Najbolji bakalar na crveno: Recept nutricionistice

Najbolji bakalar na crveno Recept nutricionistice

Badnja večer jedan je od najljepših dana tijekom božićnih blagdana. Iako smo se već odmakli od tradicije, ipak će neki baš na Badnjak kititi bor i pripremati tradicionalni ručak ili večeru. Bakalar je jedno od tih tradicionalnih jela, iako njegova cijena raste iz godine u godinu. 

Međutim, ako rijetko jedemo bakalar ili ga jedemo samo na Badnjak, onda ćemo nekako i progledati kroz prste kada vidimo cijenu koja je visoka čak i na akciji.

Ako vam je suhi bakalar izvan financijskog dosega, sasvim je u redu koristiti smrznuti ili svježi. 

Najbolji bakalar na crveno

Možda ćemo se ipak odlučiti za tradicionalni ručak ili večeru za Badnjak ako uzmemo u obzir da je bakalar nutritivna namirnica, bogata omega-3 masnim kiselinama, lako probavljivim proteinima, a sadrži i vitamin D koji posebno nedostaje u zimskim mjesecima. 

Evo kako pripremiti najbolji bakalar na crveno.

Najbolji bakalar na crveno
FOTO: Shutterstock

Bakalar na crveno – dalmatinski 

Kako bi se reklo, u Dalmaciji se pravi najbolji bakalar na crveno. Za ovaj recept koristimo suhi bakalar, a priprema počinje i dva dana ranije kako bi se krenulo s namakanjem bakalara.

Ako koristite smrznuti bakalar, prije pripreme ga odmrznite i slijedite isti postupak. 

Sastojci:
Priprema
  1. Dva ili tri dana prije pripreme obroka, namočite suhi bakalar u vodi, a vodu mijenjajte svakih osam sati. 
  2. Na dan pripreme i kada je bakalar omekšao, očistite kožu i kosti te narežite bakalar na komade. 
  3. Oguljene krumpire narežite na kolutove debljine oko jedan centimetar. Luk i češnjak nasjeckajte. 
  4. Zagrijte maslinovo ulje u dubokom loncu, dodajte luk i dinstajte ga dok ne postane staklast.
  5. Dodajte i češnjak, a zatim i mljevenu papriku i rajčicu i bijelo vino te kuhajte kratko vrijeme. Dodajte i papar, sol i lovorov list.
  6. Potom u lonac u slojevima dodajte red krumpira i red bakalara.
  7. Ulijte riblji temeljac tako da pokrijete sve sastojke. 
  8. Ostavite bakalar da se kuha na laganoj vatri do 60 minuta. Povremeno lagano protresite lonac, ali izbjegavajte miješanje kako bi bakalar ostao u komadima. 
  9. Pred kraj po želji dodajte i svježe sjeckani peršin te ostavite jelo da odstoji malo prije posluživanja kako bi se proželi svi okusi. 
Oslić alla bakalar na crveno 
FOTO: Shutterstock

Oslić alla bakalar na crveno 

Alternativa bakalaru svakako je oslić, dostupniji i jeftiniji. Baš kako i u prethodnom receptu, oslić odmrznite prije pripreme. Koristite filete oslića. 

Sastojci:
Priprema
  1. Filete oslića odmrznite prije pripreme. 
  2. Kada su se fileti oslića odmrznuli, posušite ih ručnikom i narežite na komade.
  3. Oguljene krumpire narežite na kolutove debljine oko jedan centimetar. Luk i češnjak nasjeckajte. 
  4. Zagrijte maslinovo ulje u dubokom loncu, dodajte luk i dinstajte ga dok ne postane staklast.
  5. Dodajte i češnjak, a zatim i mljevenu papriku i rajčicu te kuhajte kratko vrijeme. Po potrebi dodajte i žličicu šećera kako bi smanjili kiselost rajčice. 
  6. Dodajte papar, sol, lovorov list i ulijte vino te kuhajte oko 10 minuta. 
  7. Potom u lonac u slojevima dodajte red krumpira i red oslića te završite krumpirom
  8. Ulijte riblji temeljac ili vodu tako da sastojci budu prekriveni. 
  9. Ostavite bakalar da se kuha na laganoj vatri do 40 minuta. Povremeno lagano protresite lonac, ali izbjegavajte miješanje kako bi bakalar ostao u komadima. 
  10. Pred kraj po želji dodajte i svježe sjeckani peršin te ostavite jelo da odstoji malo prije posluživanja kako bi se proželi svi okusi. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu