanjur pa dodajte malo ulja i soli.

Pire od cvjetače s peršinom

Evo recepta za prilog koji ćete obožavati.

Sastojci:
Priprema
  1. Cvjetaču skuhajte u vodi, a onda je izblendajte u blenderu.
  2. Dodajte sol i peršin te pomiješajte.
Upala gušterače - prehrana i recepti
FOTO: Shutterstock

Proso s jabukom i cimetom

Evo recepta za doručak za gušteraču.

Sastojci:
Priprema
  1. Proso isperite i skuhajte prema uputama.
  2. Jabuku naribajte i dodajte prosu te kuhajte još koju minutu kako bi i jabuka omekšala.
  3. Dodajte cimet.

Pečena bundeva s rižom

Sezona je bundeva, pa je iskoristite s ovim receptom.

Sastojci:
Priprema
  1. Bundevu ogulite i narežite na kockice.
  2. Pecite je na 180 °C oko 25 minuta dok ne omekša.
  3. Pomiješajte pečenu bundevu s rižom, koprom i maslinovim uljem.

Cikla i gušterača

Cikla blagotvorno djeluje na gušteraču zbog svojih nutritivnih vrijednosti kao što su folati, betalaini i mangan. Lako je probavljiva kao kuhana – zato kod pankreatitisa treba konzumirati kuhanu, a ne sirovu ciklu. Kada nastupi kronična faza, može biti dio redovne prehrane.

Kava i gušterača

U većim količinama kava može iritirati gušteraču pa se preporučuje izbjegavanje kofeina, odnosno kave u fazi pogoršanja simptoma. Kod remisije kroničnog pankreatitisa pojedini pacijenti mogu podnositi kavu bez dodatka šećera i mlijeka, no važno je pratiti individualnu reakciju i konzultirati se sa stručnjakom.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu