6 uobičajenih mitova o probavi
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Mnogi se ljudi bore s raznim probavnim tegobama, a nekim problemima pogoduju mitovi o probavi. U nastavku vam donosimo šest učestalih mitova o probavi i objašnjenja.
1. Začinjena hrana i stres uzrokuju čir
Čir uzrokuje bakterija Helicobacter pylori. Nju možete dobiti putem kontaminirane hrane ili vode ili pak preko poljupca. Začinjena hrana i stres ne uzrokuju čireve, ali oni mogu pogoršati simptome.
Pročitajte članak “Čir na želucu (peptički ulkus) – uzroci, simptomi i liječenje“.
2. Pijenje mlijeka liječi čir
Pijenje mlijeka može privremeno olakšati bol, ali također može povećati lučenje želučane kiseline i time pogoršati simptome.
3. Žgaravica je bezazlena
Posavjetujte se s liječnikom ako imate žgaravicu dva ili više puta tjedno. Ona može biti znak gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB). GERB može uzrokovati ozbiljne komplikacije tijekom vremena, kao što su krvarenje ili bolesti jednjaka.
Pročitajte članak “Prirodni lijek za žgaravicu – bez recepta, čaj, što jesti protiv žgaravice“.
4. Ljudi koji su intolerantni na laktozu ne mogu jesti mliječne proizvode
Ako ne podnosite laktozu, znači da imate nedostatak enzima laktaze koji razgrađuje laktozu – šećer u mliječnim proizvodima. Međutim, većina ljudi koji ne podnose laktozu ipak mogu unijeti određenu količinu mliječnih proizvoda u organizam bez neugodnih posljedica.
Bezreceptni zamjenski proizvodi pomažu mnogim ljudima da uživaju u mlijeku. Pitajte svojeg liječnika o dodavanju nekih mliječnih proizvoda u prehranu i vratite dobar izvor kalcija natrag u svoju prehranu.
Pročitajte članak “Intolerancija na laktozu i alergija na mlijeko“.
5. Više vlakana je uvijek bolje
Cilj je pojesti 20 – 35 g vlakana dnevno. Ali nemojte ih pojesti odjednom, vlakna mogu izazvati plinove. Postupno povećajte unos od 2 – 3 g dnevno dok se ne dosegnete svoj cilj.
Pročitajte članke:
- Što su vlakna, zašto nam trebaju i koje su namirnice bogate vlaknima?
- Za probavu dušu dala: Šest znakova da ne jedete dovoljno vlakana.
6. Alergije na gluten su česte
Celijakija je intolerancija na gluten – protein u pšenici, raži i ječmu. Jedan pogled na ponudu namirnica bez glutena u trgovini može vas navesti na razmišljanje da je alergija na gluten vrlo učestala. Međutim, istraživanja u SAD-u su pokazala da manje od 1 % populacije Amerikanaca pati od celijakije.
Pročitajte članak “Celijakija – uzroci, simptomi i liječenje“.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
- Mullally, J. (2016). 6 Digestion Myths and Facts. SlideShare.