Upala gušterače i prehrana: Što jesti? Imamo recepte
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja

Gušterača je vitalni organ probavnog i endokrinog sustava pa je jedan od vrlo važnih organa u metabolizmu makronutrijenata, a važna je i za regulaciju šećera u krvi zbog lučenja inzulina. Upala gušterače, pankreatitis, uz liječenje će zahtijevati i prilagodbu prehrane.
Pankreatitis može biti akutan i kroničan, a najčešći razlozi upale gušterače su prekomjerna konzumacija alkohola, metabolički poremećaji, genetska sklonost, kao i određeni lijekovi. Važno je da prehrana za upalu gušterače bude prilagođena, no unatoč danim savjetima, dodatno se posavjetujte s liječnikom ili nutricionistom.
Upala gušterače i prehrana
Kada je riječ o akutnom pankreatitisu, popraćen je boli u gornjem dijelu abdomena, a može se pojaviti i povišena temperatura, kao i povraćanje i mučnina. Položaj fetusa može olakšati bolove, dok iste može pogoršati unos hrane.
Zato se prvih nekoliko dana primjenjuje post, a pacijent dobiva infuziju. Nakon toga slijedi postepeno uvođenje namirnica koje neće uzrokovati prekomjerno lučenje probavnih enzima. Ovisno o smanjenju intenziteta simptoma, kroz naredne dane proširuje se spektar namirnica.
Kada se stanje stabilizira, tek tada pacijent prelazi na prehranu namijenjenoj za upalu gušterače. Kada je riječ o kroničnom pankreatitisu, važno je osigurati dovoljno energije i nutrijenata, spriječiti pothranjenost i što više ublažiti simptome.
Općenito, postoje određena pravila kada je u pitanju prehrana kod upale gušterače:
- češći, ali manji obroci, oko pet do šest dnevno
- izbjegavanje masne, pržene i začinjene hrane
- hrana se najviše priprema kuhanjem, pirjanjem i pečenjem s minimalnom dozom masnoća
- prednost se daje voću s nižim udjelom šećera
- voće je najbolje jesti kuhano i pasirano
- izbjegavanje alkohola, cigareta, kofeina i gaziranih sokova
- paziti na dovoljan unos vode
- od mliječnih proizvoda dati prednost fermentiranim proizvodima
- smanjiti unos jednostavnih rafiniranih ugljikohidrata.
Pankreatitis dijeta – jelovnik
Što se tiče namirnica koje je poželjno konzumirati kod upale gušterače, evo popisa:
- kuhano povrće u vodi ili na pari
- probiotička hrana poput kefira i acidofila
- kuhano meso
- nemasna riba
- krumpir, palenta, riža
- zobene pahuljice, dvopek, tjestenina
- biljni čajevi poput kamilice i matičnjaka
- maslinovo, laneno i bučino ulje
- oguljeno i kuhano voće, kaše od voća.
Slijedi primjer jelovnika koji treba poslužiti kao orijentir, a prehranu prilagodite uz pomoć stručne osobe:
- doručak: kuhane zobene pahuljice s cimetom i bananom
- užina: kuhana jabuka i rižini krekeri
- ručak: juha od pasiranog povrća (tikvica, mrkva, krumpir), kuhana piletina s palentom i kuhana cikla
- užina: posni sir s kruškom
- večera: kuhana riba na pari s blitvom i krumpirom te s malo maslinovog ulja
- večernja užina: niskomasni probiotički jogurt.

Upala gušterače – prehrana i recepti
Kao što se vidi prema primjeru jelovnika, prehrana je jednostavna, sastavljena od cjelovitih i neprocesuiranih namirnica. Samim time, recepti su jednostavni, te se brzo i lako pripremaju. Slijedi nekoliko prijedloga recepata.
Rižoto od tikvica i mrkve
Evo recepta za fini rižoto od tikvica i mrkve.
Sastojci:
- 70 g riže
- 1 mrkva (narezana na trakice)
- 1 manja tikvica (narezana na trakice)
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- malo soli
- voda.
Priprema
- Na malo vode dinstajte tikvicu i mrkvu, a potom dodajte rižu i postepeno ulijevajte vodu.
- Kuhajte na laganoj vatri dok riža ne postane mekana i kremasta.
- Pri kraju dodajte malo maslinovog ulja.
Krem juha od batata i komorača
Evo recepta za laganu juhu od batata i komorača.
Sastojci:
- pola glavice komorača
- 1 srednji batat
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- 400 ml vode
- prstohvat soli.
Priprema
- Batat ogulite i narežite zajedno s komoračem te kuhajte povrće dok ne omekša.
- Potom kuhano povrće usitnite u blenderu ili štapnim mikserom.
- Prelijte pasirano povrće u tanjur pa dodajte malo ulja i soli.
Pire od cvjetače s peršinom
Evo recepta za prilog koji ćete obožavati.
Sastojci:
Priprema
- Cvjetaču skuhajte u vodi, a onda je izblendajte u blenderu.
- Dodajte sol i peršin te pomiješajte.

Proso s jabukom i cimetom
Evo recepta za doručak za gušteraču.
Sastojci:
Priprema
- Proso isperite i skuhajte prema uputama.
- Jabuku naribajte i dodajte prosu te kuhajte još koju minutu kako bi i jabuka omekšala.
- Dodajte cimet.
Pečena bundeva s rižom
Sezona je bundeva, pa je iskoristite s ovim receptom.
Sastojci:
- 100 g muškatne bundeve
- 3 jušne žlice kuhane riže
- prstohvat suhog kopra
- 1 čajna žličica maslinovog ulja.
Priprema
- Bundevu ogulite i narežite na kockice.
- Pecite je na 180 °C oko 25 minuta dok ne omekša.
- Pomiješajte pečenu bundevu s rižom, koprom i maslinovim uljem.
Cikla i gušterača
Cikla blagotvorno djeluje na gušteraču zbog svojih nutritivnih vrijednosti kao što su folati, betalaini i mangan. Lako je probavljiva kao kuhana – zato kod pankreatitisa treba konzumirati kuhanu, a ne sirovu ciklu. Kada nastupi kronična faza, može biti dio redovne prehrane.
Kava i gušterača
U većim količinama kava može iritirati gušteraču pa se preporučuje izbjegavanje kofeina, odnosno kave u fazi pogoršanja simptoma. Kod remisije kroničnog pankreatitisa pojedini pacijenti mogu podnositi kavu bez dodatka šećera i mlijeka, no važno je pratiti individualnu reakciju i konzultirati se sa stručnjakom.
Pročitajte i ove članke:
- Pankreatitis (upala gušterače): Koji su simptomi?
- Simptomi bolesti gušterače: Može biti opasno po život! Evo kako i gdje boli gušterača i koji se još popratni simptomi javljaju
- Život bez gušterače: Kako izgleda i kakav je životni vijek?
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Kiseljenje paprika: Znamo omjer octa i vode, imamo i recepte
- Zrinka Babić
- 2 min čitanja