Najbolji bakalar na crveno: Recept nutricionistice
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Badnja večer jedan je od najljepših dana tijekom božićnih blagdana. Iako smo se već odmakli od tradicije, ipak će neki baš na Badnjak kititi bor i pripremati tradicionalni ručak ili večeru. Bakalar je jedno od tih tradicionalnih jela, iako njegova cijena raste iz godine u godinu.
Međutim, ako rijetko jedemo bakalar ili ga jedemo samo na Badnjak, onda ćemo nekako i progledati kroz prste kada vidimo cijenu koja je visoka čak i na akciji.
Najbolji bakalar na crveno
Možda ćemo se ipak odlučiti za tradicionalni ručak ili večeru za Badnjak ako uzmemo u obzir da je bakalar nutritivna namirnica, bogata omega-3 masnim kiselinama, lako probavljivim proteinima, a sadrži i vitamin D koji posebno nedostaje u zimskim mjesecima.
Evo kako pripremiti najbolji bakalar na crveno.
Bakalar na crveno – dalmatinski
Kako bi se reklo, u Dalmaciji se pravi najbolji bakalar na crveno. Za ovaj recept koristimo suhi bakalar, a priprema počinje i dva dana ranije kako bi se krenulo s namakanjem bakalara.
Ako koristite smrznuti bakalar, prije pripreme ga odmrznite i slijedite isti postupak.
Sastojci:
- 1 kg suhog bakalara
- 1 kg krumpira
- 1 dl pasirane rajčice
- 1 dl maslinovog ulja
- 1 dl bijelog vina
- 2 luka
- riblji temeljac (od bakalara)
- 4 režnja češnjaka
- 2 lovorova lista
- 1 čajna žličica mljevene crvene paprike
- crni papar
- sol.
Priprema
- Dva ili tri dana prije pripreme obroka, namočite suhi bakalar u vodi, a vodu mijenjajte svakih osam sati.
- Na dan pripreme i kada je bakalar omekšao, očistite kožu i kosti te narežite bakalar na komade.
- Oguljene krumpire narežite na kolutove debljine oko jedan centimetar. Luk i češnjak nasjeckajte.
- Zagrijte maslinovo ulje u dubokom loncu, dodajte luk i dinstajte ga dok ne postane staklast.
- Dodajte i češnjak, a zatim i mljevenu papriku i rajčicu i bijelo vino te kuhajte kratko vrijeme. Dodajte i papar, sol i lovorov list.
- Potom u lonac u slojevima dodajte red krumpira i red bakalara.
- Ulijte riblji temeljac tako da pokrijete sve sastojke.
- Ostavite bakalar da se kuha na laganoj vatri do 60 minuta. Povremeno lagano protresite lonac, ali izbjegavajte miješanje kako bi bakalar ostao u komadima.
- Pred kraj po želji dodajte i svježe sjeckani peršin te ostavite jelo da odstoji malo prije posluživanja kako bi se proželi svi okusi.
Oslić alla bakalar na crveno
Alternativa bakalaru svakako je oslić, dostupniji i jeftiniji. Baš kako i u prethodnom receptu, oslić odmrznite prije pripreme. Koristite filete oslića.
Sastojci:
- 800 g fileta oslića
- 1 kg krumpira
- 1 dl pasirane rajčice
- 1 dl maslinovog ulja
- 1 dl bijelog vina
- 2 luka
- riblji temeljac
- 4 režnja češnjaka
- 2 lovorova lista
- 1 čajna žličica mljevene crvene paprike
- crni papar
- sol.
Priprema
- Filete oslića odmrznite prije pripreme.
- Kada su se fileti oslića odmrznuli, posušite ih ručnikom i narežite na komade.
- Oguljene krumpire narežite na kolutove debljine oko jedan centimetar. Luk i češnjak nasjeckajte.
- Zagrijte maslinovo ulje u dubokom loncu, dodajte luk i dinstajte ga dok ne postane staklast.
- Dodajte i češnjak, a zatim i mljevenu papriku i rajčicu te kuhajte kratko vrijeme. Po potrebi dodajte i žličicu šećera kako bi smanjili kiselost rajčice.
- Dodajte papar, sol, lovorov list i ulijte vino te kuhajte oko 10 minuta.
- Potom u lonac u slojevima dodajte red krumpira i red oslića te završite krumpirom.
- Ulijte riblji temeljac ili vodu tako da sastojci budu prekriveni.
- Ostavite bakalar da se kuha na laganoj vatri do 40 minuta. Povremeno lagano protresite lonac, ali izbjegavajte miješanje kako bi bakalar ostao u komadima.
- Pred kraj po želji dodajte i svježe sjeckani peršin te ostavite jelo da odstoji malo prije posluživanja kako bi se proželi svi okusi.
Pročitajte i članke:
- Kako možete biti sigurni da ste kupili “pravi” bakalar?
- Jednostavna jela od ribe: Trebamo je jesti dva puta tjedno! Evo laganih recepata uz koje to možete ostvariti
- Veganski božićni ručak: Rapsodija okusa, tekstura i boja! Imamo prijedlog menija koji osvaja i mesojede.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Top 10 božićnih kolača: Recepti za sve u zdravijoj verziji
- Zrinka Babić
- 9 min čitanja