Jedenje jaja svaki dan: Štetno ili korisno za zdravlje?
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja

Jaja su već desetljećima predmet rasprave među nutricionistima, osobito zbog visokog udjela kolesterola u žumanjku. No, istraživanja posljednjih godina sve češće potvrđuju da jedenje jaja svaki dan može imati niz pozitivnih učinaka na zdravlje, osobito ako se uklopi u uravnoteženu prehranu.
Jedenje jaja svaki dan i zdravlje mišića
Jaja su prirodan izvor visokokvalitetnih proteina koje tijelu pomažu u izgradnji i očuvanju mišićne mase. Osim proteina, jaja sadrže i ključne nutrijente poput:
- aminokiselina
- kolina
- selena
- vitamina B skupine.
U kombinaciji s redovitom tjelesnom aktivnošću, jedenje jaja svaki dan – osobito cijelih jaja – može pridonijeti većoj mišićnoj snazi i boljoj regeneraciji nakon vježbanja.

Jedenje jaja svaki dan može pomoći u borbi protiv kroničnih bolesti
Jaja sadrže antioksidanse koji pomažu u zaštiti stanica od oksidativnog stresa, a on je jedan od glavnih uzroka brojnih kroničnih stanja poput dijabetesa, bolesti srca i raka.
Ako se kombiniraju s drugim namirnicama bogatim antioksidansima, jedenje jaja svaki dan može biti koristan dodatak prehrani usmjerenoj na prevenciju bolesti.
Jaja smanjuju upale u tijelu
Upalne procese u tijelu moguće je ublažiti pravilnom prehranom, a jaja tu igraju značajnu ulogu. Istraživanja pokazuju da ljudi koji redovito jedu jaja imaju poboljšane biljege upale. Većina ovih korisnih tvari nalazi se upravo u žumanjku, što znači da samo bjelanjci ne pružaju isti učinak.
Svaki dan jedno jaje za zdravu tjelesnu težinu
Zbog visoke količine proteina i relativno niske energetske vrijednosti, jaja su odličan izbor za doručak ako želite smršavjeti ili održavati zdravu težinu.
Jedno istraživanje pokazalo je da su osobe koje su ujutro jele jaja imale nižu razinu hormona gladi i unosile manje kalorija tijekom dana u usporedbi s onima koji su jeli zobene pahuljice.
Jedenje jaja svaki dan može smanjiti rizik od moždanog udara
Iako se dugo vjerovalo da su jaja loša za srce, nova istraživanja sve više osporavaju tu tvrdnju. Neke studije pokazuju da jedenje jaja svaki dan može čak smanjiti rizik od moždanog udara i srčanog udara, osobito kod zdravih osoba.
Naravno, osobe s povišenim kolesterolom i srčanim tegobama trebale bi se držati preporuka liječnika.

Kolesterol i jaja – treba li se brinuti?
Jaja su doista bogata kolesterolom – osobito žumanjci – no važno je naglasiti da mnoga novija istraživanja nisu pronašla izravnu povezanost između unosa jaja i povišenog kolesterola u krvi. Dapače, kod mnogih ljudi jedenje jaja povećava razinu “dobrog” HDL kolesterola koji pomaže u uklanjanju lošeg kolesterola iz krvotoka.
Ipak, kod osoba s dijabetesom, pretilošću ili genetskim predispozicijama za srčane bolesti, jedenje jaja svaki dan moglo bi zahtijevati poseban oprez i individualni pristup.
Koliko jaja je sigurno jesti dnevno?
Za većinu zdravih odraslih osoba, 1 – 2 jaja dnevno smatra se sigurnim unosom. Neka istraživanja pokazuju čak i pozitivne učinke konzumacije do tri jaja dnevno, no važno je pritom voditi računa o cjelokupnoj prehrani, fizičkoj aktivnosti i eventualnim rizičnim čimbenicima.
Za osobe koje trebaju ograničiti unos kolesterola, bjelanjci su dobar izbor jer ne sadrže kolesterol, ali i dalje pružaju kvalitetne proteine.
Pročitajte i ove članke:
- Jesu li jaja dobra ili loša za srce? Evo što kaže nova studija
- Kuhanje jaja: Kako da vam svaki put ispadnu savršena?
- Dijeta s jajima: Šest kilograma dolje za tjedan dana?
- Madormo, C. (2025). What Happens to Your Body When You Eat Eggs Every Day. Verywell Health.
- Wu, F. i sur. (2022). Egg and Dietary Cholesterol Consumption and the Prevalence of Metabolic Syndrome: Findings from a Population-Based Nationwide Cohort. JAND, 122(4): 758–770.
- Godos, J. i sur. (2021). Egg consumption and cardiovascular risk: a dose–response meta-analysis of prospective cohort studies. Eur. J. Nutr., 60: 1833–1862.
- Sawrey-Kubicek, L. i sur. (2019). Whole egg consumption compared with yolk-free egg increases the cholesterol efflux capacity of high-density lipoproteins in overweight, postmenopausal women. The American Journal of Clinical Nutrition, 110(3): 617–627.
- Zhong, V. W. i sur. (2019). Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality. JAMA, 321(11):1081–1095.
- Missimer, A. i sur. (2017). Consuming Two Eggs per Day, as Compared to an Oatmeal Breakfast, Decreases Plasma Ghrelin while Maintaining the LDL/HDL Ratio. Nutrients, 9: 89.